BM Filistinli mültecilere yönelik daire başkanı şu uyarıda bulundu: Bazı Gazzeliler yiyecek konusunda o kadar çaresiz durumda ki, şimdi yardım kamyonlarını durdurup bulduklarını hemen yiyorlar .

Günün ilerleyen saatlerinde BM Genel Merkezinde konuşan BM Dünya Gıda Programı (WFP) başkan yardımcısı, bir gıda ürününün takip edildiğini doğruladı. değerlendirmeye göre, Gazzelilerin yaklaşık yarısı "açlıktan ölüyor" ve bir sonraki öğünlerinin nereden geleceğine dair hiçbir fikirleri yok.

Refah Valiliği'nden dönüşünde Cenevre'de gazetecilere brifing veren UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, insanların "çaresiz" olduğunu açıkladı. aç ve dehşete düşmüş durumdalar”, İsrail'in güney İsrail'deki 7 Ekim Hamas terör saldırılarına tepki olarak İsrail askeri bombardımanının başlamasından bu yana 69 gün geçti.

Oyalanma değil çaresizlik

BM'nin kıdemli insani yardım görevlisi, açlığın Gazzelilerin sıkıntılı tarihlerinde "asla, asla yaşamadıkları" bir şey olduğunu söyledi. “Gözlerimle gördüm ki Refah'taki insanlar çaresizlik içinde doğrudan kamyondan kendilerine yardım etmeye ve aldıklarını yemeye karar verdiler kamyondan anında indik...Bunun yardımın yönlendirilmesiyle hiçbir ilgisi yok."

UNRWA şefi, Kerem Şalom'un yeniden açılması çağrısında bulunurken, yalnızca bölgeye yönelik insani yardımın önemli ölçüde artırılmasının, orada zaten vahim olan insani durumun ve uluslararası toplum tarafından ihanet ve terk edilme duygusunun daha da derinleşmesini önlemeye yardımcı olacağını vurguladı. İsrail'den ticari araçlara geçiş ve Gazze "kuşatmasının" kaldırılması.

Yer değiştirmenin merkez üssü

Bay Lazzarini, Mısır sınırına yakın Refah vilayetinin artık bir milyondan fazla insanın sığınacak yer aradığı "yerinden edilmenin merkez üssü" haline geldiğini açıkladı. UNRWA tesisleri aşırı kalabalık, bu da sayısız onbinlerce kişinin “kesinlikle gidecek hiçbir yeri olmadığı” anlamına geliyor.

Özellikle kışın başladığı bu dönemde, "Şanslı olanlar tesisimizde yeri olanlardır" dedi. Dışarıdakiler ise açıkta, “çamurun içinde, yağmurun altında” yaşamak zorunda kalıyor.

Unutulma korkusu

Sayın Lazzarini, Gazze'deki insanların kendi hayatlarının "başkalarının hayatlarıyla eşit olmadığına" inandıklarını ve "insan haklarının, uluslararası insancıl hukukun kendileri için geçerli olmadığı" hissine kapıldıklarını söyledi.

Bölgede yaygın olan tecrit duygusunun altını çizdi ve oradaki insanların "sadece güvenlik ve istikrarı özlediğini" dilediğini vurguladı. "şu anda çok uzakta oldukları" normal yaşam.

"Beni şok etmeye devam eden şey, giderek artan insanlık dışılaştırma düzeyidir" dedi ve bazılarının "neşelendirebildiği" gerçeğinden üzüntü duydu Bu savaşta yapılan yanlışlar…Gazze'de olup bitenler herkesi öfkelendirmeli” ve bizi “değerlerimizi yeniden düşünmeye” sevk etmeli” diye ısrar etti.

“Bu hepimiz ve ortak insanlığımız için bir ya var ya da son anıdır.”

Karalama kampanyası

“Filistinlileri ve onlara yardım sağlayanları hedefleyen smear kampanyasında dehşete düştüm” dedi, medyayı “yanlış bilgi ve yanlışlıklara geri dönmemize yardım et” ve gerçeği kontrol etmenin anahtar olduğunu vurgulayarak çağırdı.

“Acı çekmede rekabet yoktur. Sonuçta bu savaşın kazananı olmayacak, savaş ne kadar uzun sürerse kayıp o kadar büyük ve acı da o kadar derin olur.

Myanmar'ın Rakhine kentindeki yeni çatışmalar 300.000'den fazla insanı yerinden etti. Myanmar'ın Rakhine kentindeki yeni çatışmalar 300.000'den fazla insanı yerinden etti.

“75 yıldır çözülemeyen, en uzun süredir devam eden siyasi çatışmayı kesin olarak sona erdirecek uygun ve gerçek bir siyasi süreçten başka bir alternatif kesinlikle yok. Bunun bir öncelik haline gelmesinin zamanı geldi. Barış ve istikrar, bölgenin hak ettiği şey.”

Gazze nüfusunun yarısı 'açlıktan ölüyor': WFP

Yerel personele ve operasyonlara destek amacıyla hafta sonu Gazze'ye yaptığı ziyaretten döndükten sonra perşembe günü New York'ta gazetecilere konuşan BM Dünya Gıda Programı başkan yardımcısı Carl Skau, durumun "giderek daha umutsuz ve kaotik" olduğunu söyledi.

Nüfusun yarısı açlıktan ölüyor. Acı gerçek şu ki, 10 kişiden dokuzu yeterince yemiyor, her gün yemek yemiyor ve bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini bilmiyor.

İnsanların gözlerinde korkuyu görebildiğini söyledi. "Bir sürü soru, bir sürü kafa karışıklığı." Barınakların tamamen dolu olması nedeniyle birçok kişinin gidecek yeri olmadığını ekledi.

"Aynı zamanda artan bir çaresizlik ve öfke de var" diyerek, dağıtım tesislerinin mümkün olduğu kadar etkili bir şekilde çalışmasına rağmen, aç Gazzelilerin anlaşılır bir şekilde "ellerinden geldiğince fazla yiyecek almaya çalıştıklarını" ve kanun ve düzenin açıkça bozulduğunu da sözlerine ekledi.

Besin akışı artmalı

"Gerçekten ihtiyacımız olan şey hacimleri artırmak ve bunun için daha fazla geçişe ihtiyacımız var" dedi.

"Nakit ve kupon sistemine mümkün olan en kısa sürede devam edebilmemiz için elbette ticari kamyonların da içeri girmesini istiyoruz."

BM'de İsveç Daimi Temsilci Yardımcısı olarak görev yapan Bay Skau, bunun gerçekleşebilmesi için insani bir ateşkesin şart olduğunu söyledi. 

Editör: Süleyman Devrim Boğa