Bağımsız BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan uzmanlar Perşembe günü, Sudan'da özellikle Hızlı Destek Güçleri milislerinin elinde olan cinsiyete dayalı şiddetin artmasıyla ilgili artan alarmı dile getirdi.

BM kaynaklarına göre, Nisan ortasında RSF ile ulusal ordu arasında çatışmaların başlamasından bu yana altı milyondan fazla insan ülke içinde ve dışında zorla yerinden edildi.

“Kadınları ve kız çocuklarını boyunduruk altına almak, terörize etmek, kırmak ve cezalandırmak için bir savaş aracı olarak ve RSF ve müttefikleri tarafından hedef alınan belirli toplulukları cezalandırma aracı olarak cinsel şiddet de dahil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin yaygın şekilde kullanıldığına dair raporlar bizi dehşete düşürüyor" dedi.

Milisler, Nisan ayındaki çıkmaza kadar ulusal güçlerle ortaklık kurdu ve 2000'li yıllarda Darfur'da faaliyet gösteren kötü şöhretli Janjavid milislerinden doğdu.

Myanmar'ın Rakhine kentindeki yeni çatışmalar 300.000'den fazla insanı yerinden etti. Myanmar'ın Rakhine kentindeki yeni çatışmalar 300.000'den fazla insanı yerinden etti.

Kölelik, kaçakçılık, tecavüz

Bölge ve kontrol için verilen acımasız mücadeleler sırasında Sudanlı olmayan göçmenlere, mültecilere ve vatansız kişilere karşı da cinsel şiddetin kullanıldığını vurguladılar.

Ağustos ayında bağımsız uzmanlar, özellikle RSF tarafından gerçekleştirilen çok sayıda ciddi ihlale ilişkin raporlara ilişkin  endişelerini dile getirdi .

Bunlar arasında silahlı grupların varlığına karşı muhalefeti ifade etmek de dahil olmak üzere bazı durumlarda ırksal, etnik ve siyasi nedenlerden kaynaklanabilecek cinsel sömürü, kölelik, insan ticareti, tecavüz ve zorla kaybetmelerle eşdeğer eylemler yer alıyor. 

O tarihten bu yana, kadın ve kızların zorla fuhuş yaptırıldığı ve zorla evlendirildiği yönünde haberler de ortaya çıktı.

BM uzmanları, "Bu ciddi eylemlerin artık Hartum veya Darfur'da yoğunlaşmadığı, Kordofan gibi ülkenin diğer bölgelerine yayıldığı bildiriliyor" dedi. 

Geçen ay İnsan Hakları Konseyi tarafından Sudan için kurulan uluslararası bilgi toplama misyonuna, faillerin sorumlu tutulmasını sağlamak amacıyla bu insan hakları ihlallerini ve suçlarını soruşturması çağrısında bulundular.

Editör: Süleyman Devrim Boğa