Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya, Suudi Arabistan ve Katar da dahil olmak üzere iki düzineden fazla ülkenin de taahhüde katılması bekleniyor.

Reuters haberlerinde görülen belgelere göre, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, gezegeni ısıtan gaz metanın emisyonlarını bu on yılın sonuna kadar yaklaşık üçte bir oranında azaltmayı denemeyi kabul etti ve diğer başlıca ekonomileri kendilerine katılmaya zorluyorlar.

Reuters Salı günü bildirdi; "Anlaşmaları, Washington ve Brüksel'in Kasım ayında İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak iklim değişikliğini ele alacak ve metan emisyonlarının büyük kısmından sorumlu enerji, tarım ve atık endüstrileri üzerinde önemli bir etkisi olabilecek bir dünya zirvesi öncesinde diğer kilit ekonomileri harekete geçirmeye çalışmasıyla geldi."

İklim değişikliğinin karbondioksitten (CO2) sonra en büyük nedeni olan sera gazı metanı, hükümetler Paris iklim anlaşmasının bir hedefi olan küresel ısınmayı 1.5C (2,7F) ile sınırlamak için çözümler aradıkça daha fazla incelemeyle karşı karşıya.

Küresel Metan Taahhüdü'nün bir taslağına göre, eylemi hızlı bir şekilde başlatmak amacıyla, ABD ve AB bu hafta içinde insan kaynaklı metan emisyonlarını 2030 yılına kadar 2020 seviyelerine kıyasla en az yüzde 30 azaltmak için ortak bir taahhütte bulunacaklar. Reuters tarafından görüldü.

Taslak, "Metan'ın kısa atmosferik ömrü, şimdi harekete geçmenin küresel ısınma oranını hızla azaltabileceği anlamına geliyor" dedi.

Ayrı bir belgede, ABD ve AB'nin taahhüde katılmak isteyeceği iki düzineden fazla ülke sıralandı. Bunlar arasında Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Suudi Arabistan gibi büyük emisyonların yanı sıra Norveç, Katar, İngiltere, Yeni Zelanda ve Güney Afrika gibi diğerleri yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı yorum yapmayı reddetti ve Avrupa Komisyonu belgelerle ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Daha yüksek ısı yakalama potansiyeli

Reuters, anlaşmanın muhtemelen Cuma günü, iklim değişikliği konusundaki COP26 Glasgow zirvesi öncesinde destek toplamayı amaçlayan büyük emisyonlu ekonomilerin toplantısında açıklanacağını söyledi.

Glasgow'a giden dünya liderleri, çevre kriziyle başa çıkmak için daha iddialı eylemlerde bulunma konusunda bilim adamları, çevre savunucuları ve artan popüler duyarlılık tarafından baskı altında.

Metan, karbondioksitten daha yüksek bir ısı tutma potansiyeline sahiptir, ancak atmosferde daha hızlı parçalanır, bu nedenle metan emisyonlarında “güçlü, hızlı ve sürekli azalmalar”, CO2 emisyonlarını kesmenin yanı sıra, iklim üzerinde hızlı bir etkiye sahip olabilir, vurgulanan bir gerçek Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin geçen ay hazırladığı bir raporla.

Uzmanlar, fosil yakıt endüstrisinin, sızdıran boru hatlarını veya gaz depolama tesislerini onararak bu on yılda metan emisyonlarını azaltmak için en büyük potansiyele sahip olduğunu ve bu düzeltmelerin çoğunun ucuza yapılabileceğini söylüyor.

Yine de uydu görüntüleri ve kızılötesi görüntüleri, son yıllarda AB ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere ülkelerdeki petrol ve gaz sahalarından yayılan metan emisyonlarını ortaya çıkardı.

ABD ve AB, metan emisyonlarını kısıtlamak için bu yıl yasa teklif edecek.

Taslakta, ABD-AB taahhüdünün eski kömür madenleri, tarım ve çöplükler gibi atıklar da dahil olmak üzere önemli metan emisyon kaynaklarını kapsayacağı belirtildi.

Taahhüde katılan ülkeler, “enerji ve atık sektörlerinde mümkün olan tüm azaltımları sağlamak için standartlara odaklanarak” ve “teknoloji inovasyonu, teşvikler ve ortaklıklar yoluyla tarımsal emisyonları azaltarak” hedef metan kesintisini toplu olarak gerçekleştirmek için yerel eylemde bulunmayı taahhüt edeceklerdir. çiftçiler” dedi.

Editör: TE Bilisim