Brüksel'deki AB zirvesi öncesinde Avrupa Birliği başkanlarına açık mektupta, 17 üye ülkenin liderleri bloğa LGBT karşıtı ayrımcılıkla mücadele çağrısında bulunarak, "saygı ve hoşgörü Avrupa projesinin merkezinde yer alıyor" dediler. Hareket, 18 yaşın altındaki kişilerle eşcinsellik veya cinsiyet değiştirme ile ilgili içeriğin paylaşılmasını yasaklayan yeni bir Macar yasasının ardından geldi.

AB üye devletlerinin yarısından fazlasının liderleri Perşembe günü yaptığı açıklamada, 27 ulustan oluşan blokta ayrımcılığa müsamaha gösterilmemesi gerektiğinde ısrar ederek, Macaristan'da LGBT sorunlarıyla ilgili içeriğin gençlere gösterilmesini yasaklayacak yeni yasa konusunda hararetli bir zirveye zemin hazırladı.

Macaristan parlamentosu geçen hafta tasarıyı onayladı, ancak yürürlüğe girmesi için cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerekiyor. Okul cinsel eğitim programlarında, filmlerinde veya reklamlarında 18 yaşın altındaki kişilerle eşcinsellik veya cinsiyet değiştirme ile ilgili içeriğin paylaşılmasını yasaklar.

Hükümet çocukları koruyacağını söylüyor, ancak eleştirmenler eşcinselliği pedofili ile ilişkilendirdiğini söylüyor.

Bu mesele, AB'nin , son derece muhafazakar, milliyetçi ve göçmen karşıtı hükümetleri bloğun demokratik standartlarını ve değerlerini yıllardır hiçe sayan Macaristan ve Polonya gibi safları arasında “liberal olmayan demokrasileri” dizginleyememesine sert bir şekilde dikkat çekti .

Aynı zamanda, yönetim organı UEFA'nın ev sahibi şehir Münih'in Çarşamba akşamı Almanya ile Macaristan arasında oynanacak Avrupa Şampiyonası maçında gökkuşağı renklerini sergileme planlarını reddettiği Avrupa'nın önde gelen uluslararası futbol turnuvasında da merkez sahneye alındı .

“Nefret, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığın Birliğimizde yeri yoktur. Bu nedenle, bugün ve her gün, gelecek nesillerimizin eşitlik ve saygı dolu bir Avrupa'da yetişmesi için çeşitlilik ve LGBTİ eşitliğinden yanayız” dedi.

Pek çoğu, tweetlerine Perşembe günü Brüksel'de yapılacak zirveye ev sahipliği yapacak olan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve aynı zamanda zirvede yer alacak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitaben bir mektup ekledi. toplantı.

Mektupta, "Temel haklara ve özellikle cinsel yönelim temelinde ayrımcılık yapılmamasına yönelik tehditler ışığında, Avrupa Birliği Antlaşması'nın 2. maddesinde yer alan ortak temel değerlerimize bağlılığımızı ifade ediyoruz" denildi.

“Saygı ve hoşgörü, Avrupa projesinin merkezinde yer almaktadır. Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya liderleri tarafından imzalanan mektupta, gelecek Avrupalı ​​nesillerin eşitlik ve saygı ortamında yetişmesini sağlayarak bu çabayı sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Macaristan'ın adı geçmedi, ancak aynı liderlerin birçoğu bu hafta başlarında, AB yasalarına saygıyı gözeten von der Leyen komisyonunu Budapeşte'deki hükümeti Avrupa Mahkemesi'ne götürmeye çağıran 17 ülke tarafından desteklenen bir mektup imzaladı. Fatura üzerinde adalet.

Başbakan Viktor Orban'ın hükümeti Çarşamba günü artan eleştiri korosunu reddetti.

"Yeni kabul edilen Macar yasa tasarısı çocukların haklarını koruyor, ebeveynlerin haklarını güvence altına alıyor ve 18 yaşından büyüklerin cinsel yönelim haklarını kapsamıyor, dolayısıyla herhangi bir ayrımcı unsur içermiyor" denildi.

Yine de, komisyon yasal işlemde ilk adımı attı. Çarşamba günü Brüksel, Macaristan adalet bakanına tasarının unsurları hakkında “açıklama, açıklama ve bilgi” isteyen bir mektup gönderdi.

Bazı hükümlerin "cinsiyet ve cinsel yönelime dayalı ayrımcılık yasağını doğrudan ihlal ediyor" gibi göründüğünü ve eşcinselliği, cinsiyet değişikliğini ve öz kimlikten uzaklaşmayı "pornografi ile aynı temele" koyacağını söyledi.

Perşembe günü Macaristan yasa tasarısı hakkında sorulan Guterres, “her türlü ayrımcılığın kesinlikle kabul edilemez olduğunu ve açıkçası LGBTQ artı insanlarla ilgili her türlü ayrımcılığın kesinlikle kabul edilemez olduğunu” söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, "Bu, toplumlarımızda ayrımcılığı yeniden tesis etmeye yönelik herhangi bir girişime kesinlikle karşı çıkma ihtiyacını ve çok sağlam duruşu paylaştığımız bir alandır" dedi.

Açık mektuba Belçika, Danimarka, Almanya, Estonya, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Finlandiya ve İsveç'in liderleri imza attı. 

Lüksemburg Şansölyesi Xavier Bettel, sosyal konularda zaman zaman Orban ile aynı çizgide olan Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz'un da kendisine destek verdiğini söyledi. Bettel, Twitter'da "Kurz da bu sabah imzasıyla bize katıldı" dedi.

Editör: TE Bilisim