Devlet televizyonu, Beluc militanlarının İran'ın güneydoğusundaki bir polis karakoluna Cuma günü erken saatlerde saldırarak 11 güvenlik personelini öldürdüğünü ve çok sayıda kişiyi yaraladığını bildirdi.

Devlet medyası, militan Ceyş el-Adl grubunun çok sayıda üyesinin de yoksul Sistan-Belucistan eyaletinin Rask kasabasında çıkan çatışmalarda öldürüldüğünü ekledi.

Afganistan ve Pakistan sınırındaki eyalette Şii olan çoğu İranlının aksine ağırlıklı olarak Sünni Müslüman nüfus bulunuyor.

Silahlı kişiler, Sistan ve Belucistan'ın Rask kentinde polis teşkilatının karargahına saldırdı. Edinilen bilgiye göre çok sayıda saldırgan ve polisin ölümüyle sonuçlanan çatışma birkaç saat sürdü. Bu saldırının sorumluluğunu "Ceyş El Adl" grubu üstlendi.

Polis sözcüsü Saeed Montazer el-Mehdi, Rask'taki polis merkezine saldırı haberini doğrulayarak, bu saldırıda çok sayıda saldırgan ve polisin öldürüldüğünü ve yaralandığını söyledi. Rusk'taki durumun kontrol altında olduğunu da sözlerine ekledi.

"Ceyş el-Adl" grubu yaptığı açıklamada, bu saldırının sorumluluğunu kabul ederek, güçlerinin 14 Aralık Cuma günü sabah saat 2'de bu karargaha saldırdığını söyledi.

Daha önce Beluc aktivistlerinin durumu ve kampanyası, Sistan ve Belucistan'ın Rask kentindeki polis teşkilatının karargahında büyük bir patlama ve ağır çatışmaların duyulduğunu bildirmişti.

Raporuna göre askeri gözetleme dronları Rusk semalarında uçuyor ve çekim yapıyor. Bu rapora göre Rask polis teşkilatının karargahına yapılan saldırının ardından ateş sesleri beş saatten fazla devam etti.

Yerel kaynaklardan alıntı yapan Halesh şunları ekledi: "Rusk'taki durum son derece güvenlik odaklı ve askeri güçler şehrin farklı bölgelerine ve çevresindeki tepelere konuşlandırıldı." İnternet aynı zamanda kesintilerle de ilişkilendirilmiştir.

Bu rapora göre çatışmanın başlamasından üç saat sonra polis merkezine gönderilen yardımcı kuvvetler saldırıya uğradı.

Bu yıl 17 Temmuz'da 16 Zahedan polis karakoluna saldırı düzenlendi bu saldırının sorumluluğunu "Jish al-Adl" grubu üstlendi . "Jish al-Adl" yaptığı açıklamada bu polis karakolunu "Zahedan'daki kanlı Cuma trajedisinin ana nedenlerinden biri" olarak nitelendirdi.

İnsan hakları örgütlerinin çeşitli raporlarına göre, 8 Mehr 1401 Cuma namazı sonrasında 16 Zahedan polis karakolunda görevli güvenlik ve askeri güçler, protestocu Zahedan halkına doğrudan ateş açarak en az 100 vatandaşı öldürdü.

İsrail, İran'ın saldırılarını görüşmek üzere BMGK'yi acil toplantıya çağırdı İsrail, İran'ın saldırılarını görüşmek üzere BMGK'yi acil toplantıya çağırdı

Aynı zamanda Devrim Muhafızları bir açıklama yayınlayarak kontrol noktasına yapılan saldırıdan ve insanlara ateş edilmesinden Ceyş el Adl grubunu sorumlu tuttu; ancak Maulvi Abdülhamid Cuma namazı vaazlarında defalarca insanları vurup öldürmekle hükümeti suçladı. 

Ekran görüntüsü 2023-12-15 100740

Editör: Süleyman Devrim Boğa