Halen Gazze'de tutuklu olduğu düşünülen 100'den fazla rehinenin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerde yer alan kilit isimlerin kararsız yorumlarına rağmen, ABD'li yetkililer Salı günü aylarca süren çıkmazın yakında İsrail ile Hamas arasındaki çatışmayı da durduracak bir anlaşmaya yol açabileceği konusunda iyimser kalmayı sürdürdü. 

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, "Burada rotayı değiştirmemiz için hiçbir neden yok" dedi. "Fazla iyimser görünmek istemem ama çalışmanın verimli olduğuna inanıyoruz ve buna odaklanmaya devam edeceğiz."

Biden yönetiminin temkinli iyimser bakış açısı, Paris'te CIA Direktörü Bill Burns ile İsrail, Katar ve Mısır'dan temsilcilerin katıldığı ve çatışmaların sona ermesi karşılığında en az altı hafta sürecek bir çerçeveyle sonuçlanan bir tur görüşmenin ardından geldi. 

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'deki terör saldırısının mevcut savaşı tetiklemesinden bu yana aylardır Gazze'yi bombalıyor ve Hamas savaşçılarını hedef alıyor.

Aynı zamanda ABD, Katar ve diğerleri, hem Hamas tarafından 7 Ekim'de alınan yüzlerce rehinenin serbest bırakılması hem de Gazze'deki sivillere yönelik insani yardımın artırılması için çatışmalardaki duraklamalara aracılık etme konusunda bir miktar başarıyla çalıştılar. Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre ölü sayısı 26.000'i aştı.

İki ABD'li yetkili, son teklifin öncelikle yaşlıların, kadınların ve esaret altında kalan çocukların serbest bırakılmasını öngördüğünü ve ilk ateşkes döneminin sonuna doğru tarafların İsrail Savunma Kuvvetleri'nin yakalanan üyelerinin geri dönüşünü koordine etmeye başlayacaklarını söyledi. 

ABD'li yetkililer, çerçevenin ayrıca İsrail'de tutulan çok sayıda Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını ve Gazze'deki siviller için ek insani yardım sağlanmasını da önerdiğini söyledi.

Pazartesi günü, Dışişleri Bakanı Antony Blinken müzakerelerin durumu hakkında oldukça olumlu bir rapor sunarak "ileriye dönük gerçek bir umut" olduğunu ilan etti.

Blinken, bir hafta süren ara sırasında Gazze'den 100'den fazla rehinenin kademeli olarak serbest bırakılmasına atıfta bulunarak, "Sadece bu hafta sonu da dahil olmak üzere yapılan çalışmanın önemli ve sürecin devam ettiğini görmek açısından umut verici olduğunu düşünüyorum." dedi. Kasım ayındaki savaşta.

"Masadaki teklifin tüm kritik aktörler arasında paylaşıldığına inanıyorum, tabii ki İsrail ve aynı zamanda İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk ve çalışma konusunda kritik bir rol oynayan Katar ve Mısır ile birlikte, teklife inanıyorum güçlü ve zorlayıcı bir şey," diye devam etti Blinken.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in bir çerçeveye imza attığını inkar etmese de, bu hafta "boşlukların kaldığını" söyleyerek ve İsrail'in Gazze'den askerlerini çekeceği veya "binlerce kişiyi serbest bırakacağı" fikrine karşı çıkarak Blinken'den daha şüpheci davrandı. "Teröristlerin" mahkum değişiminin bir parçası olarak.

Başlangıçta çerçevenin geniş şartlarını reddeden üst düzey bir Hamas yetkilisi, Salı günü militan grubun öneriyi incelemekte olduğunu söyledi.

ABD'li bir yetkili, müzakerelerle ilgili kamuya açık herhangi bir yorumun göründüğü gibi değerlendirilmemesi konusunda uyarıda bulunarak, açıklamaların çoğunun göstermelik olduğunu ve kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeleri yansıtmadığını söyledi.

Yine de yetkililer engellerin devam ettiğini kabul ediyor. Hamas liderleriyle düzenli olarak iletişim kuran aracılar, onları da işin içine katabileceklerine inanıyor; ancak müzakereciler hâlâ gruptan anlamlı bir yanıt alamadı ve grubun bir karşı teklifle yanıt vermesini bekliyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Salı günü yaptığı açıklamada, "Bu teklifin kabul edileceğini umuyoruz. Uygulanacağını umuyoruz ve çatışmalarda bir duraklama görmeyi ve rehinelerin ailelerine iade edilmesini umuyoruz." dedi. "Ve bunun üzerinde çalışmaya devam edeceğiz."

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

Editör: Süleyman Devrim Boğa