Kolombiya'daki BM misyonunun başkanı Salı günü Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, Kolombiya'nın onlarca yıldır süren savaşın ardından barışı ilerletme konusunda "önemli bir dönemece" ulaştığını ancak mevcut ivmeyi sürdürme çabalarının iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Carlos Ruiz Massieu, "Ne kadar zor ve sabır talep etse de, Kolombiya'nın çatışmaları çözmenin temel yolu olarak diyaloğu önceliklendirme kararı, ülkeyi günümüz dünyasında her zamankinden daha geçerli bir model olarak farklı kılıyor" dedi. 

Onlarca yıl süren savaşlardan sonra ortaya çıkan Hükümetin, devam eden diyalog girişimlerini ilerleterek 2016 Nihai Barış Anlaşması'nın uygulanmasında kritik adımlar attığını söyledi ve Konsey'in, üyelerin "barışa yönelik derin arzuyu" ilk elden gözlemleyebildikleri son ziyaretini hatırlattı. sivil toplum ve hâlâ çatışmalardan etkilenen bölgelerdeki savunmasız topluluklar aracılığıyla hükümet ve devlet kurumlarının en üst düzeylerine ulaştırılması.

'Daha gidilecek uzun bir yol var'

"Bu isteği gerçeğe dönüştürmenin en önemli zorluğu, bol miktardaki siyasi iradeyi ve sivil toplumun çabasını sahada daha somut barış kazanımlarına kanalize etmektir" dedi.

İsrail, İran'ın drone ve füze saldırılarından sonra ne yapmak istiyor? İsrail, İran'ın drone ve füze saldırılarından sonra ne yapmak istiyor?

Genel Sekreter'in son raporundan bu yana 11 eski savaşçının öldürüldüğünü ve sosyal liderler ve tüm toplulukların hâlâ devam eden şiddetin ve çeşitli bölgelerdeki Devlet kurumlarının sınırlı varlığının tam etkisine maruz kaldığını belirterek, "hala uzun bir süreç olduğunu" ekledi."

Barış anlaşmasını uygulamak için mevcut araçların daha iyi kullanılmasını tavsiye ederek, hükümete eski savaşçılara yönelik bu erkek ve kadınlara kesinlik sağlamak ve sivil hayata geçişlerini sağlamlaştırmak için yasal araçları ve yeniden entegrasyon programlarını tamamlaması çağrısında bulundu.

'Somut sonuçları' öngörmek

Ancak Genel Sekreter'in son raporunda bütçe tahsislerinde ve mevcut hükümetin çabalarında önemli artışlar olduğunun kabul edildiği ifade edildi.

Bu nedenle, anlaşmanın kadınlar, yerli topluluklar ve Afro-Kolombiyalı topluluklar ile lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve queer (LGBTQ) üzerindeki uzun süredir devam eden dışlanma ve orantısız etkisini ele almayı amaçlayan hükümleri de dahil olmak üzere "somut sonuçlar" bekliyordu. kişiler ve Güvenlik Konseyi'nin kadınlar, barış ve güvenliğe ilişkin 1325 sayılı kararının uygulanmasına yönelik yakında başlatılacak ulusal eylem planı .

"Bu Konseyin, Kolombiya'daki tüm aktörleri 2016 Barış Anlaşması'nı uygulama çabalarını iki katına çıkarmaya ve ülkede barışı daha da sağlamlaştırmanın bir yolu olarak diyaloğu sürdürmeye teşvik etme çağrılarımızı yineleyeceğine inanıyorum" dedi.

'Savaştan yaralı ama barıştan umutlu'

Sivil toplum örgütü Colombia Diversa'nın İcra Direktörü Marcela Sánchez, Konsey'e çatışmanın LGBTQ bireyleri üzerindeki etkisi ve kapsayıcı bir barışı sağlamak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

"Ortak çabalarımız sayesinde, bir zamanlar düşünülemez olan şey artık mümkün: tüm Kolombiyalıları tanıyan barış girişimleri , ayrımcılığın olmadığı bir dünyaya doğru yavaş ama anlamlı toplumsal değişim ve temel eşitlik ilkesine dayanan bir yasal çerçeve" dedi. "Savaştan yara almış ama barıştan umutlu bir ülkeden geliyorum."

Bununla birlikte, LGBTQ bireylerin yerleşik ataerkil normlar ve ayrımcılık nedeniyle uzun süredir kim olduklarına göre hedef alınması ve Kolombiya'nın “insan hakları savunucuları için dünyadaki en ölümcül ülkelerden biri” olarak kalması nedeniyle zorlukların devam ettiğini söyledi.

Silahlı çatışma sırasında onlara karşı en az 6.000 suç işlendiği ve en az sekiz suç işlendiği yönündeki raporlara işaret ederek, "Bir LGBTQ kişiye yönelik her saldırı, öldürülen her insan hakları savunucusu ve soruşturulmadan bırakılan her cinayet, hayatlarımızın vazgeçilebilir olduğu mesajını veriyor" diye uyardı. 2023'te hak çalışanlarına karşı ölümler.

'Kolombiya'yı laboratuvar gibi düşünün'

Kalıcı bir barış için, LGBTQ kişilerin barış inşasının her aşamasına dahil olması gerektiğini vurguladı ve Güvenlik Konseyi'nin, kadınların ve LGBTQ kişilerin Kolombiya barış anlaşmasının uygulanmasına tam katılımını talep etmek de dahil olmak üzere bu süreci dünya çapında nasıl tavsiye edebileceğine dair önerilerde bulundu. Hedefe yönelik tüm korkutma ve saldırılara son verilmesi ve faillerin hesap vermesi çağrısında bulunuyoruz.

"Kolombiya'yı kadınların, barış ve güvenlik gündeminin merkezinde yer alan eşitlik, ayrımcılık yapmama ve kapsayıcılık ilkelerinin hayata geçirildiği bir laboratuvar olarak düşünün" dedi. “ Buradaki başarı veya başarısızlık, dünyanın başka yerlerinde LGBTQ haklarının korunması için önemli bir emsal teşkil edebilir. Bu Konseyin örnek teşkil etme fırsatını yakalamasını umuyoruz.”

Kendisi, "Güvenlik Konseyi'nin Kolombiya'daki LGBTQ nüfusuna, onların hayatlarının önemli olduğuna ve onların haklarını koruma konusundaki kararlılığınızın arkasında duracağınıza dair güçlü bir sinyal gönderebileceğini" umduğunu söyledi.

Editör: Haber Merkezi