İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu basın açıklamasında şu ifadelre yer verdi.

"AĞIR HASTA MAHPUS MEHMET BAYRAM  SERBEST BIRAKILSIN!"

Tespit edilebildiği kadarıyla 2023 yılı içerisinde bu güne kadar en az 40 mahpus, tedavi edilebilir hastalıkları ve önlenebilir nedenlerle hapishanelerde yaşamını yitirdi. Ağır hasta ve hapishanede yaşamını sürdüremeyecek durumdaki mahpusların tedavi ve sağlık hakları 2023 yılında da engellendi ve Adli Tıp Kurumu’nun bu mahpuslar için düzenlediği “cezaevinde kalabilir” raporları , infaz erteleme taleplerinin reddedilmesi  için temel gerekçe yapıldı. Hastalık, engellilik, yaşlılık nedeniyle hapishanede kalamayacak durumda olan mahpusların serbest bırakılmamaları, sağlık yanında yaşam haklarına da tehdit oluşturmaya devam ediyor.

613. F foto4

Hapishanelerde yaşanan  ölümler “önlenebilir ölümlerdir”. Yasal mevzuat gereği mahpusların sağlık ve yaşam haklarını koruyucu önlemleri almak zorunda olan devlet yetkililerine sorumluluklarını ve bu sorumluluklarını yerine getirmedikleri için yaşamını ve sağlığını kaybeden mahpusların vebalini üzerlerinde taşıdıklarını hatırlatıyor, hasta , yaşlı ve engelli olup hapishanede kalamayacak durumda olan mahpusların gecikmeksizin serbest bırakılmalarını istiyoruz.

613. F OTURMASI’nda bu hafta, halen Sakarya Ferizli L Tipi Cezaevi’nde tutulan 75 yaşındaki Mehmet Bayram’ın durumunu paylaşıyoruz.

75 yaşında ve yüzde 97 engelli raporu bulunan Mehmet Bayram; Böbrek yetmezliği, Kalp, Yüksek tansiyon, cilt kanseri ve Alzheimer hastası olup, omurga ve eklem rahatsızlıkları nedeniyle ileri derecede yürüme güçlüğü çekmekte, tek başına ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. 

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan ve bu cezanın 2 yıl 2 ayını tamamladıktan sonra, 2019 yılında yapılan yasa değişikliği üzerine serbest bırakılan Mehmet Bayram, Yargıtayın cezayı onaması üzerine, kalan 9 aylık cezası için 30 Kasım 2023 tarihinde tutuklanarak Sakarya/Ferizli L Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

Haftada 3 defa diyalize girmesi gereken Bayram,  tutuklanma sonrası bir hafta diyalize götürülmedi. 10 Aralık’ta kalp krizi geçirdi ve bir hafta yoğun bakımda tutuldu. Bayram, bugüne kadar neredeyse her gün, rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye götürüldü ve bu nedenle aile görüşleri dahi yapılamadı. 6 Aralık günkü açık görüş hakkını da bu nedenle kullanamadığı için ailesi ile açık görüş yapabilmesi için bir ay daha beklemesi gerekiyor.

Mehmet Bayram için İnfaz Savcılığı ve hapishane idaresi nezdinde yapılan girişimler sonrasında, her gün hastaneye götürülüp getirildiği ve sağlığının hapishanede bir gün dahi kalmaya elvermediği bilinmesine rağmen,  6 aylık gözlem süresi başlatıldığı öğrenilmiştir.

Komisyonumuz ile yaptığı görüşmede oğlu: “Babam10 Aralık da kalp krizi geçirdi. Bilinci kapalı bir şekilde tekerlekli sandalyeyle Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ardından Cuma(15Aralık) günü anjiyo yapıldı ve Pazar(17 Aralık) gününe kadar yoğun bakımda kaldı. Babam hastaneye getirildiğinde; ayakları çıplak vaziyette ‘tekerlekli sandalye’ ile hastaneye getirilişi medyaya yansımıştı.Babam dışarıdayken de ciddi Böbrek yetmezliği yaşıyordu ve diyalize giriyordu. Uzun zamandır böbrekleri iflas etmiş. Bu çok sayıda hastalıklarıyla hapishanede kalamaz durumda.  (…) Tahliye edilmesi için avukatı dilekçe verdi ama denetimli serbestlik ya da ceza ertelemesi gerçekleşmedi.  Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu babamın durumunu gördü, ilgilendi. Babamın zaten (infazından)kalan süresi 9 Ay. ..babam ile kapalı görüşme yaptım. Babamın durumu kötü ve ağır. En ufak bir enfeksiyonda bile kaybedebiliriz. Denetimli serbestlik ve infazının ertelenmesi için girişimlerde bulunduk. Babamın tedavisi için bir an önce tahliye edilmesi gerekiyor” demiş, destek istemiştir.

İHD İstanbul Şubesi " 12 MART 1971 ASKERİ DARBESİYLE YÜZLEŞME VE HESAPLAŞMA SAĞLANMALIDIR" İHD İstanbul Şubesi " 12 MART 1971 ASKERİ DARBESİYLE YÜZLEŞME VE HESAPLAŞMA SAĞLANMALIDIR"

Yüzde 97 engelli, haftada üç defa diyalize giren, ağır kronik hastalıkları  ve yaşlılığa bağlı sağlık sorunları yaşayan ve bu hali hapishanede yaşamını sürdürmesi mümkün olmayan Mehmet Bayram’ın serbest bırakılmaması,  yaşamına ağır risk oluşturmaktadır.

613. F Oturması kapsamında; AĞIR HASTA MAHPUS MEHMET BAYRAM ve BÜTÜN AĞIR HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK, SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

MEHMET BAYRAM serbest bırakılsın!

Tedavi Haktır Engellenemez!

 

          

Editör: Haber Merkezi