Genellikle ergenlere ve hoşnutsuz gençlere verilen bir duruş olan kambur durma, geleneksel olarak "kötü" bir duruş olarak kabul edilir; bazıları bunun omurganıza zarar vereceğini ve ağrıya neden olacağını iddia eder.

Terimin kendisi, Orta Çağ İskandinav dilinde " tembel adam " anlamına gelen ve daha sonra "yürümek, oturmak veya gevşek bir tavırla ayakta durmak" anlamına gelen orta İngilizce kelimeden geliyor.

Yaklaşık son 150 yılda duruş, kişinin değeri, onuru, saygınlığı ve ahlakıyla ilişkilendirilmeye başlandı. Dik duruş, çeşitli kültürler, siyasi hareketler ve hatta sosyal medya fenomenleri tarafından “sağlıklı”, “estetik ütopya”, “onurlu”, “boyun eğdirmeye karşı omurga”, “çekici” ve “iyi” olarak nitelendirildi.

Dolayısıyla, uzun süredir olumsuzluğun bedensel bir temsili olarak kabul edildiğinden, kambur durmanın bizim için nasıl “kötü” olarak kabul edildiğini görmek zor değil.

Duruş psikolojik anlamlarla yoğun bir şekilde örtülse de, kambur durmamız omurgalarımız için gerçekten o kadar kötü mü? Bazı duruşlar gerçekten “iyi”, bazıları ise “kötü” mü?

Harika haber şu ki, son yirmi yılda, kambur durma ile omurga ağrısı arasında hiçbir ilişki olmadığı sonucuna varan çok sayıda titiz klinik çalışma yapıldı . Ayrıca kambur duran kişilerin, kambur olmayanlara kıyasla sırt veya boyun ağrısı çekme ihtimalinin daha yüksek olduğuna dair bir kanıt da yok .

Ayrıca masanızda otururken veya telefonunuzu kullanırken kambur durmanın omurgaya zarar verdiğine dair net bir kanıt yok. Birleşik Krallık hükümetinin ekranlarla çalışmaya ilişkin en son kılavuzu bile iş istasyonunda ideal duruşa daha az vurgu yapıyor.

Bunun yerine, rahat pozisyonlar benimsemenin, pozisyonlarınızı değiştirmenin, garip pozisyonlardan kaçınmanın (sırtınızı veya boynunuzu esnetmek veya bükmek gibi) ve gün boyunca statik duruşunuza düzenli aralar vermenin önemini vurguluyorlar. Bu ipuçlarının tümü ağrı ve kas yorgunluğu riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Dolayısıyla sırt veya boyun ağrısı yaşıyorsanız, yürürken veya otururken benimsediğiniz duruşun muhtemelen sandığınız kadar suçlayıcı olmadığından emin olabilirsiniz. Bunun yerine, muhtemelen ne kadar stresli veya fiziksel olarak aktif olduğunuz ve daha önce sırt ağrınız olup olmadığı gibi yaşamın diğer özellikleriyle ilgilidir.

Kambur durmanın omurgalarımıza zarar vermemesinin oldukça iyi bir nedeni var ve bu da omurgalarımızın olimpik halterden limbo dansına kadar çeşitli hareketlere izin verecek şekilde tasarlanmış olmasıdır.

Parmaklarımızı aynı anda klavyede oynatıyor olsak bile, biraz oturmaktan omurgalarımız zarar görmeyecektir. Ayakta çalışma masaları popüler olsa da, uzun süre ayakta durmak omurga için uzun süre oturmaktan daha rahat değil

Hem vücudunuzun daha rahat hissetmesini sağlamak hem de üretkenliğinizi ve pozitif refah duygunuzu artırmak için gün boyunca yapacağınız en iyi şey, masanızda uzun süre oturmak, yürümek, esnemek, ayakta durmak veya oturmak için molalar vermektir.

Olumlu duruş

Ancak kambur durmanın olumsuz etki yaratabileceği bir alan var. Kambur durma, dik oturmaya kıyasla daha zayıf bilgi ve hafıza hatırlamanın yanı sıra daha kötü bir ruh hali ile ilişkilendirilmiştirBu hafıza ve ruh hali sorunlarının, kambur duruştan dik duruşa geçildiğinde hızla düzeldiği gösterilmiştirDolayısıyla belki de kambur durmanın hala olumsuzluğun bedensel bir temsili olabileceği fikrinde bir miktar doğruluk payı vardır.

Ancak bunun dışında, kanıtlar ezici çoğunlukla tek bir ideal ya da iyi duruşun olmadığını gösteriyor. Omurga duruşundaki farklılıklar ağrıyla ilişkili değildir. Ve aslında duruş doğal olarak kişiden kişiye değişir; hatta ırka , cinsiyete ve hatta ruh haline göre bile değişebilir.

Yani eğer kambur biriyseniz, bunun sizin için gerçekten kötü olmadığından ve benimsediğiniz diğer duruşlar kadar iyi olduğundan emin olabilirsiniz. Rahat duruşlar güvenlidir ve oturmak tehlikeli değildir.

Genel olarak, insan omurgası uzun süreler boyunca tek bir duruşta statik olmak yerine hareket halinde olacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle gün boyunca hareket etmek ve duruşunuzu değiştirmek yorgunluğu ve ardından gelen rahatsızlığı azaltmak için önemlidir.

Hareket edemiyorsanız ve tüm günü bilgisayar karşısında eğilerek geçirmiyorsanız, bu durum sizde biraz rahatsızlık yaratabilir ancak aslında omurganıza zarar vermez.

GENÇLERDE NEDENİ BİLİNMEYEN BAYILMALARA DİKKAT! GENÇLERDE NEDENİ BİLİNMEYEN BAYILMALARA DİKKAT!

Research Fellow, Rehabilitation, Manchester Metropolitan University

Editör: Haber Merkezi