2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2024 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Böylece Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve kamu idarelerinin bütçe görüşmeleri tamamlanmış oldu. Bütçe teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri 8 Aralık Pazartesi günü başlayacak.
Komisyonda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların bütçelerinin onaylanmasının ardından 15 maddelik 2026 Bütçe Kanunu Teklifi ile 7 maddelik 2024 Kesin Hesap Kanunu Teklifi kabul edildi. Ayrıca, teklifin 4. maddesinde tüm siyasi grupların ortak önergesiyle bazı kurumlarda çalışan memurların tazminat göstergeleri artırıldı.
Siyasi Parti Temsilcilerinden Açıklamalar
CHP’li Veli Ağbaba, Komisyon Başkanı Mehmet Muş’a teşekkür ederek bütçe sürecinin yoğun geçtiğini belirtti ve “İlk seçimden sonra Mehmet Muş’un koltuğunda CHP’li biri oturacak inşallah” dedi.
DEM Parti Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, bir ay süren mesainin zaman zaman sert tartışmalara sahne olduğunu ancak çalışmaların medeni şekilde tamamlandığını ifade etti.
İYİ Parti Sözcüsü Erhan Usta, gece gündüz süren komisyon çalışmalarının oldukça yorucu olduğunu vurgulayarak maddelerin Genel Kurul’a gelmeden daha kapsamlı ele alınması gerektiğini söyledi.
Yeniyol Grubu Sözcüsü Sadullah Kısacık, sabah 10.00’dan gece geç saatlere kadar süren uzun mesainin önemine dikkat çekti.
Cevdet Yılmaz: “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Sekizinci Bütçesi”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, komisyon sürecine katkı veren tüm kurum ve milletvekillerine teşekkür ederek şu değerlendirmelerde bulundu:
-
17 bakanlığın ve toplam 228 kamu kurumunun bütçesinin görüşüldüğünü,
-
227 kurumun kesin hesabının ele alındığını,
-
222 Sayıştay raporunun incelendiğini
hatırlatan Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğine ve bütçe hazırlık sürecindeki rolüne vurgu yaptı. “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemimizin sekizinci, AK Parti’nin 24’üncü bütçesi ülkemize hayırlı olsun” dedi.
Mehmet Muş: “Toplam 240 Saat Mesai Yaptık”
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, 40 güne yayılan bütçe maratonuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
-
21 birleşim, 77 oturum, yaklaşık 240 saat mesai,
-
271 milletvekilinden 1353 söz talebi,
-
Meclis’in yüzde 46’sının komisyona katılımı.
Muş, tüm milletvekillerinin söz ve denetim haklarını kullanabilmesi için özen gösterdiğini belirtti.