Mardin iline bağlı Artuklu, Kızıltepe ilçeleri başta olmak üzere bütün ilçelere bağlı kırsal mahallelerde son haftalarda günde ortalama 6-8 saati bulan elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Bu kesintiler, evlerde aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemlerinin çalışmamasına yol açmaktadır. Bu durum bilhassa yaşlılar, çocuklar ve hastalar için büyük bir sıkıntı kaynağıdır. Ayrıca, bu kesintiler tarımsal faaliyetleri de olumsuz etkilemektedir.

DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran TANHAN, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan BAYRAKTAR tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi verdi.

Seçim bölgem olan Mardin iline bağlı Artuklu, Kızıltepe ilçeleri başta olmak üzere bütün ilçelere bağlı kırsal mahallelerde son haftalarda günde ortalama 6-8 saati bulan elektrik kesintilerinin yaşandığı tarafıma bildirilmiştir. Bu kesintiler, evlerde aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemlerinin çalışmamasına yol açmaktadır. Bu durum bilhassa yaşlılar, çocuklar ve hastalar için büyük bir sıkıntı kaynağıdır. Ayrıca, tarımsal faaliyetleri de olumsuz etkilemektedir.

Mardin, tarım sektörünün önemli bir merkezidir ve bu elektrik kesintileri sulama sistemlerinin çalışmamasına ve ürünlerin kurumasına yol açmaktadır. Çiftçiler, bu durum nedeniyle gelir kaybı yaşamakta ve gıda güvencesizliği riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Bu bağlamda;

Ayhan Barut'tan Meclis'te 'Et ve zam' isyanı Ayhan Barut'tan Meclis'te 'Et ve zam' isyanı

1.      Mardin iline bağlı Artuklu, Kızıltepe ilçeleri başta olmak üzere bütün ilçelere bağlı kırsal mahallelerde son haftalarda günde 6-8 saatlik elektrik kesintilerinin yaşandığı iddia edilmektedir. Bu kesintilerin sebebi nedir?

2.      Elektrik kesintileri hangi saatlerde yaşanmaktadır? Kesintilerin süresi ve sıklığı nedir? Hangi bölgelerde kesintiler daha yoğun görülmektedir? Elektrik kesintilerine ilişkin yurttaşlar önceden bilgilendirilmekte midir?

3.      Ani elektrik kesilmesi ve/veya voltaj düşüklüğünün yarattığı bir sonuç olarak yurttaşların buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi vb. ev aletleri ve elektronik eşyalarının zarar gördüğü tarafıma bildirilmiştir. Yurttaşların bu kapsamda mağduriyetlerini gidermek ve kayıplarını telafi etmek adına Bakanlığınızca ve/veya ilişkili diğer Bakanlıklarla yaptığınız bir çalışma var mıdır?

4.      Yaşlı, çocuk, engelli ve hasta gibi görece dezavantajlı grupların söz konusu elektrik kesintilerinden olumsuz etkilenmemesi için Bakanlığınız hangi tedbirlere başvurmaktadır?

5.      Elektrik kesintilerinin oluşturduğu acil durumlara ilişkin Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?

6.      Elektrik kesintilerini mümkün mertebe azaltmak veya önlemek amacıyla bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir?

7.      Mardin, tarım sektörü açısından oldukça önemli bir merkezdir. Elektrik kesintileri sulama sistemlerinin işlevsiz kalarak çalışmamasına sebebiyet vermektedir. Bu durum, çiftçilerin tarladaki henüz yetişmemiş ürünlerini ve son kertede ürün hasadını nasıl etkilemektedir? Çiftçilerin kayıplarını telafi etmek adına Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?

8.      Elektrik kesintileri nedeniyle tarımsal üretimde yaşanan gelir kaybı, gıda güvencesizliği riskini inceleyen bir birimizin var mı? Varsa bu birim son bir yıl içerisinde hangi çalışmaları yapmıştır? Yoksa böyle birimin Bakanlığınız veya ilişkili bir başka Bakanlık bünyesinde kurulması konusunda adım atacak mısınız?

Editör: Haber Merkezi