ABD'nin sahip olduğu bir kamu hizmeti kuruluşu olan Tennessee Valley Authority, Pazartesi günü, Başkan Joe Biden'in iklim değişikliğiyle mücadele için ülkenin elektrik şebekesinin karbondan arındırılmasını istediği 2035 yılına kadar kalan dört kömür santralini kapatmayı planladığını doğruladı.

TVA ilk olarak 1950'lerde kömürle çalışan santralleri kullanmaya başladı, ancak daha temiz enerji üretme taahhüdüne uygun olarak daha eski, daha az verimli üniteleri kullanımdan kaldırmaya başladı. 2005 yılında gücünün% 57'sini kömürden elde etti. 2020'ye gelindiğinde, nükleer, doğal gaz, rüzgar ve güneşten üretimi artırdıkça bu oran% 14'e geriledi.

TVA'nın başkanı ve CEO'su Jeff Lyash, geçen hafta bir Atlantik Konseyi etkinliğinde önümüzdeki 15 yıl boyunca kömür santrallerini emekliye ayırmayı planladığını söyledi, ancak hangileri olduğunu söylemedi.

Bir TVA yetkilisi Pazartesi günü, kalan dört kömür santralini 2035 yılına kadar kapatmayı planladığını doğruladı: Kentucky'deki Shawnee fabrikası ve Tennessee'deki Cumberland, Gallatin ve Kingston fabrikaları.

TVA sözcüsü Scott Brooks, "O zamana kadar bu varlıkların tümü yaşam döngülerinin sonuna ulaşmış olacak" dedi. Santrallerin toplam kapasitesi 6.000 megavattan fazladır.

2019'da TVA, 2023'ün sonlarına kadar Tennessee'deki Bull Run adlı başka bir fabrikayı kapatma kararı almıştı.

TVA yönetim kurulu muhtemelen Perşembe günü üç ayda bir yapılan bir toplantıda santrallerin nasıl değiştirileceği de dahil olmak üzere emekliye ayrılma planlarını tartışacak ve daha sonraki bir tarihte kapanışlarla ilgili son bir oylama yapacak.

Lyash, kömür santrali elektrik üretiminin bir kısmını küçük modüler nükleer reaktörlerle değiştirmenin bir olasılık olduğunu, çünkü eski alanların su kaynaklarına ve şebekeye erişimi olduğunu söyledi. Küçük nükleer santraller, bazıları tarafından neredeyse emisyonsuz enerji kaynağı olarak görülse de, henüz hiçbiri ticari kullanım için inşa edilmemiştir.

Editör: TE Bilisim