Güvenlik Konseyi bu haftaki üçüncü girişiminde hayat kurtarıcı gıda, ilaç ve barınak için Türkiye'den kuzeybatı Suriye'ye geçme yetkisini genişletme konusunda başarısız oldu.

Cuma günü video-telekonferans yoluyla toplanan Konsey, Belçika ve Almanya tarafından sunulan ve Bab el-Salam ve Bab el-Hawa geçiş noktalarından 10 Ocak 2021'e kadar insani yardımın akmasını sağlayacak bir taslak karar aldı.

Konseyin 15 üyesinden 13'ü lehte oy kullandı ancak metin, daimi üyeler veto yetkisine sahip olan Çin ve Rusya Federasyonu tarafından yapılan olumsuz oylar nedeniyle kabul edilemedi.

Konsey, COVID-19 salgını nedeniyle özel yazılı bir prosedürle yapılan oylama sonuçları açıklandıktan hemen sonra kapalı kapı konsültasyonlarında çıkmazı görüşmek üzere planlandı.

 Uzun müzakerelerin ardından Ocak ayında son dakikada kabul edilen sınır ötesi mekanizmaya yönelik mevcut yetkisinin Cuma günü sona ermesi.

Daha önce veto

Konseyin Suriye çatışmasının insani yönleri üzerine sahip olduğu Belçika ve Almanya, başlangıçta sınır ötesi mekanizmayı bir yıl boyunca uzatacak büyük ölçüde benzer bir taslak ortaya koymuştu.

Ancak Çarşamba günü Çin ve Rusya Federasyonu tarafından veto edildi ve heyetler birbirlerini 11 milyondan fazla Suriyelinin bağlı olduğu insani yardımı siyasallaştırmakla suçladı.

Rusya Federasyonu'ndan sadece Bab el-Hawa aracılığıyla 10 Ocak 2021'e kadar teslimat yapmaya izin verecek olan rakip taslak karar, daha sonra gerekli oy sayısından yoksun olduğu için Perşembe günü kabul edilemedi.

Sonuç, dört çekimser (Endonezya, Nijer, Saint Vincent) ile yedi lehine (Belçika, Dominik Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Almanya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri) karşı dört (Çin, Rusya Federasyonu, Güney Afrika, Vietnam) lehine sonuçlandı. ve Grenadinler, Tunus).

Bab el-Salam, Halep'in kuzeyine insani bir geçit, Bab el-Hawa ise İdlib'e hizmet ediyor.

Daha fazla teslimat gerekiyor

 BM Genel Sekreteri António Guterres , Konsey'e sınır ötesi mekanizmanın uygulanmasıyla ilgili son  raporunda , Bab al-Salam ve Bab al-Hawa aracılığıyla yapılan teslimatların sadece rekor düzeyde değil, aynı zamanda daha da ölçeklendirilmesi gerektiğini söyledi COVID-19 pandemisine yanıt olarak artmıştır.

Yetkili, her iki geçiş noktası için yetkinin 12 ay daha uzatılmasını önerdi ve yenilemenin başarısız olmasının Birleşmiş Milletler'in başka yollarla ulaşamayacağı milyonlarca insanın yaşam çizgisini ağırlaştıracağını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim