BM Genel Sekreteri António Guterres Perşembe günü Gazze'deki durumla ilgili derin endişelerini dile getirerek, derhal ateşkes ve tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması yönündeki çağrısını yineledi.

New York'taki BM Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM başkanı, BM kararlarına, uluslararası hukuka ve önceki anlaşmalara dayalı iki devletli bir çözüme yönelik "gerçek, görünür, somut adımlara" duyulan ihtiyacın altını çizdi .

"Tekrarlanan kanlı düşmanlıklar, onlarca yıldır süren gerginlikler ve işgal, Filistinlilere bir devlet ya da İsraillilere güvenlik sağlamada başarısız oldu" dedi.

"Ortadoğu'da ve dünyada her anlamda barışa ihtiyacımız var. Dünyamızın beklemeye tahammülü yok."

Barış, ortak nokta

Dün Genel Kurul'da 2024 yılı önceliklerini sunduğu konuşmasını hatırlatan BM başkanı, şiddetli çatışmalara, jeopolitik bölünmelere ve toplumlar arasında artan kutuplaşmaya dikkat çekti ve barışın, küresel olarak karşılaşılan çok yönlü zorlukları birbirine bağlayan "ortak bağ" olduğunu vurguladı.

“Dün, dünyaya dair net ve ayık bir değerlendirme sundum. Artık yumruk atmanın zamanı değil” dedi.

Nükleer tehlikeden iklim acil durumuna ve kontrolsüz yapay zekanın oluşturduğu risklere kadar dünyanın karşı karşıya olduğu çeşitli "varoluşsal zorlukların" ele alınması, genel olarak çok daha fazlasının yapılmasını gerektiriyor.

"Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında, zengin ve gelişmekte olan ekonomiler arasında, kuzey ile güney, doğu ile batı arasında ciddi bir görüşme yapılması gerekecek" dedi.

Reformlara ihtiyaç var

Genel Sekreter, Güvenlik Konseyi ve Bretton Woods Kurumları olan Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) elden geçirilmesinden başlayarak kurumsal reformlar yapılması çağrısında bulundu.

Tek kutuplu bir dünyadan çok kutuplu bir dünyaya geçişi kabul ederek, artan riskleri önlemek için yenilenmiş, kapsayıcı çok taraflı yönetişim mekanizmalarına duyulan ihtiyacı vurguladı.

İleriye dönük olarak Sayın Guterres, Eylül ayında yapılacak olan Geleceğin Zirvesi'nin altını çizerek, Barış için Yeni Gündemin , SDG Teşviki'nin ve BM'nin Yapay Zeka Danışma Organının önemine dikkat çekti.

Ayrıca kurumların günümüzle uyumlu hale getirilmesi ve BM Şartı , uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka saygı gibi ilkelerin korunması gerektiğini de vurguladı.

Gazze'deki durum

Bay Guterres, acil krizlere değinirken, "durumun daha da kötüleştiği" ve BM insani yardım operasyonlarının erişim reddi, gecikmeler ve canlı ateş de dahil olmak üzere tehlikelerle karşı karşıya kaldığı Ukrayna ve Gazze'de devam eden çatışmalardan duyduğu endişeyi dile getirdi.

"Açık olalım: İnsani erişimin engellenmesi, sivillere yönelik insani yardımın engellenmesi anlamına gelir" diye vurguladı.

Genel Sekreter ayrıca İsrail ordusunun bundan sonra Refah'a odaklanmayı planladığı yönündeki haberlerle ilgili derin kaygılarını da dile getirdi.

“Gazze nüfusunun yarısı artık Refah'ta sıkışmış durumda. Gidecek hiçbir yerleri yok. Evleri yok ve umutları da yok” diyerek, acil insani ateşkes, rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması ve BM kararları ve uluslararası hukuk doğrultusunda iki devletli çözüme yönelik somut adımlar atılması çağrısında bulundu.

Barış vazgeçilmezdir

Sayın Guterres, barışın her anlamda Ortadoğu ve dünya için vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Dünyanın gerekli değişiklikleri beklemeyi göze alamayacağını öne sürerek eylemin aciliyetini vurguladı.

Sudan, Ukrayna'daki savaşlar

Rakip orduların Nisan ayından bu yana siviller açısından yıkıcı sonuçlar doğuran kanlı bir savaşa sürüklendiği Sudan'daki duruma ilişkin bir soruya yanıt veren Genel Sekreter, çatışmanın askeri bir çözümünün olmadığını söyledi. 

Kendisi, BM'nin, krize bölgesel bir yaklaşım konusunda Doğu Afrika bölgesel bloğu Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Afrika Birliği (AU) ve Arap Birliği ile birlikte çalıştığını da sözlerine ekledi.

24 Şubat'ta ikinci yıldönümünü kutlayacak olan Ukrayna'daki savaşa ilişkin bir soru üzerine Sayın Guterres, BM'nin, BM Şartı ve uluslararası hukuka dayanarak ülkede barış için "elimden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğini" söyledi. 

Kuzey Kore füzesi fırlatıldı

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (DPRK) füze fırlatmaları ve bölgedeki gerginliklerle ilgili bir soruya yanıt olarak Genel Sekreter, yaptırımların ihlallerinin yanı sıra ülkenin füze fırlatma veya nükleer silah geliştirme girişimlerini "şiddetle kınadı" .

Kuzey Kore'nin ilgili Güvenlik Konseyi kararlarına uymasının "kesinlikle gerekli" olduğunu söyleyen yetkili, ülke tarafından rehin alınan Japonların herhangi bir bilgi olmadan onlarca yıldır esaret altında kalmasının "kabul edilemez" olduğunu da sözlerine ekledi.

Geleceğin Zirvesi sonuçları

Geleceğin Zirvesi'ne ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine Sayın Guterres, BM'nin önerilerini sunduğunu ve karar alma yetkisinin Üye Devletlere ait olduğunu ifade etti.

Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu

“Geleceğin zirvesinin, yeni barış için yeni gündemin temel yönlerini onaylamasını istiyorum” dedi. ve nükleer silahsızlanma. 

Kendisi aynı zamanda Güvenlik Konseyi'nde bazı olumlu reformlar yapılması ve uluslararası mali mimariye yönelik reform ihtiyacına ilişkin "açık göstergeler" sağlanması yönündeki umutlarını da dile getirdi.

"İstediğimiz şey, kurumlarımızın modası geçmiş olduğunun bilincini kazanmak ve çok daha kapsayıcı ve günümüzün gerçeklerine uyarlanmış çok taraflılığa ihtiyacımız var" dedi.

Basın toplantısının tam metni için buraya tıklayın

Editör: Haber Merkezi