BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Perşembe günü yaptığı açıklamada, iklim değişikliği ve etkilerinin, özellikle aşırı hava koşulları ve sıcak hava dalgalarının, sıtmayla mücadelede kaydedilen ilerleme açısından "önemli bir risk" oluşturduğunu söyledi.

Milletlerin BM iklim değişikliği konferansı COP28'de bir araya geldiği sırada 2023 Dünya Sıtma Raporu'nu yayınlayan sağlık kurumu, sıtmayı önleme hizmetlerine erişimin genişletilmesine rağmen daha fazla insanın hastalığa yakalandığı konusunda uyardı.

DSÖ,  2022'de 249 milyon vakayı belgelemiştir ; bu, 2021'e göre iki milyonluk bir artışla ve 2016'da pandemi öncesi seviye olan 233 milyonu aşmıştır.

İsrailliler Tel Aviv'de Netanyahu hükümetini protesto etti İsrailliler Tel Aviv'de Netanyahu hükümetini protesto etti

Bunun temel nedeni , COVID-19'un neden olduğu halk sağlığı kesintileri, insani krizler, ilaç ve böcek ilacı direnci ve küresel ısınmanın etkileridir.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Değişen iklim, özellikle savunmasız bölgelerde sıtmaya karşı ilerleme açısından önemli bir risk oluşturuyor" dedi.

"Küresel ısınmanın hızını yavaşlatmak ve etkilerini azaltmak için acil eylemlerle birlikte sürdürülebilir ve dirençli sıtma müdahalelerine artık her zamankinden daha fazla ihtiyaç var" diye ekledi.

Pakistan'da 5 kat artış

Ekran görüntüsü 2023-12-01 074005

Raporda ayrıca iklim değişikliği ile sıtma arasındaki bağlantı da ele alındı; artan sıcaklık, nem ve yağış nedeniyle Anofel sivrisineğinin davranış değişiklikleri ve hayatta kalma oranlarının arttığı belirtildi.

Sıcak hava dalgaları ve su baskını gibi aşırı hava olayları da bulaşmayı ve hastalık yükünü doğrudan etkileyebilir. Ajans , örneğin Pakistan'da 2022'de yaşanan felaket selinin ülkedeki sıtma vakalarında beş kat artışa yol açtığını söyledi.

Etiyopya, Nijerya, Papua Yeni Gine ve Uganda'da da önemli artışlar görüldü.

Basamaklı etkiler

DSÖ ayrıca, temel sıtma hizmetlerine erişimin azalması ve böcek ilacıyla tedavi edilen ağlar, ilaçlar ve aşıların tedarik zincirindeki aksaklıklar gibi faktörler nedeniyle iklim değişkenliğinin sıtma eğilimleri üzerinde dolaylı etkileri olabileceğini de belirtti.

İklim değişikliğine bağlı olarak nüfusun yer değiştirmesi, bağışıklığı olmayan bireylerin endemik bölgelere göç etmesi nedeniyle sıtma vakalarının artmasına da yol açabilir.

Diğer faktörler

İklim değişikliği büyük bir risk oluştururken, DSÖ aynı zamanda çok sayıda başka tehdidin de kabul edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"İklim değişkenliği önemli bir risk teşkil ediyor, ancak aynı zamanda sınırlı sağlık hizmetlerine erişim, devam eden çatışmalar ve acil durumlar, COVID-19'un hizmet sunumu üzerindeki kalıcı etkileri, yetersiz finansman ve temel sıtma müdahalelerimizin eşit olmayan şekilde uygulanması gibi zorluklarla da mücadele etmeliyiz" dedi. Matshidiso Moeti, DSÖ Afrika Bölge Direktörü.

"Sıtmasız bir geleceğe doğru ilerlemek için, yenilikçiliği, kaynak seferberliğini ve işbirlikçi stratejileri teşvik eden bu çeşitli tehditlerle mücadele etmek için ortak bir çabaya ihtiyacımız var" diye ekledi.

İyimserliğin gerekçeleri

Raporda ayrıca , DSÖ tarafından önerilen ilk sıtma aşısı RTS,S/AS01'in üç Afrika ülkesinde aşamalı olarak kullanıma sunulması gibi başarılara da değinildi .

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, titiz bir değerlendirme, aşının uygulanmadığı bölgelerde şiddetli sıtmada önemli bir azalma ve tüm nedenlerden kaynaklanan erken çocukluk ölümlerinde yüzde 13'lük bir düşüş olduğunu gösterdi.

Ayrıca, ikinci bir güvenli ve etkili sıtma aşısı olan R21/Matrix-M geçen ay onaylandı . Bu aşının arzı artırması ve vakaların çoğunun yoğunlaştığı Afrika genelinde büyük ölçekli aşı dağıtımını mümkün kılması bekleniyor.

Sonraki adımlar

DSÖ, sıtmaya karşı mücadelede daha verimli, etkili ve uygun fiyatlı ürünler geliştirmeye odaklanan artan kaynak kullanımı, güçlendirilmiş siyasi taahhüt, veriye dayalı stratejiler ve inovasyonla "önemli bir pivot" ihtiyacının altını çizdi.

"İklim değişikliğinin ek tehdidi, iklim değişikliğinin etkilerini azaltma çabalarıyla uyumlu, sürdürülebilir ve dirençli sıtmaya karşı müdahaleleri gerektirmektedir. Bütün toplumun katılımı, entegre yaklaşımlar oluşturmak için çok önemlidir” diye ısrar etti.

Editör: Süleyman Devrim Boğa