• Kerman'daki saldırıların sorumluluğunu IŞİD üstlendi
  • İran hâlâ ABD/İsrail'in ikiz bombalamalarda parmağı olduğunu iddia ediyor

KERMAN, İran: İranlı yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin, öldürülen bir askeri komutanın anma töreninde yaklaşık 100 kişinin ölümüne yol açan iki bombalı patlamaya karıştığından şüphelenilen 11 kişiyi tutukladığını söyledi.

IŞİD, İran'ın güneydoğusundaki Kerman'da çarşamba günü düzenlenen saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

İran istihbarat bakanlığından yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin Kerman'daki iki intihar bombacısına destek sağlayan iki kişiyi ve olayla bağlantısı olduğundan şüphelenilen İran'ın diğer bölgelerinde bulunan dokuz kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

Bombalamalar, 1979 İslam Devrimi'nden bu yana İran'da gerçekleşen en ölümcül saldırılardı.

Rusya topraklarında bir gecede 17 insansız hava aracı imha edildi Rusya topraklarında bir gecede 17 insansız hava aracı imha edildi

Devlet televizyonu, Cuma günü kurbanlar defnedilirken, yas tutanların tabutlarının başında ağladığını ve kalabalığın "intikam, intikam" sloganları attığını gösterdi.

Irak'ta 2020 yılında ABD'ye ait bir drone tarafından suikasta uğrayan General Kasım Süleymani'nin anma töreninde düzenlenen patlamada 100'e yakın kişi hayatını kaybetti.

Patlamalar, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı savaşının üçüncü ayına yaklaşırken, bölgedeki gergin havanın ortasında meydana geldi.

İstihbarat Bakanlığı, ajanlarının patlayıcı cihazlar ve hammaddeler, patlayıcı yelekler, uzaktan kumanda cihazları, fünyeler ve patlayıcı yeleklerde kullanılan binlerce saçmaya el koyduğunu söyledi. İntihar bombacılarından birinin Tacik vatandaşı olduğu belirtildi.

IŞİD Perşembe günü yaptığı açıklamada, üyelerinden ikisinin Süleymani'nin anma töreni için toplanan kalabalığa patlayıcı kemerleri patlattığını söyledi.

Devrim Muhafızları komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, Kerman'daki İmam Ali dini merkezinde düzenlenen cenaze töreninde, "Nerede olursanız olun sizi bulacağız" dedi.

Başkan Ebrahim Raisi televizyonda yayınlanan bir konuşmasında şunları söyledi. "Güçlerimiz harekete geçilecek yer ve zamanı belirleyecek."

2022'de İran'daki bir Şii türbesine düzenlenen ve 15 kişinin ölümüne yol açan saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlenirken, IŞİD'in üstlendiği daha önceki saldırılar arasında 2017'de İran parlamentosunu ve İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Ruhollah Humeyni'nin türbesini hedef alan çifte bombalamalar da yer alıyordu.

Editör: Süleyman Devrim Boğa