WASHINGTON - ABD Senatosu Çarşamba günü Çin'in Sincan bölgesinden ürün ithalatını yasaklayan yasayı onayladı.

Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası, Sincan'da üretilen malların zorla çalıştırıldığı ve dolayısıyla ABD makamları tarafından aksi onaylanmadığı sürece 1930 Tarife Yasası uyarınca yasaklandığı varsayımıyla "çürütülebilir bir varsayım" yaratacaktır.

Oybirliği ile kabul edilen iki taraflı önlem, ispat yükünü ithalatçılara kaydıracak. Mevcut kural, zorla çalıştırmaya ilişkin makul bir kanıt varsa malları yasaklıyor.

Tasarının, Başkan Joe Biden'ın yasaya girmesi için Beyaz Saray'a gönderilmeden önce Temsilciler Meclisi'nden de geçmesi gerekiyor. Bunun ne zaman gerçekleşebileceği hemen belli değildi.

Demokrat Jeff Merkley ile yasayı tanıtan Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Meclisi hızlı hareket etmeye çağırdı.

Rubio yaptığı açıklamada, "ÇKP'nin devam eden insanlığa karşı suçlarına göz yummayacağız ve şirketlerin bu korkunç suistimallerden yararlanmaları için ücretsiz bir geçişe izin vermeyeceğiz." Dedi.

Merkley, "Hiçbir Amerikan şirketi bu suistimallerden kar etmemelidir. Hiçbir Amerikalı tüketici, istemeden köle emeğinden ürün satın almamalıdır" dedi.

Demokrat ve Cumhuriyetçi yardımcılar, Meclis'in geçen yıl neredeyse oybirliğiyle benzer bir önlemi onayladığını belirterek, tedbirin Meclis'te güçlü bir destek almasını beklediklerini söylediler.

Tasarı, Sincan domatesleri, pamuk ve bazı güneş ürünleri üzerindeki mevcut yasaklar da dahil olmak üzere Çin'deki hak ihlalleri iddiaları karşısında ABD tedarik zincirlerini güvence altına almak için atılmış adımların ötesine geçecek.

Biden yönetimi yaptırımları artırdı ve Salı günü, operasyonlar Sincan'daki gözetim ağlarıyla dolaylı olarak bağlantılı olsa bile ABD yasalarını ihlal edebilecekleri konusunda tavsiye niteliğinde bir uyarı yayınladı.

Hak grupları, araştırmacılar, eski sakinler ve bazı Batılı milletvekilleri ve yetkililer, Xinjiang yetkililerinin 2016'dan bu yana yaklaşık bir milyon Uygur ve diğer başta Müslüman azınlıkları gözaltına alarak zorunlu çalıştırmayı kolaylaştırdığını söylüyor.

Editör: TE Bilisim