Beyaz Saray, biri kritik olmak üzere üç ABD askerinin yaralandığı insansız hava aracı saldırısının ardından ABD'nin Irak'ta İran'a bağlı güçlere saldırı düzenlediğini duyurdu.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson Pazartesi gecesi yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kataeb Hizbullah ve ona bağlı grupların Irak'ta kullandığı üç bölgeye saldırı emrini verdiğini söyledi.

Watson, saldırıların "özellikle insansız hava aracı faaliyetlerine odaklandığını" söyledi.

"Başkan, zarara hizmet eden Amerikan personelinin korunmasından daha yüksek bir önceliğe sahip değildir" dedi. Bu saldırıların devam etmesi durumunda ABD bizim seçeceğimiz zamanda ve şekilde hareket edecektir."

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "gerekli ve orantılı" saldırıların, Pazartesi günü Erbil Hava Üssü'ne düzenlenen insansız hava aracı saldırısı da dahil olmak üzere ABD personeline yönelik saldırılardan sorumlu İran bağlantılı grupların yeteneklerini "bozmayı ve bozmayı" amaçladığını söyledi.

“Bugünkü saldırı ABD personelinin üç yaralanmasına yol açtı ve bir asker kritik durumda kaldı. Austin, "Dualarım bugün yaralanan cesur Amerikalılarla" dedi.

"Açık konuşayım; Başkan ve ben ABD'yi, askerlerimizi ve çıkarlarımızı savunmak için gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyeceğiz. Daha yüksek bir öncelik yok.”

ABD Merkez Komutanlığı, ilk değerlendirmelerin, saldırılarda hedeflenen tesislerin tahrip edildiğini ve muhtemelen çok sayıda Kataeb Hizbullah savaşçısının öldürüldüğünü gösterdiğini ve hiçbir sivilin öldürülmediğini söyledi.

Saldırılar, İsrail'in Gazze'deki savaşının, artan Filistinli ölümlerine karşı yaygın öfkenin olduğu Orta Doğu'ya nasıl yansıdığının son göstergesi.

Filistinli yetkililere göre, Filistinli silahlı grup Hamas'ın güney İsrail'e çok yönlü sürpriz bir saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana en az 20.424 Filistinli öldürüldü.

Washington, Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana bölgedeki ABD ve müttefik güçlere yönelik düzenli saldırılardan İran'ın Irak ve Suriye'deki vekil güçlerini sorumlu tuttu. ABD'li yetkililer 17 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye'deki askerlerine yönelik en az 103 saldırı olduğunu bildirdi.

Tahran son saldırılar hakkında yorum yapmadı ancak daha önce vekil grupları bölgedeki ABD kuvvetlerine saldırmaya yönlendirdiğini yalanladı.

Editör: Süleyman Devrim Boğa