Pazar günleri genellikle arkadaşlarla buluşmak, uykuyu kaçırmak ve dün geceki akşamdan kalm...

Pazar günleri genellikle arkadaşlarla buluşmak, uykuyu kaçırmak ve dün geceki akşamdan kalmalıktan kurtulmak için bir şanstır. Ancak çoğumuz için, Pazar öğleden sonra yuvarlandığında, yoğun bir endişe ve korku hissi başlar - genellikle "Pazar korkuları" olarak adlandırılır.

“Pazar korkularının” bu kadar yaygın olması şaşırtıcı değil. Ne de olsa araştırmalar, Pazar'ın haftanın en mutsuz günü olduğunu gösteriyor - Cumartesi en yoğun gün. Pazar korkularının yaşanmasının birkaç nedeni vardır ve hafta sonunuzu nasıl geçirdiğiniz büyük bir rol oynayabilir.

Örneğin, tüm hafta sonunuzu bilgisayarınızın başında geçirmek, boş zamanlarınızda bile olsa muhtemelen iyi bir fikir değildir. Bunun nedeni, araştırmaların bilgisayarlarında çok fazla zaman harcayan kişilerin genel olarak daha endişeli hissetme eğiliminde olduklarını göstermesidir. Aşırı alkol ve uyuşturucu kullanımı da ruh halinizin düşmesine ve ertesi gün  neden olabilir . Cumartesi gecenizi parti yaparak geçirdiyseniz, bu Pazar öğleden sonra neden moralinizi bozduğunuzu veya endişelendiğinizi açıklayabilir.

Birçok insan için Pazar korkuları, Cuma akşamı geride bıraktıkları iş nedeniyle de oluyor. Ertesi günün beklentisi, yapmanız gerekebilecek işler ve yetişmeniz gereken tüm e-postalar endişeye neden olabilir . Ancak hafta sonu çalışmak da çözüm değil – ve aslında  .

Pazar korkuları, hafta sonu meydana gelen sosyal aşırı yüklenme nedeniyle de olabilir. Bu, özellikle hafta içi çok çalışan veya bekar olan, hafta sonunu  olarak belirleyen kişiler için geçerli olabilir . Ancak ne kadar zevkli olursa olsun başkalarıyla vakit geçirmek üzerimizde ek bir baskı oluşturabilir. Örneğin  paylaştığımızda biz de strese girebiliriz. .

Pazar korkularından muzdarip biriyseniz, bununla başa çıkmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.

1. Görevlerinizi tamamlayın

Pazar korkularından kurtulmanın en etkili yollarından biri, en baştan onların olmasını engellemektir. Bu, yapmanız gereken işleri Pazartesi sabahına bırakmak yerine hafta sonundan önce bitirmeye çalışmak anlamına gelir.

Pazartesi günü halletmeniz gereken bitmemiş bir işiniz olduğunu bildiğinizde, gece uykunuzu bozmak ve Pazar günü sizi daha endişeli yapmak da dahil olmak üzere, üzerinizde bir takım etkileri olabilir . Tükenmişlik yaşama olasılığınızı artırarak bir sonraki haftanızı bile etkileyebilir. Bu nedenle haftaya temiz bir sayfa açarak başlamak çok önemlidir.

Kağıtları ve dizüstü bilgisayarı olan bir masada çalışan bir kadın.
Haftaya temiz bir sayfa ile başlamak için elinizden geleni yapın. Jacob Lund/ Shutterstock

Cuma akşamı bilgisayarınızı kapatmadan önce, hafta boyunca olabilecek olumsuz şeyleri düşünmek için zaman ayırmak, gelecek hafta için ne gibi değişiklikler yapmak isteyebileceğinizi düşünmek ve herhangi bir şeyi birleştirmeye çalışmak isteyebilirsiniz. Pazartesiye bırakmak yerine yapabileceğiniz yarım kalmış işler ve kolay görevler.

Uzun vadeli bir projenin ortasındaysanız, en azından işinizin bir bölümünün Cuma günü kapandığını ve Pazartesi günü başlamaya hazır yeni bir bölümle hissetmenize yardımcı olacak bir dönüm noktası görevini tamamlamaya çalışın.

2. Olumlu beklenti

Muhtemelen Pazar akşamı endişeli hissetmenin en büyük nedeni, bir sonraki hafta yapmak zorunda olduğunuz işten, özellikle de yapmaktan nefret ettiğiniz işlerden korkmanızdır.

Ancak, dört gözle bekleyebileceğiniz hafta için planlanmış etkinliklere sahip olmak, bu olumsuz duyguları dengelemeye yardımcı olabilir ve hafta başı hakkında daha olumlu hissetmenizi sağlayabilir. Pazar günü, öğle yemeğinde arkadaşlarla buluşmak veya işten sonra sinemaya gitmek gibi gelecek hafta yapabileceğiniz eğlenceli şeyleri planladığınız yeni bir rutin oluşturmayı deneyin.

3. Bir yere yazın

Pazar korkularına kapılırsan ama buna neyin sebep olduğunu bilmiyorsan, en derin düşüncelerinizi ve duygularınızı yazmak için 20 dakika kesintisiz zaman ayırın . Bu basit alıştırma, endişeli düşüncelerinize neyin sebep olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir ve bu da nihayetinde onları ele almanıza yardımcı olacaktır.

Ancak daha önce etkileyici yazmayı denememiş biriyseniz , başlamanıza yardımcı olabilecek birkaç şey var:

  • Farklı bir bakış açısı kullanarak karşılaştığınız zorluklar hakkında yazın (ebeveyninizin veya en iyi arkadaşınızın bunu nasıl görebileceği gibi).
  • Günün farklı saatlerinde yazmayı deneyin. Günün farklı saatlerinde daha fazla odaklanmış olabilirsiniz, bu da nasıl hissettiğinizi anlamanıza yardımcı olması açısından önemli olabilir.
  • Kendiniz hakkında konuşmakta veya yazmakta zorlanıyorsanız, arkadaşınız gibi belirli bir kitleyi düşünerek yazdığınızı hayal edin. Bu, ne hissettiğinizi daha iyi ifade etmenize ve neden böyle hissettiğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.
  • Yazmak size göre değilse, kendinizi ifade etmenize yardımcı olması için bir kayıt cihazı veya video kullanın.

İnsanların Pazar korkularını yaşamasının elbette birçok nedeni var. Bu faktörlerin bazılarını değiştirebiliriz, ancak bazılarını ele almak biraz daha zordur, örneğin kaygı duygularınızın size haksız davranan insanlarla çalışmaktan kaynaklanması gibi . Ancak, Pazar korkularının nedenlerinden bağımsız olarak, endişelerimizi kafamızda aşırı abartma eğiliminde olduğumuzu ve çoğu zaman bu korkuların temelsiz olduğunu unutmayın.

Jolanta Burke

Senior Lecturer, Centre for Positive Psychology and Health, RCSI University of Medicine and Health Sciences