Türk sanayisinin duayen ismi gençlerle buluştu

Öğretmenler, Katledilen İbrahim Oktugan İçin Bugün Ülke Genelinde İş Bırakıyor Öğretmenler, Katledilen İbrahim Oktugan İçin Bugün Ülke Genelinde İş Bırakıyor

“Teknolojide geride kalırsak bizi dünyadan silerler”

Türk sanayisinin duayen isimlerinden Dr. Hasan Büyükdede, öğrencilere altın niteliğinde tavsiyeler verdi. Dr. Büyükdede, “Biz şu anda büyük Türkiye endüstrisi olarak gündelik değişim teknolojilerini takip edemezsek ve kendimizi değiştiremezsek bu rekabetin içerisinde yer alamayız ve bizi silerler. Üniversitelerimiz ve gençlerimize artık ürün odaklı düşünmeyi öğretmemiz gerekiyor.” dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin düzenlediği "Bilim ve Teknoloji Konuşmaları-Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Bakış" programına Eski Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, Saha İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Hidromode A.Ş. Kurucusu Dr. Hasan Büyükdede katıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Küçükyalı Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleşen ‘Teknoloji Olmadan Rekabet Edilemez’ başlıklı etkinliğe İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hakan Hocaoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Genel Sekreteri Erdal Cesar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dr. İsrafil Kuralay

Dr. İsrafil Kuralay, açılış konuşmasında Dr. Hasan Büyükdede’nin hayatının hep mücadele ve koşturmakla geçtiğini belirterek Türkiye’nin sanayisinde çok kıymetli projelerin öncüsü, destekleyicisi ve yürütücüsü olduğunu kaydetti. Dr. Büyükdede'nin İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin temelinde de büyük emekleri olduğunu kaydeden Dr. Kuralay, Dr. Büyükdede’nin ilmini teknolojiye dönüştüren nadide insanlar arasında olduğunu söyledi. 

Dr. Kuralay, genç arkadaşların iyi bir örnek görmek istiyorlarsa Hasan Büyükdede’yi örnek almaları gerektiğini hatırlattı.

“GÜNDELİK DEĞİŞİM TEKNOLOJİLERİNİ TAKİP EDEMEZSEK PAZARDAN SİLİNİRİZ”

Dr. Hasan Büyükdede, konuşmasına İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Türkiye’nin en nadide üniversitelerinden birisi olduğunu vurgulayarak başladı. Öğrencilere altın niteliğinde tavsiyeler veren Dr. Büyükdede, 'rekabet nedir bilgiye ulaşmak nedir? sorularına cevaplar verdi. 

Bugün dünyanın en büyük probleminin dünyanın her yerine çok kolay ulaşılabilmesinden dolayı çetin rekabet olduğunun altını çizen Dr. Büyükdede, “Biz şu anda büyük Türkiye endüstrisi olarak bu rekabet içerisinde gündelik değişim teknolojilerini takip edemezsek ve kendimizi değiştiremezsek bu rekabetin içerisinde yer alamayız ve bizi silerler” dedi. 

Dr. Hasan Büyükdede

“REKABET EDİLEBİLİR BİR BEDELDEN SATAMAZSANIZ PAZARDA YOKSUNUZ”

Haberleşme hızının ve teknolojinin bu kadar hızlı olmasıyla mühendislerimizin işletmelerimizin dünya ile rekabet edebilir noktaya gelmelerinin de kolaylaştığını kaydeden Dr. Hasan Büyükdede, “Rekabet edilebilir, satılabilir, gerek ve yeter şartı sağlayan son ürün kraldır. İster buzdolabı ister otomobil yapın, ürettiğiniz ürünü rekabet edilebilir bir bedelden satamazsanız pazarda yoksunuz. Bu sebeple dünyayı teknolojik düzeyde tanımak ve rekabet edilebilir ürün üretmeniz gerekiyor. Ürünlerin niteliği, sizin piyasadaki değerinizi tayin ediyor. Dolayısıyla kullandığınız malzeme ve donanım da sizin kalitenizi belirliyor” ifadelerini kullandı.

Gençlerin günümüz koşullarında rekabet edebilmek için en hızlı üretim teknikleri ile en büyük miktarda üretim yapabilme kabiliyetine sahip olması gerektiğini vurgulayan Dr. Büyükdede, “Eğer hala eski tip tornalarda, eski tip kaynak tiplerinde üretim yaparsanız, yeni teknolojiyle üretim yapan firmalar sizin pazarınızı kapatacaktır. Gençlerin en hızlı üretim tekniklerini bilmek gibi bir mecburiyeti var” şeklinde konuştu.

ÇİN REKABET EDEBİLMEYİ NASIL BAŞARDI?

Bugün Çin'in dünyada anormal derecede rekabet ettiğini belirten Dr. Hasan Büyükdede, “Rekabet etmesini sağlayan işçisinin ucuzluğundan değil kullandığı üretim tekniklerinin çok hızlanmış olmasından geliyor." diye konuştu. 

“Biz ürettiğimiz makinelerin dizaynını 50 yılda oluşturduk” diyen Dr. Büyükdede, şu anda gençlerin dijital dünyada çok kısa sürede bulabildiğini kaydederek, “Dünyanın farklı ülkelerindeki teknolojiye internetten birkaç dakikada ulaşabiliyorlar. Bu onlar için bir avantajdır” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELERE VE ÖĞRENCİLERE TAVSİYE

Öğrencilere etkinliğin sonunda öğrencilere önemli nasihatlerde bulunan Dr. Hasan Büyükdede, “Yazılım artık başlı başına bir dünya. Yazılımdan önce algoritma konusunda çok önemli bir noktaya gelmeliyiz. Yapacağınız işi önce iyi tanımlamanız gerekiyor. Üniversitelerimiz ve gençlerimize artık ürün odaklı düşünmeyi öğretmemiz gerekiyor. Daha önce söylediğim gibi son ürünün bir kral olduğunu en baştan öğretmemiz gerekli. Her şeyi üretebilirsiniz ama çok pahalı ürettiyseniz ve rekabet edilebilir üretmediyseniz ürününüz boşa gider” diyerek sözlerini tamamladı.

Etkinliğin sonunda Dr. İsrafil Kuralay ve Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Dr. Hasan Büyükdede’ye katılımından dolayı teşekkür ve hediye takdiminde bulundu.

Editör: Haber Merkezi