Planda Lübnanlı silahlı grupların ve İsrail'in, İsrail'in Lübnan'daki hava saldırıları da dahil olmak üzere birbirlerine karşı askeri operasyonlarını durdurması öneriliyor.

İsrailli bir yetkili böyle bir teklifin alındığını ve hükümet tarafından tartışıldığını söyledi

Reuters tarafından görülen ve Hizbullah'ın elit birimi de dahil olmak üzere savaşçıların 10 km (6 mil) geri çekilmesi çağrısında bulunan bir belgeye göre Fransa, Beyrut'a İsrail ile düşmanlıkları sona erdirmeyi ve tartışmalı Lübnan-İsrail sınırını çözüme kavuşturmayı amaçlayan yazılı bir teklif sundu. 

Plan, İran destekli Hizbullah ile İsrail arasındaki sınırdaki çatışmayı sona erdirmeyi amaçlıyor. Düşmanlıklar Gazze savaşına paralel olarak ilerledi ve yıkıcı, topyekun bir çatışma endişesini artırıyor.

Dört üst düzey Lübnanlı ve üç Fransız yetkili, Batı'nın haftalar süren arabuluculuğu sırasında Beyrut'a getirilen ilk yazılı teklif olan belgenin, aralarında Başbakan Najib Mikati'nin de bulunduğu üst düzey Lübnanlı devlet yetkililerine geçen hafta Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne tarafından teslim edildiğini söyledi.

Plan, "kontrolden çıkma riski taşıyan" bir çatışmayı önleme ve "koşullar uygun olduğunda potansiyel bir ateşkesi" uygulama amacını beyan ediyor ve nihai olarak Lübnan ile İsrail arasındaki çekişmeli kara sınırının belirlenmesine ilişkin müzakereleri öngörüyor.

Hizbullah, Gazze'deki savaş bitene kadar gerilimi düşürme konusunda resmi olarak müzakere yapmayı reddediyor; bu durum, bir Hizbullah siyasetçisinin bu hikayeye ilişkin sorulara yanıt olarak yinelediği bir tutumdur.

ABD'nin Orta Doğu elçisi Amos Hochstein'ın benzer arabuluculuk çabalarına ilişkin bazı ayrıntılar son haftalarda ortalıkta dolaşırken, Fransa'nın Lübnan'a ilettiği yazılı teklifin tüm ayrıntıları daha önce bildirilmemişti.

Üç aşamalı plan, sınır müzakereleriyle sona eren 10 günlük bir gerilimi azaltma sürecini öngörüyor.

Bir Fransız diplomatik kaynak, teklifin İsrail, Lübnan ve Hizbullah hükümetlerine sunulduğunu söyledi.

Fransa'nın Lübnan'la tarihi bağları var. Ülkede 20.000 vatandaşı ve BM barışı koruma gücünün bir parçası olarak yaklaşık 800 askeri bulunuyor.

"Tekliflerde bulunduk. Sejourne Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, "Amerikalılarla temas halindeyiz ve tüm girişimleri bir araya getirip barışı inşa etmemiz önemli" dedi.

Planda Lübnanlı silahlı grupların ve İsrail'in, İsrail'in Lübnan'daki hava saldırıları da dahil olmak üzere birbirlerine karşı askeri operasyonlarını durdurması öneriliyor.

Filistinli gruplar da dahil olmak üzere pek çok devlet dışı grup, son çatışmalar sırasında Güney Lübnan'dan İsrail'e saldırılar düzenledi; ancak Hizbullah, Lübnan ordusunu geride bırakan bir savaş gücüyle bölgede baskın güç konumunda.

Belgede, Lübnanlı silahlı grupların sınıra yakın tüm bina ve tesisleri dağıtacağı ve Hizbullah'ın elit Radwan savaşçıları ve tanksavar sistemleri gibi askeri yetenekleri de dahil olmak üzere muharip güçlerini sınırın en az 10 km kuzeyinde geri çekeceği öne sürülüyor.

Böyle bir geri çekilme, Hizbullah savaşçılarını, 2006 yılında İsrail'le savaşı sona erdiren BM kararında öngörülen Lübnan'ın Litani Nehri'ne 30 km (19 mil) çekilme yerine sınıra çok daha yakın bırakabilir

. İki sayfalık öneri hakkında bilgisi olan Batılı bir diplomat, İsrail'in kuzeyindeki, tanksavar füzeleriyle hedef alınan köylere ulaşmanın, Hizbullah için Litani'ye çekilmekten daha kabul edilebilir bir uzlaşma olduğunu söyledi.

15.000'e kadar Lübnan ordusu askeri, Hizbullah'ın siyasi kalesi olan ve grup savaşçılarının uzun süredir sakin zamanlarda toplumun içinde eridiği Güney Lübnan'ın sınır bölgesine konuşlandırılacak.

Öneriyle ilgili soru sorulan üst düzey Hizbullah siyasetçisi Hasan Fadlallah, Reuters'e yaptığı açıklamada, grubun "Gazze'ye yönelik saldırı durdurulmadan önce güneydeki durumla ilgili herhangi bir konuyu" tartışmayacağını söyledi.

Fadlallah, teklifin ayrıntıları veya Hizbullah'ın bu teklifi alıp almadığı konusunda yorum yapmaktan kaçınarak, "Düşman şart dayatacak konumda değil" diye ekledi.

Lübnanlı yetkililerden biri, belgenin Batılı elçilerle temaslarda tartışılan fikirleri bir araya getirdiğini ve Hizbullah'a iletildiğini söyledi. Lübnanlı yetkili, Beyrut'un bazı kısımlarına itiraz etmesinden sonra Fransız yetkililerin Lübnanlılara bunun nihai bir belge olmadığını söylediğini söyledi.

İsrailli bir yetkili, böyle bir teklifin alındığını ve hükümet tarafından tartışıldığını söyledi.

Reuters geçen ay Hizbullah'ın, çabaların merkezinde yer alan Hochstein'ın önerdiği fikirleri geri çevirdiğini ancak aynı zamanda diplomasinin kapısını da aralık tuttuğunu bildirmişti.

Bu hikaye hakkında yorum yapması istenen bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD'nin "sükuneti sağlamak ve gerilimi önlemek için İsrailli ve Lübnanlı mevkidaşlarımızla tüm diplomatik seçenekleri araştırmaya devam ettiğini" söyledi. Beyaz Saray yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Lübnanlı yetkili, silahlı grupların sınıra yakın binaları ve tesisleri sökmesi talebi de dahil olmak üzere birçok unsurun Beyrut'ta endişeye yol açtığını söyledi. Yetkili, bunun muğlak bir şekilde ifade edildiğini ve Hizbullah'a bağlı sivil kurumlara karşı hamle talep etmek için kullanılabileceğini söyledi.

'BELİRSİZ' UNSURLAR

Çatışmaların başladığı 8 Ekim'den bu yana on binlerce insan sınırın her iki tarafındaki evlerinden kaçtı.

Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu

İsrail saldırıları Lübnan'da 170'i Hizbullah savaşçısı olmak üzere yaklaşık 200 kişiyi öldürdü. Lübnan'dan gelen saldırılarda İsrail'de 10 asker ve 5 sivil hayatını kaybetti.

Ancak saldırılar çoğunlukla sınıra yakın bölgelere yapıldı ve her iki taraf da topyekun bir savaştan kaçınmak istediklerini söyledi.

Çok sayıda Batılı elçi, çatışmaları azaltmanın yollarını tartışmak üzere Beyrut'u ziyaret etti; çoğunlukla ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hizbullah yerine Lübnanlı devlet yetkilileriyle görüştü.

Lübnanlı yetkililerden biri, Lübnanlıların itirazları üzerine Fransız teknik heyetinin Sejourne'un ziyaretinden iki gün sonra ayrıntıları görüşmek üzere Beyrut'a döndüğünü söyledi.

Lübnanlı yetkililerden bir diğeri, Beyrut'un öneriye yanıt vermediğini, önerinin ne imzalandığını ne de tarih atıldığını, bu nedenle de yanıt verilmesini gerektirecek kadar resmi görülmediğini söyledi.

ÜÇ ADIMLI YAKLAŞIM

Öneri, 1996'da Hizbullah ile İsrail arasındaki savaşı sona erdiren ateşkesi ve 2006'daki savaşı sona erdiren BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını hatırlatıyor.

10 gün boyunca üç adımı haritalandırıyor.

Her iki taraf da birinci adımda askeri operasyonları durduracaktı. Üç gün içinde ikinci adım, Lübnanlı silahlı grupların muharebe kuvvetlerini sınırın en az 10 km kuzeyinde geri çekmesini sağlayacak ve Lübnan, güneye asker konuşlandırmayı başlatacak. İsrail, Lübnan topraklarına uçuşları durduracak.

Üçüncü adım olarak Lübnan ve İsrail, kara sınırlarının "kademeli olarak" sınırlandırılmasına ilişkin müzakerelere BM barış gücü UNIFIL'in desteğiyle 10 gün içinde yeniden başlayacak.

Ayrıca sınır ile Litani nehri arasında devlet dışı silahlı gruplardan arındırılmış bir bölgenin kurulmasını sağlayacak bir yol haritası üzerinde de müzakerelere başlayacaklardı.

Hizbullah daha önce devletin İsrail ile sınırdaki ihtilaflı bölgelerin statüsünü Lübnan'ın yararına olacak şekilde çözüme kavuşturacak bir anlaşma müzakeresine destek verebileceğinin sinyalini vermişti.

Ele alınması gereken konulardan biri, Lübnan'daki şiddetli mali kriz nedeniyle ciddi şekilde zayıflayan Lübnan ordusunun finansmanıdır.

Teklif, Lübnan ordusunun konuşlandırılmasını "finansman, teçhizat ve eğitim" ile desteklemek için uluslararası bir çaba çağrısında bulunuyor. Aynı zamanda “güney Lübnan'ın sosyo-ekonomik kalkınması” çağrısında da bulundu.

Editör: Haber Merkezi