Sidney, ikonik Opera Binası'nın 50. yıldönümünü anan gümüş ve altın renkli havai fişek yağmuru altında parlarken, Gazze'deki ruh hali kasvetli olmaya devam ederken, bölge sakinleri hayatta kalma konusunda daha fazla endişe duyuyordu. Avrupa'da Danimarka Kraliçesi II. Margrethe, yarım yüzyılı aşkın bir süre sonra tahttan çekildiğini duyurdu.

İşte dünyanın dört bir yanındaki yerler ve insanlar 2023'e veda edip yeni yılı böyle karşıladı.

AVUSTRALYA - Sidney, ünlü Opera Binası'nın 50. yıldönümünü kutlamak için 2024'ü gümüş ve altın pirotekniklerin yer aldığı göz kamaştırıcı bir havai fişek gösterisiyle selamladı.

GAZZE - Gazze'deki insanların, İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırmaya yönelik 12 hafta süren savaşının ardından 2024'ün çok fazla rahatlama getireceğine dair pek umudu yoktu. Bölgenin diğer bölgelerinden kaçan Filistinlilerin en büyük odak noktası haline gelen Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah'ta, insanlar Pazar günü Yeni Yılı düşünmekten çok barınak, yiyecek ve su bulmaya çalışmakla meşguldü.

Han Yunus'taki evi yıkılan ve genç yeğenini kaybeden orta yaşlı Filistinli Ebu Abdullah el-Ağa, "2024'te evimin enkazına dönüp çadır kurup orada yaşamak istiyorum" dedi. 

DANİMARKA - Danimarka Kraliçesi II. Margrethe, Pazar günü yaptığı yıllık Yeni Yıl konuşmasında, 52 yıllık tahttan sonra 14 Ocak'ta tahttan çekileceğini ve yerine en büyük oğlu Veliaht Prens Frederik'in geçeceğini duyurdu.

RUSYA - Mart ayında seçimle karşı karşıya olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazar günü yaptığı Yeni Yıl konuşmasında Ukrayna'daki savaşa sadece geçici olarak değindi , askerlerini kahramanlar olarak selamladı, ancak çoğunlukla birlik ve ortak kararlılığı vurguladı.

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

UKRAYNA - Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy yeni yıl konuşmasında, Rusya'ya karşı savaşın neredeyse iki yaşında olması nedeniyle Ukrayna'nın ciddi zorlukların üstesinden gelme konusunda daha güçlü hale geldiğini söyledi. 20 dakikalık konuşmasında 14 kez "savaş" sözcüğünü kullandı.

Ekran görüntüsü 2024-01-01 104227

ÇİN - Çin Devlet Başkanı Xi Jinping , Pazar günü Yeni Yıl münasebetiyle televizyonda yaptığı konuşmada, ülkenin 2024'teki ekonomik toparlanma eğilimini pekiştirip güçlendireceğini ve daha derin reformlarla uzun vadeli ekonomik kalkınmayı sürdüreceğini söyledi.

TAYVAN - Başkan Tsai Ing-wen, Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın korunmasının her iki tarafın da sorumluluğu olduğunu söyledi.

KUZEY KORE - Devlet medyasında Pazar günü çıkan haberlere göre, lider Kim Jong Un, ABD politikasının savaşı kaçınılmaz hale getirdiğini söylerken, Kuzey Kore 2024 yılında üç yeni casus uydu fırlatma, askeri insansız hava araçları inşa etme ve nükleer cephaneliğini artırma sözü verdi.

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansının Kuzey Kore devlet radyosuna dayandırdığı haberine göre, Kim Jong Un ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Pazartesi günü yaptıkları Yeni Yıl mesajlarında iki ülke arasındaki işbirliği ilişkilerini daha da geliştirme sözü verdiler.

VATİKAN - Papa Francis Pazar günü yaptığı duada şunları söyledi: "Herkese huzurlu bir yıl sonu diliyorum ve lütfen benim için dua etmeyi unutmayın".

FRANSA - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yeni Yıl kutlamaları öncesinde televizyondan yayınlanan konuşmasında, 2024 yılının, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları ve Notre-Dame Katedrali'nin yıkıcı bir yangının ardından yeniden açılmasıyla damgalanan "Fransız gururumuz yılı" olacağını söyledi.

ALMANYA - Şansölye Olaf Scholz, geleneksel yıl sonu konuşmasında 2023'ün "çok fazla acı ve kan döktüğünü" söyledi, ancak "Almanya'da biz bunu aşacağız" sözünü verdi.

Pazar günü polis, yılbaşı gecesi Almanya'nın ünlü Köln Katedrali'ne saldırmayı planlayan İslamcı bir plan olduğu iddiasıyla üç şüpheliyi daha gözaltına aldı.

Köln polisi, saldırganların 800 yıllık Gotik katedrale araba kullanarak saldırmayı planladıklarını söyledi.

BRİTANYA - Londra, Yeni Yılı ünlü Big Ben çanının nargileleri, havai fişekleri ve Kral Charles'ın taç giyme törenini içeren önemli haberlerin gösterimi ile başlattı.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ - New York'ta on binlerce eğlence tutkunu, aralarında Megan Thee Stallion ve LL Cool J'nin de bulunduğu müzisyenlerin planlanmış performanslarının ardından gece yarısı ışıklı topun düşüşünü izlemek için Manhattan'ın Times Meydanı'nda toplandı.

Başkan Joe Biden, topun düşmesinden önce verdiği bir röportajda, kutlama yapanların "dünyaya liderlik etme konusunda dünyadaki herhangi bir ülkeden daha iyi bir konumda olduğumuzu" fark etmelerini umduğunu söyledi.

BREZİLYA - Göz kamaştırıcı bir havai fişek gösterisi, neredeyse iki milyon insanın Yeni Yılı karşılamak için toplandığı Rio de Janeiro'nun Copacabana plajını aydınlattı.

Editör: Süleyman Devrim Boğa