Mahalla'daki tekstil fabrikalarındaki 3,700 kadın işçi öfkeli. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi ay başında asgari ücreti 6,000 Mısır pounduna yükseltmişti. Bu da aylık 4200 TL veya 130 Dolar anlamına geliyor. Ama Mahalla'nın da aralarında bulunduğu devlete ait şirketlerdeki işçiler ücret artışından muaf tutuldu.

El-Sisi hükümetinin ücretleri arttırma kararı, ülkede giderek şiddetlenen hayat pahalılığı krizinden kaynaklanıyor. Ocak 2024'te hükümet, artan bütçe açığını kontrol altına almak amacıyla elektrik, ulaşım ve telekomünikasyon hizmetlerine zam yaptı. Bu girişimler, tahmin edilebileceği gibi, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından övgüyle karşılandı.

Mahalla'daki kadınlar "ülkedeki diğer işçilerle aynı ücreti almak" talebiyle greve gitmeye karar verdi.

Protestolarını bölge valisi Dr. Tarık Rahmi'nin de katıldığı bir Ramazan etkinliğine taşıdılar. Rahmi, sloganların ardından alanı terk etmek zorunda kaldı. Daha sonra fabrikanın kapıları işçilerin üstüne kitlendi, fabrikada mahsur kaldılar. Bu haber duyulduğunda, diğer fabrikalardan işçiler de grevdeki kadınlara katıldı. Grev giderek yayıldı.

Protestolar devam etse de yetkililer müzakereyi uzun süre reddetti. Nihayet, kamudaki şirketlerden sorumlu Bakan asgari ücreti, özel sektör işçilerine verilen seviyeye yükseltmeyi kabul etti. Ama grev sırasında işçilerin yeni talepleri ortaya çıkmıştı. Diğer taleplerinin yanı sıra 600 TL'lik yemek yardımı da istiyorlardı.

Grev 29 Şubat'ta sona erdi. Ama anlaşmazlık daha da şiddetlendi. 13 işçi güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. İkisi tutuklandı:  Wael Mohamed Mahmoud Abu Zoueid ve Mohamed Mahmoud Tolba Hussein.

İşçilerden bazıları, polis tarafından gözaltında tutuldukları sırada işe gelmedikleri için işten çıkarılmakla tehdit edildi.

Kurulduğu 1990 yılından bu yana Mısır'ın bağımsız sendikalarını desteklemek için kampanya yürüten Sendikalar ve İşçi Hizmetleri Merkezi (CTUWS) LabourStart'ta bir kampanya başlattı. Kampanya, şirket yönetimini halen gözaltında tutulan iki işçiyi serbest bırakmaya, yeni tutuklamaları ve işçilere yönelik asılsız suçlamaları durdurmaya çağırıyor.

CTUWS, şirketin ve hükümetin eylemlerinin Mısır'ın da imzacısı olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmelerini ihlal ettiğine dikkat çekiyor.

Kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz - https://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=5416 Bu kampanya Türkiye'de ve dünyanın diğer yerlerinde güçlü bir desteği hak etmektedir.

KESK MYK Üyesi Karakuş, 1 Mayıs Hazırlıklarını, Emekçilerin Ayrımsız Katılımını ve Taleplerin Önemini Açıkladı KESK MYK Üyesi Karakuş, 1 Mayıs Hazırlıklarını, Emekçilerin Ayrımsız Katılımını ve Taleplerin Önemini Açıkladı

Eric Lee

Editör: Haber Merkezi