BM insani ilişkiler ofisi OCHA'nın Salı günü bildirdiğine göre, BM tarafından koordine edilen gıda konvoylarının kuzey Gazze'ye erişiminin reddedilme olasılığı diğer yardım konvoylarına göre üç kat daha fazla. 

BM insani yardım kuruluşlarının Cenevre'deki olağan brifinginde konuşan  OCHA Sözcüsü Jens Laerke, İsrailli yetkililerin bunun nedeni konusunda net bir neden belirtmediğini söyledi .

Çok sık inkar ediyorlar, hepsi bu ve burada bitiyor. Bir açıklama alamıyoruz " dedi. 

Geçtiğimiz Perşembe günü Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu arasında geniş çapta bildirilen bir telefon görüşmesinde İsrail, kuzey Gazze'ye giden Erez sınır kapısını yeniden açmanın yanı sıra yakındaki Aşdod limanı üzerinden yardım dağıtımını kolaylaştırmayı taahhüt etti. 

Beyaz Saray, olayı yakından izleyeceğini ancak İsrail'in harekete geçmek için herhangi bir tarih belirlemediğini ve çıkan haberlere göre Gazze'ye giden rotaların genişletilmesine ilişkin imtiyazın henüz gerçekleşmediğini söyledi. 

Bay Laerke'ye, başta Erez geçişi olmak üzere daha fazla yardım koridorunun açılması sorulduğunda, ancak Pazartesi gecesi itibarıyla OCHA'nın açıldığına dair herhangi bir bilgi almadığını söyledi. 

İnkarlar ve engeller 

OCHA bu hafta, İsrail yetkililerinin planladığı yardım hareketlerine yönelik kısıtlamaların ve engellemelerin, parçalanmış bölgeye hayat kurtaran yardımın ulaştırılmasını engellemeye devam ettiğini belirten bir rapor yayınladı.

Mart ayında, İsrail yetkilileriyle koordinasyon gerektiren yüksek riskli bölgelere BM tarafından koordine edilen gıda misyonlarının  yarısından fazlası ya reddedildi ya da engellendi.

Bay Laerke, gazetecilerin Gazze'ye giren yardım kamyonlarının sayısı ve İsrail ile BM rakamları arasındaki tutarsızlıklar hakkındaki sorularını yanıtlıyordu. 

Gazze'ye yönelik insani yardımı koordine eden ve kolaylaştıran İsrail savunma bakanlığı birimi COGAT, inceleyip sınıra gönderdiği kamyonları sayarken, OCHA depolarına gelen kamyonları sayıyor ve "bu ikisi arasında sorunlar var."

Karşılaştırma 'pek mantıklı değil' 

Kendisi, COGAT tarafından denetlenen kamyonların gereksinimleri doğrultusunda genellikle yalnızca yarısının dolu olduğunu söyledi. 

“Karşı taraftaki kamyonları yeniden yükledikten sonra saydığımızda… dolu. Zaten orada rakamlar hiçbir zaman eşleşmeyecek” diye devam etti. 

Geçişteki ve depolara taşınmadaki gecikmeleri hesaba katmadığı için günden güne saymanın ve sayıları karşılaştırmanın "pek mantıklı olmadığını" açıkladı .   

İsrail'in uyguladığı kısıtlamalar aynı zamanda Mısırlı sürücü ve kamyonların Filistinli sürücü ve kamyonlarla aynı bölgede olmasını da yasaklıyor, dolayısıyla devir teslimler sorunsuz olmuyor. 

Kuzey Gazze'ye erişim 

Bay Laerke, engellere ve erişimin engellenmesine atıfta bulunarak, yardımın Gazze içinde taşınmasının "başka bir komplikasyon" olduğunu vurguladı. 

"Özellikle insanların yüzde 70'inin kıtlık koşullarıyla karşı karşıya olduğu kuzeye gitmesi gereken gıda konvoylarının reddedilme olasılığı, diğer türdeki malzemeleri taşıyan herhangi bir insani yardım konvoyuna göre daha fazla, hatta üç kat daha fazla" dedi. 

Brezilya'da yerli halk topraklarının tanınması talebiyle yürüdü Brezilya'da yerli halk topraklarının tanınması talebiyle yürüdü

Gazetecilere, Gazze'deki yardım dağıtımının güvenlik ve emniyet nedenleri ile kanun ve düzenin bozulması nedeniyle "önemli bir sorun" olduğunu söyledi.

"Ancak aynı zamanda savaşan tarafların, özellikle de Gazze'nin işgalci gücü İsrail'in, insani yardım erişimini kolaylaştırma ve sağlama yükümlülüğünün sınırda bitmediğini de vurguluyoruz" dedi.  

Editör: Haber Merkezi