Güvenlik Konseyi'nin Nisan ayı başkanı Malta Büyükelçisi Vanessa Frazier tarafından yapılan sevk teklifine , kurumun 15 üyesinden herhangi bir itiraz gelmedi.

Myanmar'ın Rakhine kentindeki yeni çatışmalar 300.000'den fazla insanı yerinden etti. Myanmar'ın Rakhine kentindeki yeni çatışmalar 300.000'den fazla insanı yerinden etti.

Bayan Frazier, "Aksi bir öneri duymadığım sürece, Gözlemci Filistin Devleti'nin Nisan 2024 ayı boyunca yaptığı başvurunun yeniden değerlendirilmesi talebini Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi'ne sunacağım " dedi. dedi, Konseyin yeni üyelere ilişkin geçici prosedür kurallarının 59. maddesine atıfta bulunarak.

Bayan Frazier ayrıca Güvenlik Konseyi'nin bir yan organı olan kabul komitesinin başvuruyu değerlendirmek üzere aynı gün saat 15.00'te toplanmasını önerdi. Komite toplantıları aksi kararlaştırılmadıkça kapalı kapılar ardında yapılır.

Resmi sevk öncesinde Konsey, Filistin'in 23 Eylül 2011'de yaptığı önceki üyelik talebinin yeniden değerlendirilmesi yönündeki talebi görüşmek üzere özel olarak toplandı.

Filistin, Vatikan'ın sahip olduğu statüyle aynı olan, BM'ye üye olmayan bir gözlemci devlettir.

BM üyeliğine yönelik herhangi bir başvuru Güvenlik Konseyi tarafından değerlendiriliyor ve daha sonra bu başvuru, bir Üye Devletin kabulüne ilişkin bir kararın kabul edilmesi için 193 üyeli Genel Kurul'a iletiliyor.

Güvenlik Konseyi tavsiyesi

Güvenlik Konseyi, kendi usul kurallarına göre , kendi kararına göre başvuru sahibinin barışa bağlı olup olmadığına ve BM Şartı'nda yer alan yükümlülükleri yerine getirebilecek kapasitede ve istekli olup olmadığına ve buna göre başvuru sahibi Devletin üyeliğe tavsiye edilip edilmeyeceğine karar verecektir .

Güvenlik Konseyi'nin bir öneri sunması halinde, bu öneri, müzakerelerin tam bir tutanağıyla birlikte Genel Kurul'a iletilir.

Güvenlik Konseyi, başvuran devleti üyeliğe tavsiye etmezse veya başvurunun değerlendirilmesini ertelerse, Genel Kurul'a özel bir rapor ve müzakere tutanağı sunar.

Editör: Haber Merkezi