2024 yılında küresel iklim eğilimleri hem derin alarma hem de temkinli iyimserliğe neden oluyor. Geçen yıl büyük bir farkla kaydedilen en sıcak yıldı ve bu yıl muhtemelen daha da sıcak olacak. Yıllık küresel ortalama sıcaklık, ilk kez sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerini aşabilir; bu, Dünya iklimini istikrara kavuşturmak için çok önemli bir eşiktir.

Derhal harekete geçilmezse, Dünya'nın iklim sisteminde geri dönüşü olmayan devrilme noktalarını geçme riskiyle karşı karşıyayız. Yine de umut etmek için nedenler var.

Küresel sera gazı emisyonları bu yıl zirveye çıkıp düşmeye başlayabilir. Kömür, petrol ve gazın yerini giderek temiz enerji teknolojileri alırken, bu fosil yakıt çağının sonunun habercisi olan tarihi bir dönüm noktası olabilir.

Ancak ayağımızı ısınan gaz pedalından çekmekten daha fazlasını yapmalıyız; frene basmalıyız. İklim krizinin en kötüsünden kaçınmak için küresel emisyonların 2030 yılına kadar kabaca yarıya indirilmesi gerekiyor. Bu görev devasa ama mümkün ve bundan daha acil olamaz. Oyun bitmedi, oyun başlıyor.

Ekran görüntüsü 2024-01-23 150449

Gezegenimiz tehlikede

Geçen yıl Dünya, kayıtların başlamasından bu yana en sıcak olanıydı. Pasifik Okyanusu'nda El Niño koşullarının başlaması, küresel sıcaklıkların yeni seviyelere çıkmasına yardımcı oldu. Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2023 yılının sanayi öncesi ortalamadan 1,48°C daha sıcak olduğunu tespit etti .

2023'te küresel sıcaklıkların artması, dünya çapında aşırı olayları ve felaketleri beraberinde getirdi. Bunlar arasında kuzey yarımkürede yazın yaşanan ölümcül sıcak hava dalgaları , Kanada ve Hawaii'deki yıkıcı orman yangınları ve Kore, Güney Afrika ve Çin dahil birçok yerde rekor kıran yağmurlar yer aldı.

Geçen yıl aynı zamanda dünya okyanusları açısından kaydedilen en sıcak yıldı. Küresel ısınmadan kaynaklanan ısının %90'ından fazlası dünya okyanuslarında depolanıyor. Okyanus sıcaklıkları, gezegenimizin ısındığının açık bir göstergesi olup , yıllık bazda bir artışı ve ısınma oranındaki bir ivmeyi ortaya koyuyor.

Okyanusların ısınması, 2023'ün bazı bölümleri için, Dünya'nın kutup bölgelerindeki deniz buzu miktarının tarihteki en düşük seviyede olması anlamına geliyordu . Güney yarımkürede kış mevsimi boyunca, Antarktika'daki deniz buzu önceki rekor düşük seviyenin bir milyon kilometrekareden fazla altındaydı; bu, Tazmanya'nın 15 katından daha büyük bir buz alanıydı.

Bu yıl daha da sıcak olabilir 2024 yılının, sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde ortalama küresel sıcaklıkla sona ermesi makul bir ihtimal. Hükümetler, Paris Anlaşması aracılığıyla küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmak için birlikte çalışma konusunda anlaştılar; çünkü bu eşiğin üzerindeki ısınma insanlık için çok büyük tehlikeler oluşturuyor.

Anlaşma, sıcaklıktaki tek bir yılı değil, uzun vadeli eğilimleri ifade ediyor. Dolayısıyla 2024'te 1,5°C'nin aşılması, dünyanın Paris hedefini tutturamadığı anlamına gelmiyor. Ancak uzun vadeli eğilimlerde 2030'ların başında 1,5°C sınırını aşma yolunda ilerliyoruz .

Gezegen ısındıkça, artık Dünya'nın iklim sisteminde geri dönüşü olmayan “ devrilme noktalarını ” geçme riskiyle karşı karşıyayız ; kutup buz tabakalarının kaybı ve buna bağlı deniz seviyesindeki yükselme ve büyük okyanus akıntılarının çökmesi de dahil. Bu devrilme noktaları, aşıldığında dünyanın iklimi ve okyanuslarında ani ve kendi kendine devam eden değişiklikleri tetikleyecek eşikleri temsil ediyor. Bunlar, insanlığın daha önce hiç karşılaşmadığı büyüklükte tehditlerdir; geçmek istemediğimiz tek yönlü kapılardır.

Ekran görüntüsü 2024-01-23 150350

Fosil yakıtların çağı sona erecek

2024 yılında umutlanmak için de pek çok neden var.

Aralık 2023'teki COP28 Birleşmiş Milletler iklim görüşmelerinde yaklaşık 200 ülkenin hükümetleri, bu kritik on yılda fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hızlandırma konusunda anlaştılar. Fosil yakıtların yakılması iklim krizinin başlıca nedenidir.

Ekonomimizde fosil yakıtların yerini alacak teknolojiye sahibiz: elektrik üretimi, ulaşım, ısıtma, yemek pişirme ve endüstriyel süreçlerde. Aslına bakılırsa, temiz enerji teknolojilerine (rüzgar, güneş, piller ve elektrikli arabalar) yönelik artan pazar talebi artık küresel ölçekte kömür yakıtlı enerji ve içten yanmalı motorlu araçlar gibi kirletici teknolojilerin yerini alıyor.

Dünya, 2023'te 510 milyar watt'lık yenilenebilir enerji kapasitesi ekledi ; bu, 2022'ye göre %50 daha fazla ve Almanya, Fransa ve İspanya'nın toplam güç kapasitesinin tamamına eşdeğer. Önümüzdeki beş yılda yenilenebilir enerjide daha hızlı bir büyüme görülmesi bekleniyor.

Elektrikli araç satışları da patlama yaşıyor ; 2023'te %31 oranında artacak ve dünya çapında satılan tüm yeni araçların yaklaşık %18'ini temsil edecek. Avustralya'da elektrikli araç satışları geçen yıl iki katına çıktı ve güçlü bir şekilde büyümeye devam etmesi bekleniyor.

Ekran görüntüsü 2024-01-23 150257

Küresel emisyonlarda zirveye doğru

Temiz enerji teknolojilerine doğru hızlanan geçiş, küresel sera gazı emisyonlarının 2024'te düşebileceği anlamına geliyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) hükümetlerin belirtilen politikalarına dayanan son analizi, emisyonların aslında geçen yıl zirveye ulaşmış olabileceğini öne sürüyor . Bu bulgu , temiz teknolojilerdeki mevcut büyüme devam ederse 2024'ten itibaren emisyonların düşme ihtimalinin %70 olduğunu tespit eden Climate Analytics'in analiziyle destekleniyor .

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Japonya da dahil olmak üzere giderek artan sayıda büyük ekonomi emisyon zirvelerini aştı.

Geçtiğimiz yıl küresel toplamın %31'ine katkıda bulunan Çin, şu anda dünyanın en büyük emisyon salımı yapan ülkesi konumunda. Ancak temiz enerji yatırımlarındaki patlayıcı büyüme, Çin'in emisyonlarının yalnızca 2024'te düşmekle kalmayıp yapısal düşüşe de geçeceği anlamına geliyor.

Dahası, Çin şu anda temiz enerji üretiminde bir patlama yaşıyor ve yenilenebilir enerji kaynaklarında (özellikle güneş enerjisi) tarihi bir genişleme yaşıyor. Benzer şekilde piller ve elektrikli araçlarda da patlayıcı bir büyüme bekleniyor.

Küresel emisyonların zirveye ulaşması iyimserlik için bir neden ama bu yeterli olmayacak. Sera gazı emisyonları atmosferde birikmeye devam edecek ve biz bunları mümkün olduğu kadar sıfıra yaklaştırıncaya kadar felaket düzeyinde ısınmaya yol açacak.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, 1,5°C hedefine ulaşılabilmesi için küresel emisyonların 2030 yılına kadar kabaca yarıya indirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Görev muazzam ama mümkün.

Ekran görüntüsü 2024-01-23 150149

Avustralya için sonraki adımlar

Avustralya yenilenebilir enerjiyi yayma konusunda büyük ilerleme kaydediyor. Ancak eyalet ve federal hükümetler yeni fosil yakıt projelerini onaylayarak bu ilerlemeyi baltalıyor.

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi; “Suyu Korumak, Yaşamı ve Barışı Korumaktır!” Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi; “Suyu Korumak, Yaşamı ve Barışı Korumaktır!”

Her yeni kömür, petrol veya gaz gelişimi hepimizi tehlikeye atıyor. Avustralya, yeni fosil yakıt gelişmelerine son vermek için ulusal çevre yasasını (Çevre Koruma ve Biyoçeşitliliği Koruma Yasası) acilen reforme etmelidir.

Benzer şekilde Avustralya'nın yenilenebilir enerjideki kazanımları, başta ulaştırma olmak üzere diğer sektörlerdeki artan emisyonlarla dengelendi Uzun zamandır vaat edilen yakıt verimliliği standartlarını uygulamanın ve bu emisyonları azaltmanın zamanı geldi .

Bir sonraki pratik adımların ötesinde, Avustralya'nın fosil yakıt ihracatından temiz alternatiflere geçiş yapmak için önünde yapacak çok işi var.

Avustralya'nın dünyanın karbondan arındırma yolculuğunda büyük ve olumlu bir rol oynama fırsatı yadsınamaz, ancak bu fırsat penceresi hızla daralıyor.

Research Fellow, Griffith Asia Institute, Griffith University

Editör: Haber Merkezi