Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika'nın Gazze Şeridi'ndeki savaşı nedeniyle İsrail'e karşı açtığı soykırım davasında talep ettiği acil durum tedbirlerine ilişkin kararını açıkladı.

LAHEY — Uluslararası Adalet Divanı Cuma günü İsrail'e Gazze'deki Filistinli sivillerin öldürülmesini ve onlara zarar verilmesini önlemek için daha fazlasını yapması talimatını verdi; bu, Hamas'a karşı kampanyasında rota değişikliği çağrılarına katkıda bulunacak dönüm noktası niteliğinde bir karar.

Ancak mahkeme, Güney Afrika'nın talebi üzerine ateşkes kararı vermedi ancak İsrail'in mahkeme kararlarını hayata geçirmek için aldığı önlemleri özetleyen bir raporu bir ay içinde sunması gerektiğini söyledi.

Lahey Barış Sarayı'nda yakından izlenen duruşmada bir yargıç, mahkemenin kararını ve gerekçesini okudu, mahkemenin yargı yetkisine sahip olduğunu doğruladı ve daha fazla yardım da dahil olmak üzere acil durum önlemlerine acil ihtiyaç olduğunu savundu.

Karar, İsrail'in soykırım yapıp yapmadığına ilişkin bir karar değil; bu yıllar alabilir. Daha ziyade geçici tedbir, dava devam ederken durumun daha da kötüleşmesini önlemeyi amaçlamaktadır.

Ekran görüntüsü 2024-01-26 160708

UAD'nin kararı öncesinde İsrail'e karşı açılan soykırım davası hakkında bilinmesi gerekenler

Hukuk mücadelesi dünyanın dikkatini çekti ve derin bölünmelere dikkat çekti . Güney Afrika, İsrail'in soykırım eylemleri gerçekleştirerek ve önlemede başarısız olarak yasayı ihlal ettiğini iddia ediyor ve mahkemeden İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını derhal durdurması yönünde talimat verilmesini talep etti. 22 üyeli Arap Birliği ve 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yanı sıra çok sayıda başkent de desteklerini dile getirdi.

İsrail, Güney Afrika'nın Hamas'ın rolünü göz ardı ederek ve soykırıma karşı uluslararası sözleşmeyi "silahlandırarak" "büyük ölçüde çarpık" bir tablo sunduğunu söyleyerek iddiaları tamamen reddetti. Biden yönetimi başvuruyu "haksız" bularak reddetti . İngiltere iddiaları "saçmalık" olarak nitelendirdi.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in saldırılarında çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere 26.000 Filistinli öldürüldü . Saldırı, Hamas militanlarının 7 Ekim'de İsrail'e saldırarak yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 253 kişiyi rehin alması sonrasında başlatıldı.

Mahkemenin kararları yasal olarak bağlayıcı olsa da bunların uygulanması zor olabilir. Örneğin Rusya, 2022'de Ukrayna'ya karşı savaşını durdurma emrini görmezden geldi . Yine de geçici emirler, çatışmaya ilişkin endişe verici küresel tartışmayı şekillendirecek.

"Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırım suçlarının ve uluslararası hukuk kapsamındaki diğer suçların işlenip işlenmediğine ilişkin nihai kararı beklenirken, geçici önlemlerin uygulanmasına yönelik acil bir emir, daha fazla ölümün, yıkımın ve sivillerin acı çekmesinin önlenmesine yardımcı olacak önemli bir araç olacaktır, Uluslararası Af Örgütü genel sekreteri Agnes Callamard bu ayın başlarında yaptığı açıklamada şunları söyledi .

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, Sunak ve Biden'a Gazze çağrısı Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, Sunak ve Biden'a Gazze çağrısı

Aynı zamanda "diğer devletlere, Filistinlilere yönelik ağır ihlallere ve suçlara katkıda bulunmamaları gerektiği konusunda bir uyarı da verebilir" dedi.

Güney Afrika uluslararası mahkemede İsrail'e soykırım davası açacak

Güney Afrika'nın iddialarının temelinde İsrail'in soykırım niyetinde olduğu ve mahkemenin acilen ülkeye askeri operasyonlarını durdurma kararı vermesi gerektiği iddiası yer alıyor.

Güney Afrika'yı temsil eden avukatlardan biri olan Adila Hassim bu ayın başlarında, "Bu mahkemenin kararı dışında hiçbir şey acıları durduramayacak" dedi.

Güney Afrika'nın hukuk ekibi, 11 Ocak'taki üç saatlik ifadesinde, artan ölü sayısı ve giderek artan insani kriz de dahil olmak üzere savaşın siviller üzerindeki yıkıcı etkisini ortaya koydu.

Güney Afrika ekibinden İrlandalı avukat Blinne Ni Ghralaigh duruşmada şunları söyledi: "Gazze'nin büyük bir kısmının (kasabalar, köyler, mülteci kampları) haritadan silindiği giderek daha açık hale geliyor." “Her gün ortalama 247 Filistinli öldürülüyor ve öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya; bunların çoğu kelimenin tam anlamıyla paramparça oluyor. Her gün 48 anne, her saatte iki anne var. Ve her gün 117'den fazla çocuk."

"Hiçbir azalma belirtisi göstermeyen mevcut oranlarda, her gün üçten fazla sağlık görevlisi, iki öğretmen, birden fazla Birleşmiş Milletler çalışanı ve birden fazla gazeteci, çoğu işteyken veya hedefli saldırılar gibi görünen saldırılarda öldürülecek. aile evlerinde veya barındıkları yerde” diye devam etti. “Kıtlık riski her geçen gün artacak.”

Ayrıca İsrailli yetkililerin “soykırım söylemini” normalleştirmek ve askerleri kışkırtmak için hesaplı bir çabayla insanlık dışı bir dil kullandığını da savundular.

İsrail tüm suçlamaları geri çekti. İsrail hukuk ekibi 12 Ocak'ta Gazze'deki sivil ölümlerinin, hastaneler de dahil olmak üzere sivil bölgelerde saklanan militan bir grupla mücadelenin talihsiz ama kaçınılmaz bir sonucu olduğunu savundu.

İsrail uluslararası mahkemede soykırım iddialarını reddetti

İsrail, Güney Afrika tarafını liderlerin sözlerini bağlam dışına çıkarmakla ve gereksiz kayıpları önlemek için yetkililerin emirlerini görmezden gelmekle suçladı. Ekip ayrıca, örneğin Filistinlileri yaklaşan hava saldırıları konusunda uyarmak için telefon görüşmeleri ve broşürler yayınlayarak sivillerin zararını sınırlama çabalarını vurgulamaya çalıştı.

“Hamas'ın açıkça tekrarlamaya söz verdiği 7 Ekim katliamına ve Gazze'den kendisine yönelik devam eden saldırılara yanıt olarak İsrail, vatandaşlarını savunmak ve zanlıların serbest bırakılmasını sağlamak için tüm meşru önlemleri alma hakkına sahiptir. Rehineler" dedi İsrail'i temsil eden avukat Christopher Staker.

Geçici emirlerin Hamas'a yardım edebileceğini ve İsrailli sivillere zarar verebileceğini söyledi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa