Filipinler'in güneyinde bir üniversitenin spor salonuna düzenlenen bombalı saldırıda dört kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Patlama, Pazar sabahı Katolik toplu ayini sırasında Marawi Şehri'ndeki Mindanao Eyalet Üniversitesi'ndeki bir spor salonunu parçaladı.

Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. saldırıyı kınadı ve polise ve silahlı kuvvetlere halkın güvenliğini sağlama talimatı verdiğini söyledi.

Marcos, "Yabancı teröristlerin gerçekleştirdiği anlamsız ve en iğrenç eylemleri mümkün olan en güçlü şekilde kınıyorum" dedi.

"Masumlara karşı şiddet uygulayan aşırılıkçılar her zaman toplumumuza düşman olarak görülecektir."

Mindanao'daki Lanao del Sur eyaletinin valisi Mamintal Alonto Adiong Jr, "şiddetli bombalamayı" kınadı.

Adiong yaptığı açıklamada, "Burada benim eyaletimde temel insan haklarını destekliyoruz ve buna din hakkı da dahil" dedi.

"Eğitim kurumlarına yönelik terör saldırıları da kınanmalıdır çünkü bunlar barış kültürünü teşvik eden ve gençlerimizi bu ülkenin geleceğini şekillendirecek şekilde yetiştiren yerlerdir."

Mindanao Eyalet Üniversitesi "derin üzüntü ve dehşete düştüğünü" ve bir sonraki duyuruya kadar derslerin ertelendiğini söyledi.

“Bu anlamsız ve korkunç eylemi kesin olarak mümkün olan en güçlü ifadelerle kınıyor ve kurbanlara ve ailelerine en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Üniversiteden yapılan açıklamada, "Bu trajediden etkilenenlere destek ve yardım sağlamaya kararlıyız" denildi.

Polis, IŞİD yanlısı savaşçılar tarafından gerçekleştirilmiş olma ihtimali de dahil olmak üzere patlamayı araştırdıklarını söyledi.

Mindanao onlarca yıldır dini silahlı grupların isyanı sırasında şiddete maruz kalıyor.

Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu

Cumartesi günü Filipin ordusu, Marawi'den yaklaşık 200 kilometre (125 mil) uzakta düzenlenen bir operasyonda 11 savaşçıyı öldürdüğünü duyurdu.

2017'de Marawi, IŞİD'in ilham verdiği beş aylık kuşatmada 1.000'den fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.

Manila, onlarca yıldır süren çatışmaların ardından 2014 yılında en büyük ayrılıkçı grup olan Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile bir barış anlaşması imzaladı, ancak daha küçük ayrılıkçı gruplar huzursuz bölgede saldırılar düzenlemeye devam etti. 

Editör: Haber Merkezi