Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) okullarda öğrencilere bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde açılan davanın bugün görülen ilk duruşması nedeni ile Adana Kadın Platformu basın açıklaması düzenleyerek kadınları okul önünden taleplerine sahip çıkmaya çağırdı. 


Kadınlar, Adana'da Yüreğir İlçesi Karşıyaka İlköğretim Okulu önünde yaptığı basın açıklaması ile okullarda her çocuğa “bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek” verilmesi için 2022 yılından beri verilen mücadeleyi sürdüreceklerini ifade ettiler. Basın açıklamasına velilerden katılanlar da oldu. Basın açıklamasını okuyan Sevil Aracı, velilere seslenerek bir öğün ücretsiz yemek talepleri için mücadele etmeye çağrıda bulundu. 

Whatsapp Image 2024 02 21 At 16.07.56
“TALEBİMİZİ ÖRGÜTLEMEKTEN VAZGEÇMİYORUZ”


Bu mücadelenin bir parçası olan kadınlar, veli dernekleri, meslek odaları olarak bugün Ankara 3. İdare Mahkemesinde gerçekleşen davanın takipçisi olduklarını ifade eden Sevil Aracı, şunları söyledi, “Pek çok şehirdeki kadınlar bugün ‘Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı’ diye ses çıkartıyorlar ve davanın takipçisi olduklarını ilan ediyorlar.  Ülkenin dört bir yanında toplanan imzalar 2022 ve 2023 yılları içerisinde Milli Eğitim Bakanlığına ulaştırıldı, ayrıca Meclis’te Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca tarafından bizzat Milli Eğitim Bakanına elden teslim edildi. Kadınların sesine Milli Eğitim Bakanlığı kulaklarını tıkayamadı. 2022-2023 eğitim öğretim yılının 2. döneminde okul öncesi eğitimde tüm Türkiye’de ücretsiz yemek uygulamasına başlayacağını duyurdu. Fakat uygulama yalnızca bir eğitim dönemi sürdü. Sonra sadece deprem bölgesinde okul öncesine uygulandı"


 Adana’da da kimi belediyelerin kısmi de olsa yemek dağıtımı uygulaması başlattığını hatırlatan Aracı," "Bizler, bu süreçten sonra da çocukların bu hakkına yönelik talebimizi örgütlemekten vazgeçmiyoruz. Uygulamanın eğitimin tüm kademelerinde uygulanmasını istiyoruz" dedi. 


“EKONOMİK SEBEPLERLE ÇOCUKLAR OKULDAN UZAKLAŞIYOR”


Artan enflasyon ile birlikte ekonomik yükün her geçen gün ağırlaşması doğrudan çocukların sağlıklı gıdaya ulaşmasını etkilediğini dile getiren Aracı,  “Forma ücreti, ulaşım ücreti, kitap ücreti gibi giderlerle boğuşan aileler, çocuğunun beslenme çantasına ne yemek koyacağını düşünüyor. Gelecek nesillerin bodurluk, kansızlık, öğrenme sorunları gibi çeşitli gelişim sorunları yaşadıklarına şahit oluyoruz” diye konuştu.  30 Avrupa ülkesi içerisinde en yüksek çocuk yoksulluğu oranına sahip iki ülkeden birinin Türkiye olduğunu ifade eden Aracı, şu şekilde konuştu; “Yaklaşık 3 milyon çocuk kronik yetersiz beslenme yaşıyor, düşük kilo, kansızlık gibi sorunlar ile boğuşuyor. Çocukların sağlıklı beslenmesi devlet tarafından gözetilmezken eğitim hakları da aslında gasp ediliyor. Ekonomik zorluklar sebebiyle öğrenciler örgün eğitimden uzaklaşıyor. Eğitimden uzaklaşan ve takibi yapılmayıp eğitime erişimi sağlanmayan çocuklar çocuk işçi oluyorlar, zorla evlendiriliyorlar, ev içindeki bakım sorumlulukları sırtlamak üzere evde tutuluyorlar” 

Whatsapp Image 2024 02 21 At 16.08.09
“BÜTÇEDEN ÇOCUKLARIN HAKKINI İSTEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”


Bu koşullarda, bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebinin sadece bir beslenme meselesinden öte bir anlam taşıdığını dile getiren Aracı,  “Devlet kurumları da herhangi bir ayrım gözetmeksizin eğitimin her kademesinde ücretsiz, sağlıklı yemek vermekle yükümlüdür. Çok büyük kaynaklara gerek olmadan ücretsiz yemek sağlanabilir ancak burada mesele kaynak yokluğu değil, kaynakların nereye ayrılacağına karar verilirken yapılan tercihler. Böyle bir kaynak yok diyenlere inanmıyoruz! Bugün çocukların beslenmesine ayırılması gereken bütçe, ÇEDES gibi uygulamalarla, Diyanet Başkanlığı bütçesine, teşvik adı altında özel okullara harcanıyor, geçmediğimiz otoyolları köprüleri yapan inşaat şirketlerine geçiş harcı şeklinde ödeniyor. Patronların milyarlarca dolarlık vergi borçları siliniyor. Sadece Diyanet İşleri Başkanlığının tanıtım giderleri için ayrılan bütçenin pek çok okulda çocuklara yemek sağlayabilecek bütçeye karşılık geldiğini biliyoruz. 2024 Bütçe görüşmelerinde de tıpkı geçtiğimiz yıllardaki görüşmelerde olduğu gibi çocukların en temel hakkı olan ücretsiz ve sağlıklı bir öğün beslenme hakkına yine yer verilmedi. Biz bütçeden kendi hakkımızı, çocuklarımızın hakkı olanı istiyoruz” dedi.

EKPSS soru ve cevapları yayımlandı EKPSS soru ve cevapları yayımlandı

Whatsapp Image 2024 02 21 At 16.07.55 (1)

Editör: Haber Merkezi