Hapishanelerde yaşanan ağır hak ihlalleri artarak devam etmekte, mahpusların sağlığını hatta yaşamını tehdit eden bu hak ihlallerinin önlenmesi noktasında, yapılan girişimlerden tatmin edici sonuçların alınmasındaki güçlük, daha güçlü bir mücadelenin zorunlu olduğuna işaret etmektedir.

Nitekim; Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde, örgüte üye olmak iddiasıyla verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının onanması üzerine 20 gün önce tutuklanan ve hastalığı gerekçesiyle  tek kişilik karantina hücresinde tutulan 70 yaşındaki Ramazan Turan’ın, geçirdiği kalp krizi nedeniyle 21 Ocak günü yaşamını yitirmesi, hapishanelerdeki karantina ve sağlık uygulamalarının risklerini  bir kere daha gözler önüne sermiş oldu.

513. F Oturmasında bu hafta ağır hasta mahpus Murat Güntürk’ün durumunu sizlerle paylaşıyoruz.

Halen Silivri 5 Nolu L Tipi Hapishanesinde tutulmakta olan 39 yaşındaki Murat Güntürk, kötü huylu beyin tümörü( kanser) hastası olup, ilk ameliyatında kanserli doku tam çıkartılamadığından yeniden ameliyat olması gerektiği söylendiği halde, ameliyatı  ve tedavisi geciktirilerek sağlığı ve yaşamı tehlikeye atılmaktadır. Ameliyat öncesi şikayetlerine kafasında şişlik ve aşırı unutkanlık eklenen Güntürk’ün ölüme terk edilmesine sessiz kalmayacağız!

2017 yılında tutuklanan ve 2018 yılında katıldığı Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi devam ederken ; kafasının sol tarafında ve sol kolunda uyuşma, aşırı soğukluk hissi, kafasının içinde sürekli gürültü gibi ciddi hastalık belirtileri ortaya çıkmasına ve defalarca hapishane revir doktoruna başvurmasına rağmen hastaneye sevk edilmeyip ağrı kesici verilerek geri gönderilen Güntürk , tam 1 buçuk yıl sonra sevk edildiği Silivri Devlet Hastanesi tarafından Başakşehir Çam ve Sahura Şehir Hastanesi’ne yönlendirildi. Yapılan muayene ve tetkikler sonrasında, beyninde bir kitle olduğu ve ameliyat edilmesi gerektiği söylenen Güntürk, 2021 Kasım ayında ameliyat edilerek kitle çıkartıldı ve ameliyattan 3 gün sonra hapishaneye geri gönderildi.

Abisi, ameliyattan sonraki ilk görüşte edindiği bilgi izlenimlerini şöyle anlattı:  ‘’Kafası sargılı ve oldukça bitkin bir haldeydi. Hastanede kaldığı odada çok sayıda asker ve gardiyan beklemiş, ne maske ne mesafe hiçbir kural tanımadan. Yoğun bakım odasında bile birden fazla asker varmış. Kelepçe ile yatağa bağlı olduğunu gören doktor itiraz edince kelepçesi çıkarılmış. Bize hiçbir haber vermediler, yani Murat’a bir şey olsa haberimiz olmayacak; bir aile için çok acı bir durum. Daha sonra ben hastaneye ve ilgili doktorlarla görüşmeye gittim. Doktor, tümörden iğne ucu kadar bir parçanın kaldığını fark ettiklerini ve ışın tedavisi veya 2.bir ameliyat düşündüklerini ve ameliyata karar verdiklerini söyledi. Kardeşim 1,5 yıl hastaneye sevk edilmedi, zamanında teşhis edilse ilaçla geçebilirdi belki. Özellikle revir doktorunun isteyerek, düşmanca yaklaşımı ve anlayışı nedeniyle geciktirdiğini düşünüyoruz. Şimdi beyin kanseri ve kötü huylu tümör, yani her an yeniden nüksedebilir. Hapishane koşulları zaten çok kötü, ameliyatı yine geciktirilecek, sevk yapılmıyor. Bu nedenle bir an evvel serbest bırakılmasını istiyorum. Yaşadıklarını ve uğradığı hak gasplarını avukat ve hak savunucusu kurumlara birer mektupla duyurmaya çalışmış ancak idare tarafından el konularak gönderilmemiş mektupları. Kardeşim ve bütün durumu ağır olan hasta mahpuslara uygulanan düşmanca yaklaşım ve uygulamalara son verilsin.

Yeniden ameliyat olması gerektiği söylendiği halde halen ameliyat edilmeyen,  hakkında verilen toplam 6 yıl 3 aylık hapis cezasının infazı 2022 yılı Mart ayında tamamlanacak olmasına ve ciddi sağlık sorununa rağmen avukatı tarafından yapılan infaz ertelemesi talebine yaklaşık 3 aydır cevap verilmeyen Güntürk’ün, sağlığı ve yaşamı göz göre göre tehlikeye atılmaktadır.

Ağır hasta mahpus MURAT GÜNTÜRK ve tüm hasta mahpusların, tedavi ve sağlığa erişimlerinin sağlanabilmesi ve yaşam haklarının korunabilmesi için,  infaz ertelemesi ya da tahliye kararları ile  serbest bırakılmaları gerekmektedir.  Mahpusların sağlık ve yaşam haklarını koruması gereken devlet yetkililerini göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

- MURAT GÜNTÜRK serbest bırakılsın!

- Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!

- Tedavi haktır engellenemez!

Editör: TE Bilisim