• İran, 100'den fazla kişinin öldürülmesinin ardından saldırganların izini sürme sözü verdi
  • Patlamalar ABD tarafından öldürülen komutanın anısına düzenlenen insanları hedef alıyor
  • Saldırıların sorumluluğunu şu ana kadar üstlenen olmadı
  • Geçmişte saldırıları İslam Devleti ve diğer gruplar üstlenmişti

İranlı yetkililer, çarşamba günü İran'da 2020 yılında ABD insansız hava aracı tarafından öldürülen üst düzey komutan Kasım Süleymani'yi anma töreninde düzenlenen iki patlamada 100'den fazla kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açtı. İranlı yetkililer, adı belirtilmeyen "teröristleri" suçladı. .

İran devlet televizyonu, güneydoğudaki Kerman kentinde Süleymani'nin defnedildiği mezarlıkta kalabalık bir yıldönümü etkinliği sırasında ilk ve ardından ikinci bir patlamanın meydana geldiğini bildirdi.

Adı açıklanmayan bir yetkili, devlet haber ajansı IRNA'ya "Kerman Şehitliği'ne giden yol boyunca yerleştirilen iki patlayıcının teröristler tarafından uzaktan patlatıldığını" söyledi.

Devlet televizyonu, en az 103 kişinin öldüğünü ve 211 kişinin de yaralandığını, bunun geçmişte İslam Devleti de dahil olmak üzere çeşitli grupların benzer olaylarıyla karşı karşıya kalan İran'daki bu türden en kötü saldırılardan biri olduğunu söyledi.

Çarşamba günkü patlamaların sorumluluğunu kimse üstlenmedi.

Kızılay kurtarma ekipleri, yüzlerce İranlının Süleymani'nin ölüm yıldönümünü anmak için bir araya geldiği törende yaralılarla ilgilendi. Bazı İran haber ajansları yaralı sayısının çok daha fazla olduğunu bildirdi.

Kerman hastanesindeki yaralı bir kadın devlet televizyonuna şöyle konuştu: "Çok yüksek bir ses duydum ve ardından sırtımda bir ağrı hissettim... sonra bacaklarımı hissedemedim."

Kerman Kızılay Derneği başkanı Reza Fallah, devlet televizyonuna, büyük kalabalığın yaralıları çıkarmayı zorlaştırdığını söyledi.

İran medyası tarafından yayınlanan diğer videolar, düzinelerce cesedin etrafa dağıldığını, bazı çevredekilerin hayatta kalanlara yardım etmeye çalıştığını ve diğerlerinin patlama alanını terk etmek için acele ettiğini gösteriyordu.

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

Fallah, "Tüm güvenlik ve emniyet tedbirlerine rağmen orada korkunç bir ses duyuldu. Araştırmayı hâlâ sürdürüyoruz" dedi.

Daha sonra devlet haber ajansı mezarlığın boşaltıldığını ve bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını söyledi. Hükümet perşembe gününün yas günü olacağını duyurdu.

Yetkililer kamuya açık bir şekilde suçlamada bulunmasa da, İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi güçlü bir yanıt vereceğinin sözünü verdi.

Devlet televizyonuna konuşan Vahidi, "Bu suçları işleyenler, İran güvenlik güçlerinden güçlü ve kararlı bir tepki beklemeli" dedi ve "şu anda her şeyin kontrol altında olduğunu ve sükunetin sağlandığını" ekledi.

ÖNCEKİ SALDIRILAR

2022'de Sünni Müslüman militan grubu İslam Devleti, İran'daki bir Şii türbesine düzenlenen ve 15 kişinin ölümüne yol açan ölümcül saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Grubun üstlendiği daha önceki saldırılar arasında 2017'de İran parlamentosunu ve İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Ruhollah Humeyni'nin mezarını hedef alan ölümcül çifte bombalamalar da yer alıyor. Beluci militanları ve etnik Arap ayrılıkçılar da İran'da saldırılar düzenlediler.

ABD'nin Bağdat havaalanına drone saldırısında Süleymani'yi öldürmesi ve Tahran'ın ABD birliklerini barındıran iki Irak askeri üssüne saldırarak misilleme yapması, ABD ile İran'ı 2020'de tam kapsamlı çatışmaya yaklaştırdı.

İran Devrim Muhafızları'nın (IRGC) denizaşırı kolu olan elit Kudüs gücünün baş komutanı olarak Süleymani, yabancı ülkelerde gizli operasyonlar yürüttü ve İran'ın ABD güçlerini Ortadoğu'dan sürmeye yönelik uzun süredir devam eden kampanyasında kilit bir figürdü.

İran ile İsrail ve müttefiki ABD arasındaki gerilim, İsrail'in 7 Ekim'de İsrail'in güneyine yönelik saldırısına misilleme olarak Gazze'deki İran destekli Hamas militanlarına karşı açtığı savaş nedeniyle yeni bir zirveye ulaştı.

Yemen'in İran destekli Husi milisleri, dünyanın en yoğun nakliye yollarından biri olan Kızıldeniz'in girişinde İsrail ile bağlantısı olduğunu söyledikleri gemilere saldırdı.

ABD kuvvetleri, Washington'un İsrail'e verdiği destek nedeniyle Irak ve Suriye'de İran destekli militanların saldırısına uğradı ve kendi misilleme hava saldırılarını gerçekleştirdi.

Pazartesi günü İsrail'in düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları'nın Suriye'deki üst düzey bir komutanı öldürüldü.

İran geçmişte İsrail'i kendi sınırları içindeki bireylere veya yerlere yönelik saldırılardan dolayı suçlamıştı - İsrail bu iddiaları ne doğrulamış ne de reddetmişti - ancak Çarşamba günkü törende yabancı bir devletin parmağı olduğuna dair herhangi bir belirti yoktu.

Editör: Süleyman Devrim Boğa