Enflasyon, ekonomik toparlanmanın bir işareti olmaya devam ederken, yiyecek ve barınma gibi temel ihtiyaçlar için daha fazla para harcayan ABD'li tüketiciler için görünürde çok az bir rahatlama var.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, bu günlerde dolarlarının gitgide daha az gerildiğini bulan tüketiciler için görünürde çok az bir rahatlama var gibi görünüyor.

ABD Çalışma Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) bir önceki ay yüzde 0,3 artmasının ardından Eylül ayında yüzde 0,4 arttığını söyledi.

Son 12 ayda, dünyanın en büyük ekonomisinde tüketicilerin mal ve hizmetler için ödediği fiyatlar Eylül ayında yüzde 5,4 arttı.

Bu oran Haziran ve Temmuz ayları ile eşleşti ve yıllık enflasyon oranını 2008'den bu yana en yüksek seviyesine getirdi.

Enerji fiyatları Eylül ayında yükselmeye devam etti. Petrol fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,2, akaryakıt ise yüzde 3,9 arttı.

Artan gıda ve barınak fiyatları, Eylül ayı TÜFE artışının yarısından fazlasını oluşturdu – gıda endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,9 arttı ve kiracıların ödediği fiyatlar yüzde 0,5 arttı.

Capital Economics'in ABD'li baş ekonomisti Paul Ashworth müşterilere notunda, “Kiraların ani yükselişini zaten gördük ve bu şimdi TÜFE'yi beslemeye başlıyor” dedi. "Önemli çünkü bu bileşenler çekirdek endeksin üçte birinden fazlasını oluşturuyor."

Daha değişken gıda ve enerji fiyatlarını çıkaran sözde "çekirdek" endeks, Ağustos ayında yüzde 0,1'lik artışın ardından Eylül ayında yüzde 0,2 arttı.

Enflasyon, talep pompalayan teşvik, tedarik zinciri darboğazları ve hammadde kıtlığının bir kombinasyonu ile beslenen ABD'nin geçen yılki COVID kilitlenmelerinden sonraki ekonomik toparlanmasının bir işareti haline geldi.

Bu güçler, işletmelerin fiyatlarını artırdı ve birçoğu daha sonra bunları tüketicilere aktardı.

Ekonomi, geçen yılki COVID karantinalarının ilk turunda kaybedilen 22 milyon işi telafi etmekten hala kabaca beş milyon iş eksik olsa da, işgücü kıtlığı ABD'de de bir sorun.

Ağustos ayında yaklaşık 4,3 milyon ABD işçisi işini bıraktı - rekordaki en yüksek oran - aynı ay 10,4 milyon iş dilenmeye başladı.

İşten ayrılan insan sayısı ve açık iş pozisyonlarının sayısı, ülkenin ekonomik iyileşmesi için artan bir endişe kaynağı haline geldi.

Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu tarafından yapılan bir ankete göre, ABD'li küçük işletme sahiplerinin yarısından biraz fazlası, Eylül ayında dolduramayacakları iş fırsatları olduğunu söyledi.

Şirketler, işçileri kenardan çekmek için ikramiye ve ücret artışı gibi teşvikler sunuyor. Bu yüksek ücretler genellikle tüketicilere uygulanan daha yüksek fiyatlara dönüşüyor, bu da daha fazla maaş çeklerinin mutlaka daha hızlı hanehalkı finansmanına dönüşmediği anlamına geliyor.

COVID'e yakalanma korkularının yanı sıra, teşvik yardımı ile hazırlanan çocuk bakım seçenekleri ve tasarruf hesaplarının eksikliği, işsiz işçileri yeni pozisyonlar bulmaktan alıkoyan faktörler olarak gösterildi.

Delta varyantının etkisi, Çarşamba günkü TÜFE rakamlarında iyi bir şekilde sergilendi. Seyahat gibi müşteriye dönük sektörlerde ödenen fiyatlar geçen ay düştü. Ancak Ashworth, “Delta ile ilgili enfeksiyon dalgasının artık azalmasıyla, yüksek temas hizmetlerine olan talebin toparlanması gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilisim