Şili, şu ana kadar en az 10 kişinin ölümüne yol açan ve ülkenin merkezinde yayılan orman yangınlarıyla mücadele ederken olağanüstü hal ilan etti.

Başkan Gabriel Boric, tedbiri açıklarken X'e yaptığı açıklamada, "Orman yangınlarıyla mücadelede tüm güçler görevlendirildi" dedi ve acil servislerin durumu değerlendirmek için Cumartesi günü toplanacağını ekledi.

Yangınlar Cuma gününden bu yana binlerce hektar ormanı tahrip etti, kıyı şehirlerini yoğun bir gri duman sisiyle kapladı ve Vina del Mar ve Valparaiso'nun orta bölgelerindeki insanları evlerinden kaçmak zorunda bıraktı.

Valparaiso eyalet temsilcisine göre en az 10 kişi öldü.

Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi? Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi?

Valparaiso'nun ulusal ormancılık şirketinin müdürü Leonardo Moder, "Saatte 40 veya 50 km'ye (25-31 mil) yakın rüzgarlarımız var" dedi.

"Bu rüzgar sert çünkü yanan yaprakları, dalları veya odun parçalarını taşıyor ve her biri daha fazla yangına dönüşen yeni bir küçük ateş yaratıyor" diye ekledi.

Bilim insanları, ısınan bir gezegenin yoğun sıcaklık ve yangın gibi doğal afet riskini artırdığı konusunda uyarırken, yangın , El Nino hava olayı nedeniyle Güney Amerika'nın güney kısmını etkileyen yaz sıcak hava dalgası ve kuraklıktan kaynaklanıyor.

Başkentin güneybatısındaki Estrella ve Navidad kasabalarında çıkan yangınlar yaklaşık 30 evi yaktı ve sörf beldesi Pichilemu yakınlarında tahliyelere yol açtı.

Yangınları "aşırı" olarak nitelendiren Şili ulusal orman otoritesi CONAF'a göre, yalnızca Valparaiso'da yaklaşık 7.000 hektar (17.300 dönüm) alan yandı.

Mahsur kalan sürücüler tarafından çekilen görüntüler internette viral oldu ve binlerce turistin Pasifik kıyısındaki plajlara ulaşmak için kullandığı ünlü Route 68'in sonundaki alevler içindeki dağları gösteriyor.

Cuma günü yetkililer, devasa mantar duman bulutunun görüş mesafesini azaltması nedeniyle Valparaiso'yu başkent Santiago'ya bağlayan yolu kapattı.

Şili ve Kolombiya artan sıcaklıklarla mücadele ederken, sıcak hava dalgası önümüzdeki günlerde Arjantin, Paraguay ve Brezilya'yı da etkisi altına alacak.

Editör: Haber Merkezi