Tahliye edilen Afganların çoğu, giydikleri kıyafetlerden biraz daha fazlasıyla ülkelerinden kaçtı. 

Tahliye edilen 50.000 Afgan, sözde insani şartlı tahliye kapsamında, kalıcı vize başvurusunda bulunmaları için onlara bir yıl veren bir geçici önlem girişimi kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'ne gelecek.

Biden yönetimi ve 200'den fazla özel kurum, çoğu giydikleri kıyafetlerden biraz daha fazlasıyla ülkelerinden kaçan on binlerce Afgan'ın yeniden yerleştirilmesi için bir sistem kurmak için acele ediyor.

Bir departman yetkilisine göre, Dışişleri Bakanlığı önümüzdeki birkaç ay içinde ülke genelindeki topluluklarda yeniden yerleştirme çabası ortaya çıktıkça tahliye edilen her kişi için 2.275 dolar harcamayı planlıyor. Para barınma, yiyecek, diğer ihtiyaçlar ve çocukları okula kaydettirmek için kullanılacak.

"Bu her zamanki gibi iş değil. Hazır değiliz. Connecticut, New Haven'daki Entegre Mülteci ve Göçmen Hizmetlerinin yönetici direktörü Chris George, "Daha önce hiç böyle bir şey yapmadık" dedi. "Ama biz hazırlanacağız. Ve eğer mükemmel değilse, sorun değil çünkü bu acil bir durum.”

Akın, eski Başkan Donald Trump'ın ABD'ye girmesine izin verilen mülteci sayısını azaltması ve kimlerin gelmesine izin verildiğine katı sınırlamalar getirmesinin ardından ABD hükümetinin ve özel grupların yardım sağlama yeteneğini test edecek. Başkan Joe Biden, sistemi yeniden inşa etme sözü verdi.

Tahliye edilen 50.000 kadar insan, onlara kalıcı vize başvurusunda bulunmaları için bir yıl veren bir geçici program olan sözde insani şartlı tahliye kapsamında gelecek. Doğrudan ABD hükümeti için çalışanlar da dahil olmak üzere diğer Afganlar, ayrı göçmen kategorileri altında olacak.

İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Afganistan'dan tahliye edilen yaklaşık 40.000 kişiyi kabul ettiğini söyledi - bunların 31.600'ü özel göçmen vizesi sahipleri, özel göçmen vizesi başvuru sahipleri veya insani şartlı tahliyeyle gelen diğer savunmasız Afgan vatandaşları.

Yetkili, Dışişleri Bakanlığı'nın, Afganların Medicaid de dahil olmak üzere federal yardımlara uygunluğu konusunda Kongre'ye danıştığını söyledi. Konuya aşina bir yeniden yerleşim direktörüne göre, şartlı tahliye edilen insani yardımlar, Eylül ayı sonuna kadar federal olarak finanse edilen sağlık sigortası için uygun olacak.

George, kısa süre önce Hartford ve New Haven'da daire kiralamak için iki emlakçı tuttuğunu, daha kuruluşuna varış bildirimlerini almadan önce - genellikle konut koordinatörüne dayanan kar amacı gütmeyen bir kuruluş için benzeri görülmemiş bir adım.

Ayrıca çocukları okula kaydettirmek ve özel ders ayarlamak için bir eğitim koordinatörü getirdiğini de sözlerine ekledi.

Onun ve diğer kuruluşlar, dairelerin döşenmesine yardımcı olabilecek, aileleri yönlendirebilecek ve hatta evlerinde boş odalar sunabilecek gönüllüleri görevlendirmeyi planlıyor.

Afganları New York'un dışına yerleştiren İbranice Göçmen Yardım Derneği'nin başkanı Mark Hetfield, “Eşi görülmemiş düzeyde bir özel destek görüyoruz, ancak bu farkı telafi etmeyecek” dedi.

Airbnb Inc. dünya çapında yerinden edilmiş 20.000 Afgan için geçici barınma sözü verirken ve Walmart Inc. yardım gruplarına 1 milyon dolar vaat etti.

Airbnb sözcüsü Chris Lehane, "Bu ölçekte ve kapsamda bir sorunla başa çıkmak için, tarihsel olarak nasıl yaptığımızı bozacak bazı şeyler yapacağız" dedi. “Yardımı entegre etmek için bir teknoloji platformunun altyapısını kullanıyoruz ve umarım STK'ları ve hükümeti insanlara iş bulmaları ve kalıcı konutlar bulmaları için serbest bırakıyoruz.”

Barınma ve yiyecek en acil öncelikler olsa da, yeni gelenlerin de iş bulması gerekiyor.

Houston'da bir tıbbi ekipman üreticisi olan Texas Medical Technology, bu hafta, şirketin önümüzdeki 12 ay içinde tekstil ve mühendislik de dahil olmak üzere çeşitli pozisyonlar için çalışmayı planladığı 100 Afgan'dan beşini işe aldığını söyledi.

Şirketin ortak sahibi Sean Rybar, "Talep orada" dedi. "İşçilere ihtiyacımız var, bu yüzden mültecilere kucak açıyoruz."

Editör: TE Bilisim