Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, patronun azmettirmesiyle saldırıya maruz kalan Mega Polietilen işçilerini korumayan kolluk güçlerini İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu.

Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretim yapan Mega Polietilen'deki 300 işçi, alamadıkları iki aylık ücretlerinin ödenmesi ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için 8 Nisan’da iş bırakmışlardı. Bir süre sonra asgari ücret tutarındaki alacakları hesaplarına yatırılan, ama asgari ücretin üstündeki alacakları ödenmeyen işçiler, diğer talepleri kabul edilmediği için direnişlerini sürdürme kararı almış, işçilerin bir kısmı da işten atılmıştı. 19 Nisan günü işverenin yakınları olduğu belirtilen kişiler tarafından işçiler saldırıya uğramış ve direniş çadırları dağıtılmış, işçilere taşlarla ve yumruklarla fiziki saldırıda bulunulmuştu. EMEP Milletvekili Sevda Karaca işçileri ziyaret ederek dayanışma mesajlarını iletmişti.

CHP’Lİ EVRİM KARAKOZ: “ESNAF CAN DERDİNDE, AKP FAİZ DERDİNDE” CHP’Lİ EVRİM KARAKOZ: “ESNAF CAN DERDİNDE, AKP FAİZ DERDİNDE”

27 Nisan günü işçilerin direniş çadırının sabah saatlerinde kundaklandığını, fabrika önünde toplanan işçilerin, daha önce çadırlarını sökmek isteyen grup tarafından tekrar saldırıya uğradığını belirten Sevda Karaca İçişleri Bakanı’na yazılı soru önergesi verdi. Karaca süreci “Saldırıya uğrayan işçiler, fabrika yöneticisi Serkan Özhan’ın saldırı devam ederken, saldıran gruba ‘Yakaladığınızı vurun’ diye talimat verdiğini ifade etmektedir. Evrensel Gazetesi’ne konuşan bir işçi, ‘Biz arabadan iner inmez üzerimize saldırdılar. Polisler de burada arabadaydı, gördüler. Müdahale etmelerini bekledik ama bir şey yapmadılar. Kamera kaydını çıkarsınlar o zaman her şey ortaya çıkar zaten. Duvarın üstüne çıkıp bize hakaretler ettiler, polisler bizi ayırdı sadece’ demiştir.” şeklinde aktardı.

20 günü aşkın süredir, fabrika önüne kurdukları çadırla direnişte olan işçilerin taleplerini kaleme alan Karaca “İşçiler ücretlerinin elden verilen kısmının da hesaplara yatırılmasını, haksız şekilde işten atılan işçilerin işe geri alınmasını, işten ayrılmak isteyen işçilerin haklarının tamamının verilmesini, bütün bunların yazılı bir protokolle güvence altına alınmasını talep etmektedir.” ifadelerini kullandı.

EMEP’li Milletvekili Sevda Karaca Bakan Yerlikaya’dan şu soruların yanıtını istedi:

1.Fabrika önünde toplanan işçilere saldıran, çadırlarını yakan ve işçileri darp eden kişiler hakkında adli bir soruşturma başlatılmış mıdır?

2.İşçilere saldıran grubu yönlendirdiği ifadelerle açık olan azmettirici patron Serkan Özhan hakkında adli bir soruşturma başlatılmış mıdır?

3.Yaklaşık 1 hafta arayla iki kere saldırıya maruz kalan işçilerin güvenliğinin sağlanması için Bakanlığınız ne tür önlemler almıştır? Bir önlem alınmadıysa sebebi nedir?

4.Saldırıyı gördükleri halde işçilerin can güvenliği için önlem almayan ve müdahale etmeyen kolluk kuvvetleri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa neden?

5.Saldırıyı gerçekleştiren grup, işçilerin mal can güvenliğini tehdit etmekle birlikte, anayasal bir hak olan sendikalaşma ve eylem yapma hakkını da gasp etmiştir. Bu kişiler hakkında işledikleri bu anayasal suçlar için bir işlem başlatılmış mıdır?

Editör: Haber Merkezi