Pakistan Perşembe günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın bu hafta başlarında Pakistan topraklarına saldırı başlatmasından bir gün sonra İran'daki bazı hedeflere saldırı düzenlediğini söyledi.

İran devlet medyası, ülkenin güneydoğusundaki patlamalarda üç kadın ve dört çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi.

Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, "Pakistan, bu sabah İran'ın Siestan-o-Belucistan eyaletindeki terörist sığınaklarına karşı yüksek düzeyde koordineli ve özel olarak hedeflenmiş bir dizi askeri saldırı gerçekleştirdi." ifadesine yer verildi ve "bir dizi teröristin öldürüldüğü" ifade edildi.

Saldırı, İran'ın Salı günü geç saatlerde Pakistan'da "terörist bir gruba" karşı saldırı düzenlediğini doğrulamasının ardından geldi; İslamabad, saldırının iki çocuğu öldürdüğünü söyledi.

Pakistan dışişleri bakanlığı, "Bu sabahki eylem, yaklaşmakta olan büyük ölçekli terörist faaliyetlere ilişkin güvenilir istihbarat ışığında yapıldı" dedi.

İran'ın resmi IRNA haber ajansı, bir eyalet yetkilisinin aktardığına göre "Saravan şehrinin çeşitli bölgelerinde çok sayıda patlama duyulduğunu" bildirdi.

Pakistan dışişleri bakanlığı Çarşamba günü, İran'daki büyükelçisini geri çağırmadan ve Tahran'ın şu anda İran'da bulunan elçisinin ülkeye dönmesini engellemeden önce "Pakistan'ın egemenliğinin kışkırtılmamış ve açık bir şekilde ihlal edilmesini" kınadı.

İran hükümeti, Tahran'ın Irak ve Suriye'de "İran karşıtı terörist gruplar" olarak adlandırdığı gruplara karşı saldırılar başlatmasının ardından, füze ve insansız hava aracı saldırısının Pakistan'daki Ceyş El Adl grubunu hedef aldığını söyledi.

Tahran ve İslamabad sık sık birbirlerini, militanların birbirlerinin topraklarından saldırı düzenlemesine izin vermekle suçluyor, ancak her iki taraftaki resmi güçlerin çatışmaya girmesi nadirdir.

İran'ın saldırıları, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı savaş açması ve Yemen'de Filistin yanlısı Husi isyancıların Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırmasıyla Orta Doğu'daki çok sayıda krize katkıda bulunuyor.

Çarşamba günü İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiani, Tahran'ın güvenliğine "hiçbir sınır" koymayacağını söyledi.

İran ve Pakistan'ın yakın ortakları olan Çin, itidal çağrısında bulunurken, dışişleri bakanlığı sözcüsü Mao Ning her ikisinin de "gerginliğin tırmanmasına yol açacak eylemlerden kaçınması gerektiğini" söyledi.

Bu arada ABD, İran'ın Pakistan, Irak ve Suriye'deki saldırılarını kınadı ve Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Tahran'ın "sadece son birkaç gün içinde üç komşusunun egemenlik sınırlarını" ihlal ettiğini söyledi.

Pakistan'ın resmi açıklamasında Perşembe günkü saldırının nerede gerçekleştiği belirtilmedi ancak Pakistan medyası saldırının, ülkelerin yaklaşık 1000 kilometrelik (620 mil) seyrek nüfuslu bir sınırı paylaştığı güneybatı Belucistan eyaletindeki Panjgur yakınında olduğunu söyledi.

Saldırıdan saatler önce Pakistan'ın Başbakanı Enver-ül-Hak Kakar, WEF oturum aralarında İran dışişleri bakanıyla görüşmüştü.

İsrail, İran'ın drone ve füze saldırılarından sonra ne yapmak istiyor? İsrail, İran'ın drone ve füze saldırılarından sonra ne yapmak istiyor?

Pakistan dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, "Pakistan'ın egemenliğinin bu ihlali tamamen kabul edilemez ve ciddi sonuçlar doğurabilir" denildi.

Saldırının "iki masum çocuğun ölümüne, üç kızın da yaralanmasına" yol açtığı belirtildi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa