Ev işçileri için insana yakışır işe ilişkin 189 sayılı ILO Sözleşmesinin kabul edilmesinden bu yana, dünya çapında birçok ülke korumalarını iyileştirmek için çalıştı. ILO bu yıl, Sözleşme 189'un 10. yıldönümünü kutluyor.

16 Haziran Uluslararası Ev İşçileri Günü. Göçmen ev işçileri, tüm uluslararası kadın göçmenlerin büyük bir kısmını oluşturuyor. Devlet korumasının olmaması nedeniyle iş dünyalarında sıklıkla çeşitli şiddet ve taciz biçimleriyle karşı karşıya kalırlar.

Uluslararası Çalışma Bürosu Yönetim Kurulu tarafından Cenevre'de toplantıya çağrılan ve 1 Haziran 2011 tarihinde 100. Toplantısını gerçekleştiren Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Konferansı, ve

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün, ILO İşyerinde Temel İlkeler ve Haklar Bildirgesi'nin ve Adil Bir Küreselleşme için Sosyal Adalet Bildirgesi'nin hedeflerine ulaşılması yoluyla herkes için insana yakışır işi teşvik etme taahhüdünü akılda tutarak ve

Aile sorumlulukları olan kadın ve erkek işçiler için ücretli iş fırsatlarının artırılmasını, yaşlanan nüfusa, çocuklara ve engelli kişilere daha fazla bakım sağlanmasına ve ülkeler içinde ve ülkeler arasında önemli gelir transferlerine dahil olmak üzere, ev işçilerinin küresel ekonomiye önemli katkısını kabul ederek , ve

Ev işlerinin küçümsenmeye ve görünmez olmaya devam ettiğini ve çoğunlukla göçmen veya dezavantajlı toplulukların üyeleri olan ve istihdam ve çalışma koşulları bakımından ayrımcılığa ve diğer kişilere karşı özellikle savunmasız olan kadınlar ve kızlar tarafından yürütüldüğünü göz önünde bulundurarak. insan hakları ihlalleri ve

Ayrıca, kayıtlı istihdam için tarihsel olarak kıt fırsatlara sahip gelişmekte olan ülkelerde, ev işçilerinin ulusal işgücünün önemli bir bölümünü oluşturduğunu ve en marjinalleştirilmişler arasında yer aldığını dikkate alarak, ve

Uluslararası Çalışma Sözleşmeleri ve Tavsiyelerinin, aksi belirtilmedikçe, ev işçileri dahil tüm işçiler için geçerli olduğunu hatırlatarak ve

İstihdam için Göç Sözleşmesi (Revize), 1949 (No. 97), Göçmen İşçiler (Ek Hükümler) Sözleşmesi, 1975 (No. 143), Aile Sorumlulukları Olan İşçiler Sözleşmesi, 1981 (No. 156), Özel İstihdam Büroları Sözleşmesi, 1997 (No. 181) ve İstihdam İlişkisi Tavsiyesi, 2006 (No. 198) ve ayrıca ILO'nun İşgücü Göçüne İlişkin Çok Taraflı Çerçevesi: emek göçüne hak temelli yaklaşım (2006) ve

Haklarından tam olarak yararlanabilmeleri için genel standartları ev işçilerine özgü standartlarla tamamlamayı arzu edilir kılan ev işlerinin yürütüldüğü özel koşulları kabul ederek ve

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme, İnsan Hakları Sözleşmesi gibi diğer ilgili uluslararası belgeleri hatırlatarak, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması, Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve özellikle İnsan Ticaretinin, Başta Kadın ve Çocuk Ticaretinin Önlenmesi, Bastırılması ve Cezalandırılması Protokolü ve Göçmenlerin Kara, Deniz Yoluyla Kaçakçılığına Karşı Protokolü ve Air, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Tüm Göçmen İşçilerin ve Aile Üyelerinin Haklarının Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme ve

Oturum gündeminin dördüncü maddesini oluşturan ev hizmetlileri için insana yakışır iş ile ilgili bazı önerilerin kabulüne karar vererek,

Bu tekliflerin uluslararası bir Sözleşme şeklini alacağına karar vererek;

2011 yılı Ev İşçileri Sözleşmesi olarak adlandırılabilecek olan aşağıdaki Sözleşmeyi iki bin on bir yılının on altıncı Haziran günü kabul etmiştir.

Madde 1

Bu Sözleşmenin amaçları için:

  • (a) ev işi terimi, bir hane veya hane içinde veya onlar için yapılan işler anlamına gelir;
  • (b) ev işçisi terimi, bir iş ilişkisi içinde ev işleriyle uğraşan herhangi bir kişi anlamına gelir;
  • (c) Ev işlerini sadece ara sıra veya ara sıra yapan ve mesleki bir temele dayanmayan bir kişi, ev işçisi değildir.
makale 2
  1. 1. Sözleşme, tüm ev işçileri için geçerlidir.
  2. 2. Bu Sözleşmeyi onaylayan bir Üye, en fazla temsili işveren ve işçi örgütlerine ve varsa, ev işçilerini temsil eden kuruluşlara ve ev işçisi işverenlerinin temsilcilerine danıştıktan sonra, aşağıdakileri tamamen veya kısmen kapsam dışında bırakabilir:
    • (a) aksi takdirde en azından eşdeğer koruma sağlanan işçi kategorileri;
    • (b) önemli nitelikte özel sorunların ortaya çıktığı sınırlı işçi kategorileri.
  3. 3. Bir önceki paragrafta sağlanan imkanlardan yararlanan her Üye, Uluslararası Çalışma Örgütü Anayasasının 22. maddesi uyarınca Sözleşmenin uygulanmasına ilişkin ilk raporunda, bu şekilde dışlanan herhangi bir işçi kategorisini ve nedenlerini belirtecektir. bu tür bir istisna için ve sonraki raporlarda, Sözleşmenin ilgili işçilere uygulanmasını genişletmek amacıyla alınmış olabilecek önlemleri belirtin.
Madde 3
  1. 1. Her Üye, bu Sözleşmede belirtildiği gibi, tüm ev işçilerinin insan haklarının etkin bir şekilde geliştirilmesini ve korunmasını sağlamak için önlemler alacaktır.
  2. 2. Her Üye, ev işçileriyle ilgili olarak, işyerinde temel ilke ve haklara saygı gösterilmesi, teşvik edilmesi ve gerçekleştirilmesi için bu Sözleşmede belirtilen önlemleri alacaktır, yani:
    • (a) örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık hakkının etkin olarak tanınması;
    • (b) her türlü zorla veya zorunlu çalıştırmanın ortadan kaldırılması;
    • (c) çocuk işçiliğinin fiilen ortadan kaldırılması; ve
    • (d) istihdam ve meslek bakımından ayrımcılığın ortadan kaldırılması.
  3. 3. Üyeler, ev işçilerinin ve ev işçisi işverenlerinin örgütlenme özgürlüğünden ve toplu sözleşme hakkının etkin bir şekilde tanınmasından yararlanmalarını sağlamak için önlemler alırken, üyeler, ev işçilerinin ve ev işçisi işverenlerinin, ilgili kuruluş kuralları, kendi seçecekleri kuruluşlara, federasyonlara ve konfederasyonlara katılmak.
Madde 4
  1. 1. Her Üye, 1973 tarihli Asgari Yaş Sözleşmesi (No. 138) ve 1999 tarihli En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliği Sözleşmesi (No. 182) hükümlerine uygun olarak ev işçileri için asgari bir yaş belirleyecektir ve bundan daha düşük olmamalıdır. genel olarak işçiler için ulusal yasa ve yönetmeliklerle belirlenir.
  2. 2. Her Üye, 18 yaşının altında ve asgari çalışma yaşının üzerinde olan ev işçilerinin yaptıkları işin, onları zorunlu eğitimden mahrum bırakmamasını veya ileri eğitim veya mesleki eğitime katılma fırsatlarını engellememesini sağlayacak önlemleri alacaktır.
Madde 5

Her Üye, ev işçilerinin her türlü suistimal, taciz ve şiddete karşı etkili korumadan yararlanmasını sağlamak için önlemler alacaktır.

Madde 6

Her Üye, ev işçilerinin, genel olarak işçiler gibi, adil istihdam koşullarından ve ayrıca insana yakışır çalışma koşullarından ve evde yaşıyorlarsa, özel hayatlarına saygı gösteren, insana yakışır yaşam koşullarından yararlanmalarını sağlamak için önlemler alacaktır.

Madde 7

Her Üye, ev işçilerinin istihdam şart ve koşulları hakkında uygun, doğrulanabilir ve kolay anlaşılır bir şekilde ve tercihen, mümkün olduğunda, özellikle ulusal yasalara, yönetmeliklere veya toplu sözleşmelere uygun olarak yazılı sözleşmeler yoluyla bilgilendirilmesini sağlamak için önlemler alacaktır. :

  • (a) işverenin ve işçinin adı ve adresi;
  • (b) olağan işyeri veya işyerlerinin adresi;
  • (c) başlangıç ​​tarihi ve sözleşmenin belirli bir süre için olması durumunda süresi;
  • (d) gerçekleştirilecek işin türü;
  • (e) ödeme, hesaplama yöntemi ve ödemelerin periyodikliği;
  • (f) normal çalışma saatleri;
  • (g) yıllık ücretli izin, günlük ve haftalık dinlenme süreleri;
  • (h) varsa, yiyecek ve barınma sağlanması;
  • (i) varsa, deneme süresi veya deneme süresi;
  • (j) varsa, geri dönüş koşulları; ve
  • (k) ev işçisi veya işveren tarafından herhangi bir bildirim süresi de dahil olmak üzere, istihdamın feshedilmesine ilişkin hüküm ve koşullar.
Madde 8
  1. 1. Ulusal yasa ve yönetmelikler, bir ülkede ev işi yapmak üzere başka bir ülkede işe alınan göçmen ev işçilerinin, işin yapılacağı ülkede geçerli olan yazılı bir iş teklifi veya iş sözleşmesi almalarını zorunlu kılar. Teklifin veya sözleşmenin geçerli olduğu ev işine girişmek amacıyla ulusal sınırları geçmeden önce 7. maddede atıfta bulunulan istihdam şart ve koşulları.
  2. 2. Bir önceki paragraf, ikili, bölgesel veya çok taraflı anlaşmalar veya bölgesel ekonomik entegrasyon alanları çerçevesinde istihdam amacıyla serbest dolaşım hakkına sahip işçilere uygulanmaz.
  3. 3. Üyeler, bu Sözleşme hükümlerinin göçmen ev işçilerine etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak için birbirleriyle işbirliği yapmak için önlemler alacaklardır.
  4. 4. Her Üye, göçmen ev işçilerinin işe alındıkları iş sözleşmesinin sona ermesi veya feshedilmesi halinde ülkelerine geri gönderilmeye hak kazandıkları koşulları yasalar, yönetmelikler veya diğer tedbirler yoluyla belirleyecektir.
Madde 9

Her Üye, ev işçilerinin:

  • (a) hanede ikamet edip etmeme konusunda işverenleri veya potansiyel işverenleri ile anlaşmaya varmakta serbesttirler;
  • (b) hanede ikamet edenler, günlük ve haftalık dinlenme veya yıllık izin süreleri boyunca hanede veya hane halkı üyeleriyle birlikte kalmak zorunda olmayanlar; ve
  • (c) Seyahat ve kimlik belgelerini ellerinde bulundurma hakkına sahiptirler.
Madde 10
  1. 1. Her Üye, normal çalışma saatleri, fazla mesai tazminatı, günlük ve haftalık dinlenme süreleri ve yıllık ücretli izin konularında ev işçileri ile genel olarak işçiler arasında ulusal yasalara, yönetmeliklere veya toplu sözleşmelere uygun olarak eşit muamelenin sağlanmasına yönelik tedbirleri, ev işinin özel niteliklerini hesaba katar.
  2. 2. Haftalık dinlenme, birbirini izleyen en az 24 saat olmalıdır.
  3. 3. Ev işçilerinin zamanlarını diledikleri gibi değerlendiremedikleri ve olası çağrılara cevap verebilmek için hane halkının emrinde kaldıkları süreler, ulusal kanun, yönetmelik veya yönetmeliklerle belirlenen ölçüde çalışma saati olarak kabul edilir. toplu sözleşmeler veya ulusal uygulamalarla uyumlu diğer araçlar.
Madde 11

Her Üye, bu teminatın mevcut olduğu durumlarda, ev işçilerinin asgari ücret teminatından yararlanmasını ve ücretin cinsiyete dayalı ayrım yapılmadan belirlenmesini sağlamak için tedbirler alacaktır.

Madde 12
  1. 1. Ev işçilerine düzenli aralıklarla en az ayda bir kez doğrudan nakit ödeme yapılacaktır. Ulusal yasalar, yönetmelikler veya toplu sözleşmeler tarafından öngörülmedikçe, ödeme, ilgili çalışanın rızasıyla banka havalesi, banka çeki, posta çeki, havale veya diğer yasal parasal ödeme yöntemleriyle yapılabilir.
  2. 2. Ulusal yasalar, yönetmelikler, toplu sözleşmeler veya tahkim kararları, ev işçilerinin ücretlerinin sınırlı bir bölümünün, diğer işçi kategorileri için genel olarak geçerli olanlardan daha az elverişli olmayan ayni ödemeler şeklinde ödenmesini öngörebilir. bu tür ayni ödemelerin işçi tarafından kabul edilmesini, işçinin kişisel kullanımı ve yararına olmasını ve bunlara atfedilen parasal değerin adil ve makul olmasını sağlayacak tedbirlerin alınması.
Madde 13
  1. 1. Her ev işçisi, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olma hakkına sahiptir. Her Üye, ulusal yasalara, düzenlemelere ve uygulamalara uygun olarak, ev işlerinin belirli özelliklerini dikkate alarak, ev işçilerinin iş güvenliğini ve sağlığını sağlamak için etkili önlemleri alacaktır.
  2. 2. Bir önceki paragrafta atıfta bulunulan tedbirler, işveren ve işçileri en fazla temsil eden kuruluşlarla ve varsa ev işçilerini temsil eden kuruluşlar ve ev işçileri işverenlerinin temsilcileriyle istişare edilerek aşamalı olarak uygulanabilir.
Madde 14
  1. 1. Her Üye, ev işçilerinin sosyal açıdan genel olarak işçiler için geçerli olanlardan daha az elverişli olmayan koşullardan yararlanmalarını sağlamak için, ulusal yasa ve yönetmeliklere uygun olarak ve ev işinin belirli özelliklerine gereken saygıyı göstererek uygun önlemleri alacaktır. annelikle ilgili olanlar da dahil olmak üzere güvenlik koruması.
  2. 2. Bir önceki paragrafta atıfta bulunulan tedbirler, işveren ve işçileri en fazla temsil eden kuruluşlarla ve varsa ev işçilerini temsil eden kuruluşlar ve ev işçileri işverenlerinin temsilcileriyle istişare edilerek aşamalı olarak uygulanabilir.
Madde 15
  1. 1. Özel istihdam büroları tarafından işe alınan veya yerleştirilen göçmen ev işçileri de dahil olmak üzere ev işçilerini istismarcı uygulamalara karşı etkin bir şekilde korumak için her Üye:
    • (a) ulusal kanunlar, yönetmelikler ve uygulamalara uygun olarak, ev işçilerini işe alan veya işe yerleştiren özel istihdam bürolarının işleyişini düzenleyen koşulları belirlemek;
    • (b) özel istihdam bürolarının ev işçileriyle ilgili faaliyetlerine ilişkin şikayetlerin, iddia edilen suistimallerin ve dolandırıcılık uygulamalarının soruşturulması için yeterli makine ve prosedürlerin mevcut olmasını sağlamak;
    • (c) kendi yetki alanı dahilinde ve uygun olduğunda diğer Üyelerle işbirliği içinde, özel istihdam büroları tarafından kendi topraklarında işe alınan veya yerleştirilen ev işçilerinin suistimallerini önlemek ve bunlara yeterli koruma sağlamak için gerekli ve uygun tüm önlemleri alacaktır. Bunlar, özel istihdam bürosunun ve hanehalkının ev işçisine karşı ilgili yükümlülüklerini belirleyen ve hileli uygulamalar ve suistimallerde bulunan özel istihdam bürolarının yasaklanması dahil olmak üzere cezalar öngören yasa veya yönetmelikleri içerecektir;
    • (d) ev işçilerinin bir ülkede başka bir ülkede çalışmak üzere işe alındığı durumlarda, işe alma, yerleştirme ve istihdamda suistimalleri ve hileli uygulamaları önlemek için ikili, bölgesel veya çok taraflı anlaşmalar akdetmeyi düşünmek; ve
    • (e) Özel istihdam büroları tarafından alınan ücretlerin ev işçilerinin ücretlerinden düşülmemesini sağlayacak önlemleri almak.
  2. 2. Bu Maddenin hükümlerinin her birini yürürlüğe koyarken, her Üye, en çok temsil eden işveren ve işçi örgütleriyle ve varsa, ev işçilerini temsil eden kuruluşlarla ve ev işçileri işverenlerinin temsilcileriyle istişarede bulunacaktır.
Madde 16

Her Üye, ulusal yasalara, düzenlemelere ve uygulamalara uygun olarak, tüm ev işçilerinin, kendi başlarına veya bir temsilci aracılığıyla, daha az elverişli olmayan koşullar altında mahkemelere, mahkemelere veya diğer uyuşmazlık çözüm mekanizmalarına etkin erişimlerini sağlamak için önlemler alacaktır. genel olarak işçiler için mevcut olanlardan daha fazla.

Madde 17
  1. 1. Her Üye, ev işçilerinin korunmasına yönelik ulusal yasa ve yönetmeliklere uyumu sağlamak için etkili ve erişilebilir şikayet mekanizmaları ve araçları oluşturacaktır.
  2. 2. Her Üye, ulusal yasa ve yönetmeliklere uygun olarak, ev işinin özel niteliklerini dikkate alarak, iş teftişi, yaptırımı ve cezaları için önlemler geliştirecek ve uygulayacaktır.
  3. 3. Ulusal yasa ve yönetmeliklerle uyumlu olduğu ölçüde, bu tür tedbirler, mahremiyete gereken saygı gösterilerek, ev binalarına erişimin sağlanabileceği koşulları belirleyecektir.
Madde 18

Her Üye, yasa ve yönetmeliklerin yanı sıra toplu sözleşmeler veya ulusal uygulamalarla uyumlu ek önlemler yoluyla, en fazla temsili işveren ve işçi örgütlerine danışarak, mevcut önlemleri ev işçilerini kapsayacak şekilde genişleterek veya uyarlayarak bu Sözleşmenin hükümlerini uygulayacaktır. veya uygun olduğu şekilde onlar için özel önlemler geliştirerek.

Madde 19

Bu Sözleşme, diğer uluslararası çalışma Sözleşmeleri kapsamında ev işçilerine uygulanan daha elverişli hükümleri etkilemez.

Madde 20

Bu Sözleşmenin resmi onayları, tescil için Uluslararası Çalışma Bürosu Genel Müdürüne iletilecektir.

Madde 21
  1. 1. Bu Sözleşme, yalnızca, onay belgeleri Uluslararası Çalışma Bürosu Genel Müdürü nezdinde tescil edilmiş olan Uluslararası Çalışma Örgütü Üyeleri için bağlayıcı olacaktır.
  2. 2. İki Üyenin onaylarının Genel Müdür'e kaydedildiği tarihten on iki ay sonra yürürlüğe girecektir.
  3. 3. Bundan sonra, bu Sözleşme, herhangi bir Üye için, onayının kaydedildiği tarihten on iki ay sonra yürürlüğe girecektir.
Madde 22
  1. 1. Bu Sözleşmeyi onaylamış olan bir Üye, Sözleşmenin ilk yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, Uluslararası Çalışma Bürosu Genel Müdürüne tescil için tebliğ edilen bir belge ile Sözleşmeyi feshedebilir. Bu fesih, tescil edildiği tarihten itibaren bir yıl geçmeden hüküm ifade etmez.
  2. 2. Bu Sözleşmeyi onaylayan ve önceki paragrafta belirtilen on yıllık sürenin bitimini takip eden yıl içinde bu maddede öngörülen fesih hakkını kullanmayan her Üye, başka bir süre için bağlı olacaktır. on yıl ve daha sonra, bu Maddede belirtilen şartlar altında her on yıllık yeni dönemin ilk yılı içinde bu Sözleşmeyi feshedebilir.
Madde 23
  1. 1. Uluslararası Çalışma Bürosu Genel Müdürü, Örgüt Üyeleri tarafından iletilmiş olan tüm onayların ve fesihlerin kaydedildiğini Uluslararası Çalışma Örgütü'nün tüm üyelerine bildirecektir.
  2. 2. Genel Direktör, tebliğ edilen ikinci onayın tescilini Örgüt Üyelerine bildirirken, Örgüt Üyelerinin dikkatini Sözleşmenin yürürlüğe gireceği tarihe çekecektir.
Madde 24

Uluslararası Çalışma Bürosu Genel Müdürü, Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 102. Maddesi uyarınca, tescil edilmiş tüm onay ve fesihlerin tüm ayrıntılarını kayıt için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine iletecektir.

Madde 25

Uluslararası Çalışma Bürosu Yönetim Kurulu, gerekli gördüğü zamanlarda, Genel Konferansa bu Sözleşmenin işleyişi hakkında bir rapor sunacak ve Sözleşmenin gözden geçirilmesi sorununun Konferans gündemine alınmasının uygun olup olmadığını inceleyecektir. tamamı veya bir kısmı.

Madde 26
  1. 1. Konferans, bu Sözleşmeyi revize eden yeni bir Sözleşme kabul ederse, yeni Sözleşme aksini öngörmedikçe:
    • (a) gözden geçirilmiş yeni Sözleşmenin bir Üye tarafından onaylanması, gözden geçirilmiş yeni Sözleşmenin yürürlüğe girmesi halinde ve ne zaman yürürlüğe girecek olursa olsun, 22.
    • (b) Gözden geçirilmiş yeni Sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, bu Sözleşme, Üyelerin onayına açık olmaktan çıkacaktır.
  2. 2. Bu Sözleşme, her halükarda, onu onaylamış ancak revize edici Sözleşmeyi onaylamamış olan Üyeler için fiili şekli ve içeriği ile yürürlükte kalacaktır.
Madde 27

Bu Sözleşme metninin İngilizce ve Fransızca versiyonları eşit derecede geçerlidir.

İlgili Bkz.

Anahtar bilgi

Ev işçileri için insana yakışır işe ilişkin sözleşme (Yürürlüğe giriş: 05 Eylül 2013)

Kabul: Cenevre, 100. ILC oturumu (16 Haziran 2011)
Durum: Güncel belge (Teknik Konvansiyon).
Sözleşme feshedilebilir: 05 Eylül 2023 - 05 Eylül 2024

Editör: TE Bilisim