Ülkenin Meteoroloji Ofisi, İzlanda'nın güneybatısındaki Reykjanes yanardağının haftalarca süren yoğun deprem faaliyetinin ardından Pazartesi günü patladığını ve havaya lav ve duman püskürttüğünü söyledi.

Reykjanes yarımadasında ciddi bir salgın olmasından korkan yetkililer, geçtiğimiz ay balıkçı kasabası Grindavik'in yaklaşık 4.000 sakinini tahliye etti ve yakındaki Blue Lagoon jeotermal kaplıcasını kapattı.

Met Office web sitesinde "Uyarı: Patlama, Grindavik'in kuzeyinde Hagafell tarafından başladı" dedi.

Reuters'in görüntüleri ve canlı yayını, yerdeki çatlaklardan fıskiye gibi fışkıran erimiş kayaları gösteriyordu; bunların parlak sarı ve turuncu renkleri, karanlık gece gökyüzüyle keskin bir kontrast oluşturuyordu.

İzlanda polisi, salgın nedeniyle alarm seviyelerini yükselttiklerini söyledi ve ülkenin sivil savunması, acil durum personeli durumu değerlendirirken halkı bölgeye yaklaşmamaları konusunda uyardı.

Met Office, patlamanın tam yerini ve boyutunu doğrulamak için kısa süre içinde bir sahil güvenlik helikopterinin havada olacağını söyledi.

Yakınlarda bulunan Reykjavik'in uluslararası havaalanı açık kaldı.

Web sitesinde "Şu anda Keflavík Havalimanı'na geliş ve gidişlerde herhangi bir aksama yok" ifadesi yer aldı.

Reykjanes yarımadasında son yıllarda nüfusun az olduğu bölgelerde çok sayıda patlama görüldü ancak yetkililer, son salgının Grindavik kasabası için risk oluşturabileceğini söyledi.

Rusya topraklarında bir gecede 17 insansız hava aracı imha edildi Rusya topraklarında bir gecede 17 insansız hava aracı imha edildi

Bölgede son iki ayda binlerce deprem yaşanmıştı ancak büyüklükler geçen hafta azaldı. Bu da bazı uzmanların patlama riskinin azaldığını düşünmesine neden oldu.

Reykjanes, başkent Reykjavik'in güneybatısındaki volkanik ve sismik bir sıcak noktadır. Mart 2021'de, Fagradalsfjall volkanik sisteminde yerdeki 500-750 metre uzunluğundaki (1.640-2.460 fit uzunluğunda) bir çatlaktan lav çeşmeleri muhteşem bir şekilde fışkırdı.

Editör: Süleyman Devrim Boğa