ABD birliklerinin geri çekilmesi yolunda ilerlerken, ABD Cuma günü Afganistan'a 266 milyon dolardan fazla yeni insani yardımın, ABD'nin savaşın parçaladığı ülkeye kalıcı bir taahhüdünün bir parçası olarak adlandırdığını duyurdu.

Duyuru, ABD liderliğindeki uluslararası güçlerin ayrılmasının Afganistan'ı, İslamcıların iktidardan uzaklaştırılmasından yirmi yıl sonra Taliban yönetimini yeniden kurabilecek topyekün bir iç savaşa sürükleyeceğine dair korkuları körükleyen amansız şiddet ve durmuş bir barış sürecinin ortasında geldi.

11 Eylül'e kadar 20 yıllık ABD askeri varlığına son verilmesini emreden ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetim yetkilileri, ABD'nin Kabil'e askeri ve sivil yardımını sürdürme sözü verdi. Ancak insan haklarında, özellikle de kadın ve kız çocuklarında kaydedilen ilerlemede geri izleme olursa, bunun askıya alınabileceği konusunda uyardılar.

"ABD, Afganistan'daki askeri güçlerini geri çekerken, kalıcı taahhüdümüz açıktır. Afgan halkının istediği ve hak ettiği barışçıl, istikrarlı geleceği desteklemek için tam diplomatik, ekonomik ve yardım araç setimiz aracılığıyla çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Açıklamada, 266 milyon dolarlık yeni yardımın, ABD tarafından 2002'den bu yana sağlanan bu tür yardımların toplam tutarının yaklaşık 3,9 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Fonlar, 115.000'i yalnızca bu yıl savaşarak evlerinden sürülen 4,8 milyondan fazla ülke içinde yerinden edilmiş kişi de dahil olmak üzere, ihtiyacı olan tahmini 18 milyon Afgan'ın bir kısmının desteklenmesine yardımcı olacak.

Fonlar, COVID-19 pandemisine yanıt olarak barınak, iş fırsatları, temel sağlık hizmetleri, acil gıda, su, sanitasyon ve hijyen hizmetleri sağlamaya gidecek.

Ayrıca, “cinsiyete dayalı şiddet de dahil olmak üzere belirli risklerle karşı karşıya kalan” kadınlar ve kızlar da dahil olmak üzere “en savunmasız Afganlar” için koruma programlarını destekleyeceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim