Diyarbakır – KESK Amed Şubeler Platformu’nun Kanun Hükmünde Kararnamelere (KHK) karşı 147 haftadır sürdürdüğü “KHK’ler Gidecek, Biz Kalacağız” eylemi, bu hafta KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak ve Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş’in katılımıyla gerçekleştirildi. Kentte etkili olan yoğun yağış nedeniyle planlanan basın açıklaması alan yerine SES Diyarbakır Şubesi’nde yapıldı. Açıklamayı BES Şube Eşbaşkanı Süleyman Öğüt okudu.
“100 bini aşkın kamu emekçisi ihraç edildi”
KESK Amed Şubeler Platformu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL’in “cadı avına dönüştürüldüğünü” belirterek şu ifadeleri aktardı:
“4259’u KESK’li olmak üzere 100 bini aşkın kamu emekçisi ihraç edildi. 12 Eylül askeri darbesinde bile görülmemiş yoğunlukta hukuksuzluk yaşandı. ‘Ağaç kabuğuna muhtaç etme’, ‘ekmekle terbiye etme’ anlayışıyla hareket edildi.”
İhraçların üzerinden yıllar geçmesine rağmen yaklaşık 2 bin dosyanın hâlâ sonuçlanmadığı belirtildi.
“Ne ağaç kabuğu yedik ne de ekmekle terbiye edildik”
KESK, ihraçların barış, anadilinde eğitim, sendikal haklar, ekoloji ve kadın mücadelesi nedeniyle yaşandığını vurguladı:
“Dayanışma ve mücadeleyle KESK olarak emeğin onurlu tarihinde yerimizi aldık.”
Açıklamada, güncel siyasal süreçte dillendirilen **“Demokratik Toplum ve Barış Çağrısı”**na işaret edilerek mağduriyetlerin giderilmesi gerektiği ifade edildi.
“Ölen KHK’lileri iade ederek vicdansızlıklarını tescillediler”
KESK, son haftalarda yaşamını yitiren bazı KHK’lilere geriye dönük görev iadesi verilmesini sert ifadelerle eleştirdi:
“KHK zulmü sonrası vefat eden ihraç arkadaşlarımızı göreve iade ederek vicdani ve ahlaki değerlerden yoksun olduklarını gösterdiler.”
“Bu zulmün hesabı sorulacak”
Platform, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı:
“Son ihraç arkadaşımız görevine dönene, bu haksızlıkları yapanlar yargılanıp gerekli cezaları alana kadar mücadelemiz sürecek.”
KESK’ten kamuoyuna çağrı
Açıklama şu sözlerle son buldu:
“Ülkemizi yeniden 12 Eylül karanlığına sürüklemek isteyenlere inat barış, özgürlük, haklarımız ve geleceğimiz için mücadele edeceğiz. Son ihraç arkadaşımız işine dönene kadar buradayız.”