ABD yüksek mahkemesi, özel vatandaşların kürtaj sağlayıcılarına dava açmasına izin veren neredeyse tamamen yasağı engellemek için harekete geçmedi.

ABD'deki en radikal kürtaj yasası, engellemeye yönelik yasal çabalara rağmen yürürlüğe girdi.

Teksas'ta neredeyse tamamen bir kürtaj yasağı, herhangi bir özel vatandaşa, yasayı ihlal eden bir kürtaj sağlayıcısını dava etme yetkisi vererek, kürtaj karşıtı uyanıkların sonunda eyaletteki çoğu kliniği kapatabilecek taciz ve anlamsız davalara kapılarını açıyor.

Yasaya itiraz eden davada davacı olan kürtaj destek grubu Lilith Fund'ın yönetici direktörü Amanda Williams, “Kürtaj erişimi mutlak kaosa sürüklenecek” diyor. "Ne yazık ki, en çok erişime ihtiyacı olan birçok insan, yıllardır burada, eyaletimizde amansız saldırılarla gördüğümüz gibi, çatlaklardan kaçacak.

“Teksaslı politikacıların bu kadar çok kişiye zarar verecek bu yıkıcı ve acımasız yasadan kurtulmaları inanılmaz.”

Yasa Tasarısı 8 Cumhuriyetçi çoğunlukta olduğu Teksas yasama yoluyla başlatmıştır ve imzalı kanun haline embriyonik kalp aktivitesi etrafında altı hafta olduğunu ve tecavüz veya ensest için teklifler hiçbir istisna olan algılandığında kez Cumhuriyetçi vali tarafından Greg Abbott, Mayıs ayında, kürtaj barlar . Teksas, Roe v Wade'den bu yana hamileliğin bu kadar erken döneminde kürtajı yasaklayan ilk eyalet oldu ve Salı gününe kadar ABD yüksek mahkemesine itiraz yoluyla kürtajı durdurmaya yönelik son dakika çabaları başarılı olmadı.

Bir düzine başka eyalet benzer sözde "kalp atışı" yasalarını geçirirken, hepsi mahkemeler tarafından engellendi. Texas versiyonu, hükümet yetkililerini yaptırımlardan korumak ve böylece yasal zorlukların güvenliğini daha zor hale getirmek için kasıtlı olarak tasarlandığından yenidir. Bunun yerine, ABD'deki herhangi bir özel vatandaşı, bir kürtaj sağlayıcısına veya prosedüre "yardım eden veya yataklık eden" herhangi birine karşı hukuk davası açmaya teşvik ediyor.

Eyalet kürtaj sağlayıcıları, yasanın “Teksas'ta kürtaj erişimini derhal ve feci şekilde azalttığını” söylüyor ve muhtemelen birçok kürtaj kliniğini nihayetinde kapanmaya zorlayacak. Teksaslı kadınların çoğunluğunun (% 85) kürtaj bakımına erişimini önleyecektir , çünkü çoğu altı hafta kadar erken hamile olduklarının farkında değildir.

Eyalette 11 klinik işleten Planlı Ebeveynlik ve Whole Woman's Health klinikleri Guardian'a, en iyi tıbbi uygulamalarına aykırı olmasına rağmen aşırı yasaya uyacaklarını söyledi. Yasanın yürürlüğe girmesinden önceki günlerde, Teksas klinikleri, bu hafta ve yakın gelecekte yasanın son noktasında kürtaj bakımına ihtiyaç duyan hastaları geri çevirmek zorunda kaldıklarını söylüyorlar.

Teksas'taki bazı kürtaj doktorları, anlamsız ve maliyetli davaların potansiyel riskinden vazgeçmeyi seçerek hizmet vermeyi durdurmayı seçti. Örneğin, Teksas'taki dört Whole Woman's Health kliniğindeki doktorların çoğu, klinik kurucusu Amy Hagstrom Miller, geçim kaynaklarını tehlikeye atmaktan kaçınmaya devam etmeyeceklerini söyledi.

Teksaslı bir kürtaj sağlayıcısı ve OB-GYN olan Dr Ghazaleh Moayedi, "Hepimiz etik dışı, insanlık dışı ve adaletsiz olsa da yasalara uyacağız" dedi. “Geçimimi tehdit ediyor ve tamamen dava edilmeyi bekliyorum. Ancak benim en büyük korkum, topluluğumdaki en savunmasız kişilerin, gördüğüm, lojistik ve finansal engellerden dolayı en fazla risk altında olan Siyah ve Latin kökenli hastaların ihtiyaç duydukları bakımı almasını sağlamak.”

Guttmacher Enstitüsü , yasanın çoğu hastayı bakım için eyalet dışına seyahat etmeye zorlayacak ve bir kürtaj kliniğine olan sürüş mesafesini yirmi kat artıracak - tek yönlü ortalama 12 milden 248 mil, gidiş-dönüş yaklaşık 500 mil . Ve bu, ancak hastaların izinli çalışma, prosedür için ödeme yapma ve bazı durumlarda çocuk bakımı dahil olmak üzere bunu yapacak kaynaklara sahip olması durumunda geçerlidir.

Düşük gelirli kadınlar için seyahat, konaklama ve doğrudan hizmeti bağışlarla finanse etmeye yardımcı olan sağlayıcılar ve kürtaj fonu destek grupları, hastaların sağlık hizmeti almalarını sağlamak için New Mexico ve Colorado da dahil olmak üzere eyalet dışı kliniklerle koordineli çalışmak için aylarca uğraştı. SB8 yürürlüğe girdiğinde zamanında bakım. Geçen yıl, devlete kürtaj bakımı durdurulursa ne olacağına dair bir fikir verildi: Mart 2020'de devlet Covid-19 pandemisi sırasında çoğu kürtaj prosedürünü yasakladığında, bakım için eyalet dışına seyahat eden hasta sayısı yaklaşık %400 arttı. .

Kürtaj yaptırmak isteyen birçok kadının hamileliğinin sonlarına kadar ertelenmesi bekleniyor ve diğerleri hamileliği sonuna kadar taşımak zorunda kalacak veya tıbbi gözetim olmadan hamileliklerini sonlandırmaya çalışacak, kürtaj sağlayıcıları dikkatli. Kürtaj kısıtlamalarının çoğunda olduğu gibi, düşük gelirli kadınlar ve beyaz olmayan kadınlar, SB8 kapsamında en büyük yükü taşıyacaktır.

SB8 kapsamında hedef alınabilecek olanlar sadece doktorlar değil: klinik hemşireleri, kürtaj fonu çalışanları, aile içi şiddet ve tecavüz krizi danışmanları ve hatta kliniğe arabayla gelmeyi teklif eden bir aile üyesi de dahil olmak üzere nefes kesen geniş bir insan ve grup yelpazesi artık yabancılardan gelen takım elbise ile yüzleşebilir. Dava açanlar, kazanırlarsa en az 10.000 ABD Doları tahsil edebilirler, ancak sağlayıcılar yasal olarak başarılı olursa herhangi bir yasal ödemeyi geri alamazlar. Sağlayıcılar, yasanın kürtajı “ödül avcılarını” teşvik edeceğini söylüyor.

Yasanın radikal yasal hükmü, ülkede türünün ilk örneğidir.

Eyaletin önde gelen kürtaj karşıtı lobi grubu Texas Right to Life, “ihbarcıları” SB8 ihlallerini bildirmeye davet eden bir web sitesi oluşturarak kürtaj karşıtı aktivistlerin yasayı uygulama yetkisine zaten yardımcı oldu. (Yanıt olarak, seçim yanlısı savunucular, dijital giriş formlarını hicivli bilgilerle doldurdu .)

Üreme Hakları Merkezi, Amerika Planlı Ebeveynlik Federasyonu ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği tarafından temsil edilen kürtaj sağlayıcıları, fonları ve din adamları , yasanın “Teksas'ta mutlak kaos ve onarılamaz bir şekilde yaratacağını” yazarak Temmuz ayında SB8'e dava açtılar. kürtaj hizmetlerine ihtiyaç duyan Teksaslılara zarar verir.”

30 Ağustos Pazartesi günü federal mahkemede bir ihtiyati tedbir duruşması yapıldı. Ancak, büyük ölçüde muhafazakar olan beşinci bölge temyiz mahkemesi Pazar öğleden sonra duruşmayı iptal etti ve davacıların bölge mahkemesinin yasayı engellemesine izin verme talebini reddetti. Sağlayıcılar daha sonra acil yardım için ABD yüksek mahkemesine başvurdu .

Ancak mahkeme, yasanın Çarşamba günü yürürlüğe girmesinden önce harekete geçmedi ve devam etmesine izin verdi. Şu anda güçlü bir seçim karşıtı birliğe sahip olan ülkenin yüksek mahkemesi, önümüzdeki dönemde Roe v Wade'i test edebilecek 15 haftalık bir Mississippi yasağını değerlendirmeyi planlarken, Teksas davasında harekete geçmemesi, olası erken çözülmeye işaret ediyor. Karaca.

Teksas, 24 saatlik bekleme süresi, 20 haftalık kürtaj yasağı da dahil olmak üzere, son on yılda Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu yasama organı tarafından zorlanan bir dizi eyalet yasası nedeniyle ABD'de kürtaja erişimin en zor olduğu eyaletlerden biri haline geldi. , teletıp kısıtlamaları ve özel ve kamu sigortası yasağı. Ülkede en fazla kürtaj çölüne ev sahipliği yapıyor - kürtaj arayan bir hastanın bakım için en az 100 mil seyahat etmesi gereken şehirler - ülkede.

House Bill 2 olarak bilinen 2013 tarihli çok parçalı bir yasanın kabul edilmesinin ardından, eyaletteki kürtaj kliniklerinin kabaca yarısı kapatıldı - 40'tan 20'nin altına düştü. Yasa, 2016'da ABD yüksek mahkemesi tarafından nihayetinde iptal edilirken, birçok klinik yeniden açamadılar. Panhandle ve batı Teksas da dahil olmak üzere eyaletin geniş kesimlerinde kürtaj kliniği yok ve bu da kadınları bakım için uzun mesafeler kat etmeye zorluyor.

Editör: TE Bilisim