• Taliban'ın Afganistan'daki istismarcı eğitim politikaları, nitelikli öğretmenlerin görevden alınması ve gerici müfredat değişiklikleriyle kız çocukları ve kadınların yanı sıra erkek çocuklarına da zarar veriyor.
  • Bu değişiklikler okula gitme konusundaki korkuların artmasına, devamsızlığın azalmasına ve geleceğe dair umutların kaybolmasına yol açtı; Taliban bununla kayıp bir nesil yaratma riskini taşıyor.
  • Endişeli hükümetler ve BM kurumları, Taliban'ı kızların eğitimine yönelik ayrımcı yasağına son vermeye ve erkek çocukların kaliteli eğitim haklarını ihlal etmeye son vermeye çağırmalı.

(Londra) – İnsan Hakları İzleme Örgütü dün yayınladığı bir raporda, Taliban'ın Afganistan'daki istismarcı eğitim politikalarının kız çocukları ve kadınların yanı sıra erkek çocuklarına da zarar verdiğini söyledi.

19 sayfalık " 'Okullar Erkek Çocukları da Başarısız Oluyor': Taliban'ın Afganistan'da Erkek Çocukların Eğitimi Üzerindeki Etkisi " başlıklı rapor, Taliban'ın Ağustos 2021'de ülkeyi ele geçirmesinden bu yana Afgan erkek çocuklarının eğitimini tehlikeye atan politikalarını ve uygulamalarını belgeliyor. Bu, kadın öğretmenlerin işten çıkarılmasını, artan fiziksel ceza kullanımını ve müfredatta gerileyici değişiklikleri içermektedir. Taliban'ın kız ve kadınlara yönelik orta ve yüksek öğrenime getirdiği yasaklar dünya çapında manşetlere çıkarken, erkek çocukların eğitim sistemine verdiği ciddi zarar daha az dikkat çekti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kadın hakları araştırmacı yardımcısı ve raporun yazarı Sahar Fetrat , "Taliban, Afgan eğitim sistemine kızların yanı sıra erkek çocukları için de geri dönüşü olmayan zararlar veriyor" dedi . "Ülkedeki tüm okul sistemine zarar vererek, kaliteli eğitimden mahrum, kayıp bir nesil yaratma riskini taşıyorlar."

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Haziran-Ağustos 2022 ve Mart ayları arasında Kabil, Belh, Herat, Farah, Parwan, Bamiyan, Nangarhar ve Daikundi illerinde 8 ila 12. sınıftaki 22 erkek çocukla ve aynı sınıftaki erkek çocuğu olan 5 ebeveynle uzaktan görüştü. 

Taliban tüm kadın öğretmenleri erkek okullarından kovdu, pek çok erkek çocuğun vasıfsız öğretmenler tarafından eğitilmesine, hatta hiç öğretmeni olmayan sınıflarda oturmasına neden oldu. Oğlanlar ve ebeveynler, yetkililerin erkek çocuklarını saçlarını kestirdikleri veya kıyafete aykırı davrandıkları veya cep telefonu bulundurdukları için tüm okulun önünde dövmeleri de dahil olmak üzere bedensel cezaların kullanımında rahatsız edici bir artış olduğunu belirttiler. Taliban sanat, spor, İngilizce ve vatandaşlık eğitimi gibi konuları ortadan kaldırarak eğitim kalitesinin düşmesine neden oldu.

Bir 12. sınıf öğrencisi, "14 dersten yalnızca 7 ders için öğretmenimiz var ve fizik, biyoloji, beceriler, bilgisayar, İngilizce ve sanat da dahil olmak üzere 7 ders öğretilmiyor" dedi. devlet lisesi dedi. “Bu konular Taliban tarafından ortadan kaldırılmıyor bile. Kadın öğretmenlerimiz ihraç edildiği için okutulmuyor. Bu nedenle okul dışında özel ders almak zorunda kalıyorum” diyor ve ailesi bunu karşılamakta zorlanıyor.

Bu değişiklikler erkek çocuklar arasında okula gitme konusundaki korkuların artmasına, devamsızlığın azalmasına ve geleceğe dair umutların kaybolmasına neden oldu. Ülkede derinleşen insani ve ekonomik krizler, erkek çocukların ailelerini geçindirmek için çalışma taleplerini artırdı ve birçoğunun okulu tamamen bırakmasına neden oldu. Ruh sağlığı hizmetlerinin seyrek olduğu bir ortamda erkek çocukları giderek daha fazla kaygı, depresyon ve diğer ruh sağlığı sorunlarıyla mücadele ediyor.

Taliban, kızlar ve kadınlar için olduğu gibi erkek çocukların da altıncı sınıftan sonra eğitim görmesini yasaklamamış olsa da, eylemleri tüm çocukların ve genç yetişkinlerin eğitime erişimini baltalıyor. Bu, tüm çocukların eğitim hakkı da dahil olmak üzere Afganistan'ın uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ediyor. Taliban'ın kadınlara ve kız çocuklarına yönelik sistematik ayrımcılığı -kızların ve kadınların okumasının yasaklanmasının sadece bir yönüdür- erkek çocuklar üzerinde de zararlı etkiler yaratıyor; onlara zararlı toplumsal cinsiyet normlarını öğretmek ve eğitimlerinin tek mali sağlayıcısı olmaları konusunda onlara daha fazla baskı uygulamak da dahil. aileleri.

Afganistan'ın 2003 yılında onayladığı Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi uyarınca, hükümetler "erkek ve kadının rollerine ilişkin tüm düzeylerde ve eğitimin her türünde kalıplaşmış kavramların ortadan kaldırılmasını" sağlamakla yükümlüdür. .”

Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi? Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi?

İnsan Hakları İzleme Örgütü, çocukların okullarda fiziksel olarak cezalandırılmasının insan haklarının ihlali olduğunu söyledi. Çocukları cezalandırmak için şiddete başvurmak, gereksiz acı ve ıstıraplara neden olur, onur kırıcıdır ve çocukların gelişimine, eğitim başarısına ve ruh sağlığına zarar verir. BM Çocuk Hakları Komitesi, uluslararası hukukta her türlü bedensel cezanın yasak olduğunu ve tüm çocukların şiddetten arınmış bir ortamda eğitim alma hakkına sahip olduğunu tespit etti. Afganistan'ın 1994 yılında onayladığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi çocukların eğitim, güvenlik ve şiddetten korunma haklarını düzenlemektedir.

Endişeli hükümetler ve BM kuruluşları, Taliban'ı, kızların ve kadınların eğitimi üzerindeki ayrımcı yasağına son vermeye ve tüm kadın öğretmenlerin yeniden işe alınması, müfredatın uluslararası insan hakları standartlarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi de dahil olmak üzere erkek çocukların güvenli ve kaliteli eğitim haklarını ihlal etmeye son vermesi yönünde teşvik etmelidir. ve tüm bedensel cezalara son verilmesi.

Fetrat, "Taliban'ın eğitim sistemi üzerindeki etkisi bugün çocuklara zarar veriyor ve Afganistan'ın geleceğini de etkileyecek" dedi. "Afganistan'ın eğitim krizine çözüm bulmak için acil ve etkili bir uluslararası müdahaleye şiddetle ihtiyaç var."

Kadın öğretmenlerin işten çıkarılması

Kabil'de 12. sınıf öğrencisi Wahid M., "10, 11 ve 12. sınıflarda toplam 16 kadın öğretmenimiz ve 4 erkek öğretmenimiz vardı" dedi. “Kadın öğretmenlerimizin öğrettikleri konularda uzmanlıkları vardı, profesyonellerdi. Şu anda onların yokluğunu yaşıyoruz ve 4 erkek öğretmenimiz de Ağustos 2021'den sonra ülkeden kaçtı. Şu anda daha önce 4. ve 5. sınıflarda ders veren erkek öğretmenlerden ders alıyoruz.”

Kabil'deki büyük bir devlet okulunun 12. sınıf öğrencisi Nateq A. şunları söyledi: “Okulumda 10, 11 ve 12. sınıflarda ders veren öğretmenlerin yüzde doksanı kadındı. Taliban iktidara geldikten sonra yerlerine erkek öğretmenler getirildi. Sınıfıma dört yeni öğretmen atandı. Kendilerine verilen dersleri öğretmek yerine din, Hz. Muhammed'in yaşam tarzı ve Taliban'ın ABD ve Batı'ya karşı cihat zaferi hakkında konuşmaya daha fazla zaman harcıyorlar.”

Fiziksel ceza

Abdul R. şunları söyledi: “Sabah mitinginde herkesin önünde, bir kez yanımda cep telefonu taşıdığım için, ikinci kez de saç modelim yüzünden dayak yedim ve çok aşağılandım. Sabah mitinginde 'Batı tarzı'na benzediğini söyleyerek saçımı herkesin gözü önünde kestiler, ardından da ayak kırbaçlamayla cezalandırıldım.”

Herat'ta öğrenci olan Zaman A. ise şunları söyledi: “Taliban'ın katı kuralları bunaltıcı. Şu anda öğrenci olarak renkli bir şeyler giymek günah sayılıyor. Şort, tişört, kravat ve takım elbise giymek suç sayılıyor. Okulda akıllı telefon bulundurmanın ciddi sonuçları olabilir. Müzik dinlemek veya kişinin telefonunda müzik dinlemek ciddi fiziksel cezalara yol açabilir. Her gün, bu nedenlerden dolayı erkek çocukların sabah toplantılarında ya da sınıflarda cezalandırıldığı birçok olayla karşılaşıyoruz.”

Muhammad R. şunları söyledi: “Okul eskisi gibi eğlenceli değil. Erdemi Yayma ve Kötülüğü Önleme Bakanlığı'nın ani bir ziyaretinden sürekli duyulan korku durumu daha da stresli hale getirdi. Bazı erkek çocuklar okuldan kaçıyor, sigara, esrar ya da alkol içiyor. Daha sonra Taliban askerleri tarafından yakalanıp okula getiriliyorlar ve dövülüyorlar.”

Zahir Q. şunları söyledi: “Okulumuzda Peştuca dilini öğrenmeye daha fazla odaklanılıyor. Yeni bir öğretmen sınıf arkadaşımdan Peştuca bir şiir yazmasını istedi ama sınıf arkadaşım bunu yapamadı. Öğretmen onu sınıfın önünde tek ayak üzerinde durdurdu, yüzüne birkaç kez tokat attı, kulaklarını çekti. Sınıf arkadaşım kendini aşağılanmış hissetti.” Şöyle ekledi: “Öğretmenlerin geçmişte öğrencileri aşağılama, dövme hakları yoktu. Bunun olabileceği bazı durumlarda öğrencilerin şikayet etme hakkı vardı.”

Müfredatta zararlı değişiklikler 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Ocak 2022'de ele geçirdiği "Modern Müfredat Değerlendirme Komitesi Raporu" başlıklı 78 sayfalık belge, müfredatın revize edilmesi yönünde Taliban'ın dahili teklifi gibi görünüyor. Belgenin gerçekliğini ve önerilerinin nihai olarak uygulanıp uygulanmayacağını doğrulamak mümkün olmasa da, önerdiği değişiklikler öğrenciler ve diğer kaynaklar tarafından bildirilenlere benzer. Belgede şunlar belirtiliyor:
“Mevcut müfredat, Kabil kukla hükümetinin Eğitim Müdürlüğü'nün denetimi altında geliştirildi ve yayınlanması Yahudi ve dindar olmayan ülkeler tarafından finanse edildi. Dolayısıyla Batı standartlarını andıran İslam dışı ve Afgan dışı standartlara uyması kuvvetle muhtemeldir. Ancak bu batıl inançlar o kadar ustalıkla o kadar ustaca örülmüştür ki, görünüşte İslami görünmektedir, ancak dilsel açıdan bakıldığında tasvirler ve tasvirler, bir ustanın becerisini ve analizini gerektiren çirkin niyetleri ortaya koymaktadır. ”

Güneybatıdaki Farah vilayetinde öğrenci olan Zahir Y. şunları söyledi: “Artık okulumla yerel camimiz arasındaki farkı anlamıyorum. Bize fizik, bilgisayar bilimi ve kimya gibi önemli konuları öğreten profesyonel öğretmen eksikliğimiz var.”

Düşük Katılım: Ekonomik Krizlerin Etkisi ve Düşük Eğitim Kalitesi

Kabil'de 11. sınıf öğrencisi Sadiq T., sınıf arkadaşlarının çoğunun artık okula gelmediğini ve ders çalışma motivasyonunu kaybettiğini söyledi. "Liseyi bitirmek gibi bir niyetim yok" dedi. “Bize fizik ve kimya öğretmek için hiçbir bilgisi ve uzmanlığı olmayan bir kişi getiriliyor. Bu bizim için çok önemli bir yıl ve bu kadar okuma yazma bilmeyen hocalarla üniversite sınavlarına hazırlanamayız.”

Daikundi eyaletinden 13 yaşındaki Abdul G. şunları söyledi: “Cumhuriyet hükümetinin [2021'de] devrilmesinden bu yana okullarımız da düşüyor. Benim okulumda ortaokul seviyesinde sadece üç veya dört erkek çocuk bulabilirsiniz.” Şöyle ekledi: "Çocuklar çalışmaları gerektiği için okula gelmiyorlar. Kimse motive hissetmiyor. Devlet okulları bedava ama yemek bedava değil, otobüsler bedava değil, defterler, ders kitapları ve kıyafetlerimiz bedava değil.”

Bamiyan'da 10. sınıfta okuyan 15 yaşındaki Abdul S., "Çoğu erkek çocuk iş ve hayatta kalma konusunda paniğe kapılıyor" dedi. “Benim okulumda 10, 11 ve 12. sınıftaki çoğu erkek çocuk ya ülke içinde çalışmak için okulu bıraktı ya da çalışmak için sınırı yasa dışı olarak İran ya da Pakistan'a geçti. Böyle devam ederse okulumuz da kapatılacak” dedi. “Geçmişte sınıfımda genellikle 42 öğrenciden 38'i bulunurdu. Hükümetin düşmesinden bu yana, genellikle yalnızca 12 ila 15 öğrenci mevcut. Bu kadar az katılımın birden fazla nedeni olmalı ama Milli Eğitim Bakanlığı'nın umurunda değil.”

Editör: Süleyman Devrim Boğa