IFJ, İsrailli siyasetçiler ve askeri liderler, Uluslararası Adalet Divanı'nın gazetecilerin hedef alınmasına ilişkin emirlerine uymayı taahhüt etmezlerse onlara karşı yasal işlem başlatacak. IFJ Başkanı Dominique Pradalié ve Genel Sekreter Anthony Bellanger, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a yazarak, IFJ'nin 600.000 üyesinin Gazze'deki gazetecileri meslektaşları olarak gördüklerini bildirdi.

Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi? Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi?

Sayın Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu adına size yazıyoruz. 140'tan fazla ülkede faaliyet gösteren 600.000 gazeteciyi temsil ediyoruz.

Diğer hususların yanı sıra, gazetecilerin hak ve özgürlüklerini korumak ve güçlendirmek, medya özgürlüğünü ve gazeteciliğin bağımsızlığını savunmak için var olduğumuz, IFJ Anayasasında yer almaktadır. Filistin Gazeteciler Sendikası da üyelerimizden biri. 140'tan fazla ülkede gazeteciler, üyelerini meslektaşları olarak görüyor.

7 Ekim'den bu yana Gazze'de gazeteciler arasında artan ölüm sayısını artan bir dehşetle izliyoruz. Farkında olacağınız gibi, ölü sayısı artık bölgedeki gazetecilerin yaklaşık yüzde onunu temsil ediyor.

İsrail'in 7 Ekim'den sonra işgale, rehin almalara ve şok edici zulüm eylemlerine yanıt olarak harekete geçtiğinin farkındayız. Ancak haber toplayanlar arasındaki ölüm oranı o kadar yüksek ki (örneğin sağlık çalışanlarının yaklaşık üç katı), bunun bir şans meselesi olduğuna inanmak imkansız.

İsrail Savunma Kuvvetlerinin Gospel gibi son derece gelişmiş, yapay zekayla güçlendirilmiş hedefleme sistemlerine erişimi olduğuna dair raporlar okuyoruz. Eğer bu haberler doğruysa, muhtemelen hedef alınan medya çalışanları, aileleri ve evleri konusunda tek tek kararlar alınıyor?

Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e "Soykırım Sözleşmesine aykırı olarak Filistinlileri öldürmekten vazgeçmek için yetkisi dahilindeki tüm önlemleri alması" ve Hükümetinizin bu amaçla benimsediği politikalar hakkında Mahkemeyi bilgilendirmesi emrini verdiğini de not ediyoruz.

Uluslararası hukukun, devletlerin sivilleri korumak için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini ve gazetecilere sivil muamelesi yapılması gerektiğini hatırlatmak için yazıyoruz. Şimdi sizi, İsrailli hizmet personelinin bu gerekliliğe uymasını sağlamak için belirli politika ve prosedürleri taahhüt etmeye ve yayınlamaya çağırıyoruz.

Umudumuz, insanlığın ve özgür medyayı teşvik etme arzusunun sizi bu adımları atmaya ikna etmeye yetmesidir. Ancak bu gerçekleşmezse, politikacılara ve IDF komutanlarına karşı uluslararası mahkemelerde dava açmaktan ve 187 bağlı kuruluşumuzu kendi yerel yetki alanlarının izin verdiği ölçüde aynısını yapmaya teşvik etmekten çekinmeyeceğiz.

Saygılarımla,

Dominique Pradalié -  IFJ Başkanı

Anthony Bellanger -  IFJ Genel Sekreteri

Editör: Süleyman Devrim Boğa