Birleşmiş Milletler'e göre, Yemen'deki Husi isyancıların saldırılarının ardından Süveyş Kanalı'ndan geçen ticari trafik hacmi son iki ayda yüzde 40'tan fazla düştü ve bu durum küresel ticarete yönelik endişeleri artırdı.

İran destekli Husiler, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma amacıyla bölgede İsrail bağlantılı olduğunu düşündükleri ticari ve askeri nakliyeyi hedeflediklerini ve bazı kargo taşıyıcılarını saldırıdan kaçınmak için daha uzun ve daha pahalı rotaları kullanmaya ittiklerini söylüyor.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) başkanı Jan Hoffman 25 Ocak'ta gazetecilere verdiği demeçte, "Kızıldeniz taşımacılığına yönelik saldırıların küresel ticarete gerilim katmasından, jeopolitik ve iklim değişikliği nedeniyle (mevcut) ticaret aksaklıklarını ağırlaştırmasından büyük endişe duyuyoruz" dedi.

UNCTAD'a göre, Kızıldeniz'den ayrılan ve bunun yerine Güney Afrika'nın Ümit Burnu çevresinden seyreden gemiler, son iki ayda Süveyş Kanalı'ndan geçişte yüzde 42'lik bir düşüşe yol açtı.

Mısır'daki Süveyş Kanalı, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlar.

Bay Hoffman, uluslararası mal ticareti hacminin yüzde 80'inden fazlasının deniz yoluyla yapıldığını söyledi.

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

Deniz taşımacılığı gerçekten de küresel ticaretin can damarıdır” dedi.

UNCTAD'a göre, dünya konteyner ticaretinin yüzde 20'sinden fazlası Süveyş Kanalı'ndan geçtiğinden, Süveyş üzerinden haftalık konteyner gemisi geçişlerinin sayısı yıllık yüzde 67 azaldı.

Bay Hoffman, "Süveyş Kanalı'ndan ayrılanların her şeyden önce büyük konteyner gemileri olduğu göz önüne alındığında, konteyner taşıma kapasitesindeki düşüş daha da büyük" dedi.

Tanker trafiği yüzde 18 düştü, tahıl ve kömür taşıyan dökme yük gemilerinin geçişi yüzde 6 azaldı ve gaz taşımacılığı durma noktasına geldi.

Genel olarak, dünya ticaretinin yüzde 12 ila yüzde 15'i (yılda 20.000 gemi) Kızıldeniz'den geçerek Avrupa ile Asya arasında bir bağlantı sağlıyor.

Rusya'nın iki yıl önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Karadeniz üzerinden geçişin ciddi şekilde kısıtlanması ve küresel gıda fiyatlarının hızla yükselmesiyle diğer küresel deniz ticaret yollarının da kesintiye uğramasıyla durum daha da vahim hale geliyor.

Orta Amerika'daki kuraklık, Panama Kanalı'ndaki su seviyesinin düşmesine yol açarak, önemli rotayı geçebilecek trafik miktarını önemli ölçüde azalttı.

UNCTAD, "Büyük ticaret yollarındaki uzun süreli kesintiler, küresel tedarik zincirlerini bozacak, mal teslimatlarının gecikmesine, maliyetlerin artmasına ve potansiyel enflasyona yol açacaktır" uyarısında bulundu. AFP

Editör: Süleyman Devrim Boğa