BM çocuk uzmanları, insani yardım fonlarında "büyük bir çöküş" yaşandığı ve ülkenin İsrail ile güney sınırında "geniş çaplı bir savaşa" dönüşme tehlikesi yaratan düşmanlıkların arttığı bir dönemde, dört yaşındaki çocukların bile Lübnan'da çalışmaya zorlandığını söyledi.

BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) , silahlı militanlar Hizbullah ile İsrail ordusu arasında yoğun çatışmalara yol açan Gazze'deki savaşın derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunarak, hava saldırılarının 344 kişiyle Lübnan'ı "gittikçe daha derinden" vurduğu konusunda uyardı . bugüne kadar sekiz genç de dahil olmak üzere öldürüldü.

Hizbullah savaşçılarının 7 Ekim'de İsrail'in güneyine yönelik Hamas liderliğindeki terör saldırıları ve ardından İsrail'in yoğun bombardımanının ardından kuzey İsrail'i hedef alan saldırılarını artırmasından bu yana, "Öldürülenler ve yaralananlarla birlikte, yaklaşık 90.000 çocuktan 30.000'i yerinden edildi" UNICEF sözcüsü James Elder, Gazze Şeridi'nin 

Bay Elder, "En büyük çabalarımıza rağmen kalıcı bir ateşkes şarttır" diye ısrar etti. "Bu ateşkes olmadan Lübnan, ülkenin 1,3 milyon çocuğu ve tabii ki bölgedeki çocuklar için de son derece yıkıcı olacak geniş çaplı bir savaş riskiyle karşı karşıyadır ."

BM yetkilisi, Lübnan'da önemli su istasyonu altyapısının tahrip edildiğini ve bunun sonucunda "yaklaşık 100.000 kişinin temiz içme suyuna erişiminin engellendiğini " bildirdi. Şiddet nedeniyle 4 bin kişiye hizmet veren 23'e yakın sağlık tesisi de kapatıldı.

Bütün aileler dilenmeye gönderildi

BM ajansı, Lübnan'da krizle bağlantılı olarak kötüleşen insani durumun bir işareti olarak, yeni gıda güvensizliği verilerinin, yerinden edilmiş kişiler için gayri resmi çadır yerleşimlerinde yaşayan çocuklar arasında israf oranlarının beklenmedik derecede yüksek olduğunun tespit edildiği konusunda uyardı.

UNICEF Lübnan ofis başkan yardımcısı Ettie Higgins şunları söyledi: "Krizin beslenme açısından daha da kötüleştiğine dair işaretler vardı çünkü son 12 ayda yetersiz beslenme programlarımıza başvuran çocukların sayısında üç kat artış gördük." "Ve bunlar artık bazı durumlarda insani yardım finansmanı eksikliği nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde askıya alınan programlardır." 

Rusya topraklarında bir gecede 17 insansız hava aracı imha edildi Rusya topraklarında bir gecede 17 insansız hava aracı imha edildi

Sonuç olarak, topluluklar artık “ tüm aileyi dilenmeye gönderiyor; Dört yaşındaki çocukları tarımda çalışmaya zorluyorlar …Geçenlerde bir doktorla konuştum, o da yedi yaşındaki çocukların taşıdıkları ağır çöpler nedeniyle sırt sorunlarıyla kendisine geldiğini söyledi. günlük olarak .”

UNICEF yetkilisi, çocukların “sadece yemek yiyebilmek ve sofraya yemek koyabilmek için günde belki 2 dolar kazanmayı bekleyebileceklerini” belirtti. Dolayısıyla bu hikayeler ne yazık ki giderek sıklaşıyor, giderek daha şiddetli ve trajik hale geliyor.”

Yerinden edilenler yine her şeyini kaybetti

En son çatışmalardan önce bile Lübnan, Lübnan nüfusunun yaklaşık yarısının yoksulluk sınırının altında yaşamasına neden olan,  Kovid-19 acil durumu ve kronik siyasi istikrarsızlık nedeniyle daha da kötüleşen derin bir ekonomik krizle karşı karşıyaydı.

UNICEF'in krizle ilgili raporuna göre, 1 milyonluk Suriyeli mülteci nüfusu daha da savunmasız durumda ve bunların 10'undan dokuzu "aşırı yoksulluk" içinde yaşıyor: Çapraz Ateşte Yakalandı: Altı Aylık Çatışmanın Lübnan'daki Çocuklar Üzerindeki Etkisi.

Bayan Higgins, şu anda ülkenin güneyinde yerlerinden edilenlerin çoğunluğunun Lübnanlı olduğunu ve çiftçilik ve zeytincilikte çalışan birçok kişinin ikinci kez geçim kaynaklarını kaybettiğini açıkladı.

Beyrut'tan video bağlantısı aracılığıyla Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte,  "Üç ya da dört yıl önce ekonomik kriz başladığından beri, 2019'dan beri ailelere kendi ayakları üzerinde durmaları için destek oluyoruz ve onlar yine her şeylerini kaybettiler"  dedi . 

“Zeytin çiftlikleri gibi tarımda çalışan pek çok kişi de yok edildi ve yarın bile geri dönebilseler bile, maruz kalacakları acıların türü uzun vadeli olacak. Çünkü bu tarım alanlarının birçoğunda şu anda çok büyük miktarda patlamamış mühimmat bulunuyor ve bu da onların kendilerini yeniden kurmalarının çok ama çok zor olacağı anlamına geliyor.”  

Finansman çöküşü

İhtiyaçların arttığı ve Lübnanlı ve Suriyeli mülteci toplulukları arasında acil insani müdahalelerle etkisiz hale getirilebilecek gerilimlerin arttığı bir ortamda, UNICEF yetkilisi bazı donör ülkelerin kritik fonları "önemli ölçüde azalttığı" konusunda uyardı.

Bayan Higgins, "Lübnan'da son üç ayda, dört ayda insani yardım fonunda büyük bir çöküşle karşı karşıyayız " dedi. "Bu bizi, güvenli içme suyu sağlanması ve zaten aşırı yük altında olan toplulukların kanalizasyonlarından kurtulmak gibi basit şeyler de dahil olmak üzere neredeyse tüm hizmetlerimizi kesmeye zorladı."

Suriye akını

UNICEF yetkilisi, 2011'de Suriye krizinin patlak vermesinin ardından, çatışmalardan sarsılan birçok Lübnan köyünün bir milyondan fazla mülteciyi "okullarına, kliniklerine, kendi topluluklarına" kabul ettiğini söyledi. 

Bugün, "gerginliğin gerçekten yükseldiğini ve çocukları her gün etkilediğini görüyoruz " diye devam etti ve şu anda "buradaki kamplarda korkunç koşullarda" yaşayan ve aynı zamanda "buradaki kamplarda korkunç koşullarda" yaşayan Filistinli mültecilerin sergilediği yüksek düzeydeki travmaya dikkat çekti. Gazze'deki Filistinli kardeşlerin başına neler geldiğini görmenin getirdiği ikincil travma.

Editör: Haber Merkezi