Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, doğal kauçuk üretimi, 1993 yılından bu yana Güneydoğu Asya'da 4 milyon hektardan fazla orman kaybına neden olduTropikal ormanların kauçuk tarlaları nedeniyle yok edilmesinin önceki tahminlerden iki ila üç kat daha fazla olduğu düşünülüyor.

Doğal kauçuk, sentetik kauçuğa göre daha güçlü, aşınmaya daha dayanıklı ve daha esnek olduğundan lastik üretiminde hayati öneme sahiptir. Bir lastiğin farklı parçalarını yapmak için birden fazla doğal ve sentetik kauçuk karışımı kullanılır.

Bu lastiklerden daha fazlası geri dönüştürülseydi, kauçuk bazlı ürünler yapmak için tüketilen petrol, enerji ve orman miktarı azalacaktı. Lastiklerin geri dönüştürülmesi aynı zamanda çöplükte daha az atık birikmesi veya yakılması anlamına da gelir.

Ancak çoğu kauçuk üründe çok az geri dönüştürülmüş malzeme bulunur veya hiç yoktur. 2021 tarihli bir makale, küresel olarak kauçuk ürünlerinin %2'den azının geri dönüştürüldüğünü veya yeniden kullanıldığını iddia etti . Peki bizi durduran ne?

Pek çok malzeme ayrıştırılıp temizlendikten sonra eritilip yeni formlara dönüştürülebilir. Kauçuk değil. Lastik ve diğer ürünleri yapmak için kauçuğun kürleme veya vulkanizasyon olarak bilinen bir işlemle kimyasal olarak işlenmesi gerekir. Bu, kimyasallara ve ısıya dayanıklı ve geri dönüşümü zor bir malzeme üretir.

Ancak meslektaşlarım ve benim geliştirdiğimiz yeni bir geri dönüşüm süreci sayesinde bu durum değişebilir.

Zor bir sorun

Isıtılan kauçuk erimek yerine yanacak ve çok fazla enerji açığa çıkacaktır. Aslında kauçuk gram başına kömürden daha fazla enerji içerir. Bu nedenle Avrupa'daki atık lastiklerin çoğu enerji amaçlı yakılıyor .

Yanma, kauçuğun içerdiği enerjinin yalnızca %37'sini geri kazandırır ve zehirli dumanlar üretir . Bu nedenle kauçuğu geri dönüştürmek, maddi değerinin daha fazlasını geri kazanmak ve kirliliğini sınırlamak daha iyidir.

Ekran görüntüsü 2024-01-14 154012

Birçok şirket atık kauçuğu parçalayabilen geri dönüşüm teknolojilerine sahiptir. Continental, orijinal malzemeye (işlenmemiş kauçuk olarak bilinir) kıyasla CO₂ emisyonlarını %90 oranında azalttığını iddia eden geri dönüştürülmüş kauçuk tedarik etmek üzere bir şirketle bir anlaşma imzaladı.

Bununla birlikte, ham geri dönüştürülmüş kauçuk, yeni ürünün daha düşük özelliklere sahip olmasından önce tipik olarak yalnızca %25'e varan konsantrasyonlarda kullanılabilir. Neyse ki meslektaşlarım ve ben yakın zamanda doğal kauçuğun sertliğine uygun, %70'i geri dönüştürülmüş kauçuktan oluşan bir malzeme yaptık.

Kauçuğu nasıl geri dönüştürebiliriz?

Kauçuğun geri dönüştürülmesi, dökme malzemeye zarar vermeden "kürleme" yoluyla oluşan kimyasal bağların kırılmasını gerektirir.

Kauçuğu televizyonumun arkasındaki kablo yığını gibi düşünmeyi seviyorum ama mikroskobik ölçekte. Kablolardan birini çekersem bir miktar esneklik olur: diğer kablolara takılabilir ama muhtemelen onu serbest bırakabilirim.

Kürleme lastiği bu kabloları bir araya getirir. Klipsleri çıkarmadan veya daha fazla güç uygulamadan bunları serbest bırakamazsınız. Geri dönüşümde kabloları kırmadan klipsleri kırmaya dikkat etmelisiniz. İyi haber şu ki klipsler kablolardan daha zayıftır, yalnızca onları hedeflemenin bir yoluna ihtiyacınız vardır.

1980'lerde kauçuğu geri dönüştürmeye yönelik ilk girişimler bunu yapmakta pek iyi değildi ve klipsleri ve kabloları ayrım gözetmeksizin kırdı. Kauçuğun bu şekilde geri dönüştürülmesi, işlenmemiş kauçukla rekabet edemeyeceği anlamına gelir.

Sonuç olarak, geri dönüştürülmüş kauçuk (zemin lastiği kauçuğu veya "kırıntı kauçuğu" formunda), suni çim (eski sahalarda oynuyorsanız botlarınıza giren o korkunç parçalar) için dolgu maddesi olarak kullanılan düşük değerli bir malzeme haline geldi.

Zaten talebi karşılamaya yetecek kadar düşük kaliteli kauçuk var Küresel pazarda çok daha büyük bir değere sahip olan ve dünya çapında daha fazla kauçuğun geri dönüşümünü teşvik edebilecek lastikler ve contalar yapmak için daha yüksek kalitede geri dönüştürülmüş kauçuğa ihtiyaç vardır.

Ekran görüntüsü 2024-01-14 154239

Bradford Üniversitesi'nde, Çin'deki Sichuan Üniversitesi'ndeki işbirlikçileri tarafından son 30 yılda geliştirilen, "klipsleri" kesip "kabloları" bırakan ve kullanılabilecek bir tür toz üreten bir teknolojiyi kullanarak kauçuğu seçici olarak parçaladık. yeni kauçuk ürünler yapmak. Kabloları sağlam tutan toz, işlenmemiş kauçuğun özelliklerine daha yakın bir şekilde uyum sağlar.

MEB'DE YENİ NESİL e-POSTA SİSTEMİ HAYATA GEÇİYOR MEB'DE YENİ NESİL e-POSTA SİSTEMİ HAYATA GEÇİYOR

Döngüsel bir çözüm

Sonuçta, bu yeni geri dönüşüm yöntemleriyle değiştirilebilecek işlenmemiş kauçuğun miktarı üreticilere bağlı olacak ve tozun ürüne dönüştürülmesi daha fazla çalışma gerektirecek. Lastikler, sentetik ve doğal kauçuk, dolgu maddeleri, işleme yağları ve diğer kimyasal katkı maddelerinin karmaşık bir karışımını içerir.

Plastik geri dönüşümüne benzer şekilde, geri dönüşümden önce farklı kauçuk türlerini ayırt etmek ve ayırmak zordur. Çin'deki geri dönüşüm tesislerine gönderilen kauçuk atıklarında çok çeşitli kauçuk ve metal yabancı maddeleri bulduk .

Lastik üreticileri , ürünlerindeki geri dönüştürülmüş kauçuk içeriğini artırmaya yönelik hedefler belirlediler . Mevcut ürünlerin kalitesini eşleştirmek için geri dönüştürülmüş kauçuğu işlenmemiş kauçukla harmanlamanın en iyi yolunu bulmak, onların katkısını gerektirecektir.

Gelecekte, yeterli finansmanla meslektaşlarım ve ben, geri dönüştürüldükçe kauçuğun kimyasına ne olacağını araştırmayı umuyoruz. Bu, daha fazla üreticinin ürünlerinde geri dönüştürülmüş kauçuğa güvenmesini ve kabul etmesini teşvik edebilir.

Bugün, kullanılmayan lastikler hâlâ atık olarak değerlendiriliyor ve imha edilmesi maliyetli oluyor. Ancak geri dönüştürülmüş lastikler yüksek değerli ürünlerin yapımında kullanılabilirse, sonunda değerli bir kaynak olarak görülecektir.

Ekran görüntüsü 2024-01-14 154517

Atık lastiklerin maddi değerinin artması, bunların yasa dışı depolanmasının ve zehirli yangınlara yol açmasının önüne geçecektir Geri dönüştürülmüş lastiklerin daha fazla kullanılması, atık lastiklerin yakılacakları gelişmekte olan ülkelere ihraç edilmesinin önlenmesine de yardımcı olabilir.

Daha fazla yatırım, lastiklerde döngüsel ekonomiyi gerçeğe dönüştürmeye yardımcı olabilir ve her yıl israf edilen 1,5 milyar lastiklere yeni bir hayat verebilir.

Postdoctoral Research Associate in Sustainable Polymer Materials, University of Bradford

Editör: Süleyman Devrim Boğa