"Gazze medya ofisi, Şifa Hastanesi'nin 13 gün süren kuşatması sırasında İsrail'in saldırılarında hastalar, savaşta yerinden edilmiş kişiler ve sağlık personeli olmak üzere 400'den fazla kişinin öldürüldüğünü açıkladı."

On binlerce İsrailli, Netanyahu hükümetini kınamak ve esirlerin serbest bırakılması için acil bir anlaşma talep etmek üzere Tel Aviv sokaklarına döküldü. İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda en az 32.705 Filistinli öldürüldü ve 75.190 kişi yaralandı. İsrail'de Hamas'ın 7 Ekim saldırısında revize edilen ölü sayısı 1.139'da bulunuyor ve düzinelercesi hâlâ esir tutuluyor.

Binlerce Filistin yanlısı gösterici Londra'da yürüdü

İngiltere'nin başkentinde çok sayıda insan Gazze'de ateşkes çağrısıyla gösteri yaptı.

Yürüyüş, Londra'da İsrail'in bölgedeki savaşına karşı düzenlenen kitlesel gösterilerin sonuncusuydu.

Protestocular sloganlar atarak, "Filistin için 11. Ulusal Yürüyüş" adını verdikleri eylem kapsamında Russell Meydanı'ndan Trafalgar Meydanı'na yürüdü.

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, Sunak ve Biden'a Gazze çağrısı Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, Sunak ve Biden'a Gazze çağrısı

İşte geceden itibaren önemli gelişmeler:

  • İsrail'in gıda yardımı bekleyen Filistinlilere yönelik son saldırısında ölü sayısı 17'ye yükseldi. En az 30 kişi de yaralandı.
  • İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı devam etti; Deir el-Balah'ın merkezindeki Maghazi mülteci kampına düzenlenen saldırıda en az üç kişi öldü.
  • BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güney Lübnan'da dört BM barış gücünün yaralandığı patlamayı kınadı ve bölgedeki düşmanlıkların "kabul edilemez" olduğunu söyledi.
  • ABD'li bir milletvekili, Gazze'deki savaşa nasıl "hızlı" bir son verileceğinin bir örneği olarak Japonya'nın Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombalarını hatırlatan bir videoya yakalandı.
  • ABD'nin San Francisco kentinde Filistin yanlısı protestocuların İsrail'e destek sağlamak için Gazze'ye gittiğini iddia ettikleri ABD Donanması gemisinin iskelesine kendilerini zincirlemelerinin ardından on kadın ve dört erkek tutuklandı.

Mısır, Fransa ve Ürdün'den kalıcı ateşkes çağrısı

Mısır, Fransa ve Ürdün dışişleri bakanları Gazze'de "derhal ve kalıcı ateşkes" ve Hamas'ın elinde bulunan tüm esirlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Çağrı, üç diplomatın Cumartesi günü Mısır'ın başkenti Kahire'de buluşmasının ardından geldi.

AFP haber ajansına göre, ortak basın toplantısında konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, hükümetinin BM Güvenlik Konseyi'ne savaşın “siyasi” çözümünü öngören bir karar taslağı sunacağını da söyledi.

Metnin, İsrail-Filistin çatışmasına yönelik "iki devletli çözüm için tüm kriterleri" içereceğini, uluslararası toplumun uzun süredir savunduğu ancak Başbakan Benjamin Netanyahu'nun İsrail hükümetinin karşı çıktığı barış planını içereceğini söyledi.

İsrail, Filistin Kızılayı'nın 26 üyesini öldürdü

Filistin Kızılayı Derneği (PRCS), İsrail güçlerinin Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana ekibinden 26 kişiyi öldürdüğünü söyledi.

Grup, yaklaşık 15 personelinin "insani görevlerini yerine getirirken ve korunan Kızılay amblemini taşırken" öldürüldüğünü söyledi.

Editör: Haber Merkezi