"Ali dede sevgi ekti sevgi biçti, yolda yürürken bile acaba toprak incinir mi diye adımlarını atardı, bu naiflikte bir kemalet sahibi bir insandı..."

Üryan Hızır Ocağı Pir-i Ali Büyükşahin’i Anma Etkinliği ve 12.Birlik Lokması Mehmet Deniz Büyükşahin Dedenin Katılımıyla Şambayat Ehlibeyt Vakfı Seyit Dede Türbesinde Yağmura Rağmen Gerçekleştirildi.

Katılımın oldukça yüksek olduğu anma etkinliği ve birlik lokmasına CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Önceki Dönem Milletvekillerinden Zülfikar İnönü Tümer, CHP ve HDP İl Yöneticileri, Adana Alevi Platformunun Bileşenleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını Adana Bulam Der Şube Başkanı Yılmaz Parlak’ın yaptığı programda, Ahmet Büyükşahin Dede, Ömer Uluçay, Vakıf Başkanı Aziz Büyüktaş ve Ali Büyükşahin Dedenin oğlu Mehmet Deniz Büyükşahin’de birer konuşma gerçekleştirdiler. Büyükşahin konuşmasının ardından katılımcılara anma programına uygun deyişler de paylaştı. Programın sonunda lokmalar dağıtıldı.

ADANA BULAM DER BAŞKANI YILMAZ PARLAK’IN KONUŞMASI;

Çok değerli Bulam’lı hemşerilerim, kıymetli canlar, değerli hazirun vs ... Hepiniz, 12'ncisi düzenlenen “Birlik Lokması ve Ali Dede Anma Etkinliğine” hoş geldiniz sefa getirdiniz.

Bu sene yapılan bu etkinliğimiz diğerlerinden farklı bir anlam ve önem ifade etmektedir. Çünkü geçen sene aramızdan ayrılan vefat eden PİRİMİZ, kanat önderimiz, dedemiz Ali Büyükşahin anısına düzenlenmesine yönetim kurulu ve büyüklerimiz ile beraber karar verdik.  Ali DEDE anlatılmakta bitirilecek, kelimeler ile tarif edilecek, cümleler ile açıklanacak biri değildi gerçekten.

Ali Dede ile ilgili ben naçizane, kısaca şunları söylemek istiyorum kendisini yakinen tanımanın gururunu ve onurunu yaşıyorum.

Ali Dedemiz insani yönü, hümanist yaklaşımı, sevgi dolu kalbi, insanlara gösterdiği saygı ile her kesimden farklı görüşten ve inançtan insanların güvenini, saygısını ve sevgisini kazanmış biridir.

Çok geniş bir yelpazeye hitap eden ülke içi, ülke dışı hemen hemen her yerde talipleri olan talipleri ile bağlarını güçlü tutan PİRİMİZ'in, dedemizin Adana'da ikamet eden Bulamlı’lar ve dernek yönetimi üzerinde de emeği çok fazlaydı. Bizleri bir araya getiren, kaynaşmamıza vesile olan, Sevgiyi, saygıyı aşılayan, Alevî inancı ve öğretisini bizlere anlatan, doğruyu ve hakikati yol olarak gösteren çok ama çok kıymetli bir büyüğümüz, dedemiz, PİRİMİZ'di ama maalesef geçen sene covid hastalığı (pandemi dönemi) Dedemizi bizlerden ayırdı.

Hakkın rahmetine kavuşan çok değerli Alevi dedesi PİRİMİZ ALİ BÜYÜKŞAHİN'i rahmetle anıyorum devri daim olsun ışıklar içinde uyusun mekanı cennet olsun bu vesileyle etkinliğimize ve birlik lokmasına katılım sağlayan siz değerli canları tekrar saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

ALİ BÜYÜKŞAHİN DEDENİN OĞLU MEHMET DENİZ BÜYÜKŞAHİN’İN KONUŞMASI

Değerli canlar, Üryan Hızır Piri Ali Büyüksahin'in anması ve birlik Lokması için burada bulunan Pirlerimiz Rehber Dedelerimiz, Taliplerimiz ve Gönül dostu canlarımız hepiniz hoş geldiniz bizleri de bu mekana mihman ettiniz bu etkinliği düzenleyen Bulamlılar Derneği Başkanı Yılmaz Parlak ve değerli yöneticilerine ve bu etkinliğe katkı sağlayan Ehlibeyt Vakfı Başkanı Aziz Büyüktaş ve değerli yöneticilerine teşekkür ediyorum, aşkı niyazlarımı sunuyorum. Allah emeklerinizi boşa götürmesin Hızır yoldaşınız Ali haldaşınız olsun.

Değerli Bulamlılar sizlerden razıyız Hakk da sizlerden razı olsun birlik ve beraberliğiniz, daim olsun. Önce Malatya, İstanbul, Mersin ve Adıyaman’daki taliplerimizin ve dostlarımızın Üryan Hızır Piri, Ali Büyükşahin Dede için düzenlemiş oldukları Anma ve birlik lokmasına katıldık şimdi de Adana’dayız Allah nasip ederse bundan böyle İzmir de Almanya'daki taliplerimiz, dostlarımız da Ali dede için Anma ve birlik Lokması yapacaklar.

Ali dedenin o kadar güzel talipleri sevenleri dostları yoldaşları vardı ki her nereye gittik ise ali dedeyi sevgi ve muhabbetle anmaları oğlu olarak bana gurur veriyor, bu sevgi seli, bir servettir bu servete sahip olmak bir onurdur, bu güzel servete sahip çıkmak için elimizden geleni şahsım ve talipleri, dostlarıyla hep birlikte yapacağız, Bu Yol Hakka Muhammed Ali Yolu'dur.

Bu Yol asırlar boyu bu günlere kadar gelmesi inanmışlığın itikattın ve maneviyatın ürünü idi.

Bu sebepten dolayıdır ki Aleviliğin yaşaması gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için Erkanların yürütülmesi gerekmektedir, Ali dede her gittiği yerde Taliplerimize ikrar ve Görgü erkanlarının yürütülmesini özellikle isterdi.

Yolu kolaylaştırınız zorlaştırmayınız

Bir kişinin Alevi olabilmesi için mutlaka ikrar vermesi musahip tutması gerekmektedir bu erkandan geçmek için illa bir koç kurban almak zorunda değil. 10 kişi toplanır bir koç kurban alarak lokmalarını yaparak ikrarlarını veya görgüsünü görürler bunda bir engel yoktur rahmetli Hamo dedem 1 portakal tanesi ile ikrar aldığına şahit oldum bu uygulamanın amacı ne idi biliyormusunuz canlar Hz. Peygamberin de dediği gibi: Yolu kolaylaştırınız zorlaştırmayınız.

işte bu şiar,  "Yeter ki Yol yürüsün şiarı" idi. Canlar, Siz bu noktada talep edin biz gelip hizmet ederiz atalarımızın yolunu takip ederek Erkanlarımızı yürütelim bu yolu da geleceğimiz olan çocuklarımıza emanet edelim örnek olalım yoksa çocuklarımız kaybolup gidecek, kendine toplumuna yabancılaşacak bunu yapmayın değerli canlar geleceğinizi karartmayın, gelecek ellerinizde....

Çok değerli Bulamlı’lar sizinle aynı köyden olmaktan da onur duyuyorum, Ali dede Adana'daki Bulamlı canlarımıza çok değer verirdi diğer illerdeki Bulamlı’lara ve Bulam’da ki canlarımıza Adana'daki Bulamlıların birlik beraberliğini daima örnek gösterirdi, sizler de Ali Dedeye değer verdiniz taziyemize yoğun katılım  gösterdiniz bizlere manevi desteğinizi esirgemediniz, bu desteğiniz beni ziyadesi ile duygulandırıyor,  ali dedenin talipleri dostları sevenleri bizim acımızı paylaştı, yalnız bırakmadı, beni sahiplenerek manevi desteğini sundular, hepinize teşekkür ediyor aşkı muhabbetle selamlıyor ve niyaz ediyorum Hakk razı olsun sizlerden..

Ali dedenin de çok sevdiği bir gönül insanı olan, Adana'da bir etkinlik olur bir cem olur Adana’dan kalkıp Adıyaman’a özel aracıyla Ali dedeyi alıp ve tekrar Adıyaman’a getiren bir canımız talibimiz vardı ve benim de çok sevdiğim ve değer verdiğim güzel dostum daha 2 hafta önce beklenmedik bir şekilde aramızdan ayrılan Fırat Alataş’ı anmadan geçemeyeceğim, ruhun şad olsun mekanın cennet olsun ehlibeyt komşun olsun, Allah çocuklarının menzilini açık etsin sağlık sıhhat ve esenlik versin sana da uğurlar olsun Güzel yürekli Fırat can selamlarımızı ilet Ali dedeye..

Ehlibeyt sancağı taşıyıcıları olan dedeler, rehberler, aşıklar, sadıklar nesilden nesile aktararak bu yolun sancağını onurlu bir şekilde taşımışlar bu güne ulaştırmışlardır, biri birine devir ederek bu yola hizmet etmişlerdir.

Dedem Hamo dede, Keko Hüseyin’den sonra dedelik yapmış, dedemden sonra babam Ali dede bu görevi üstlenmiş ve hizmet etmiştir. Elbette ki Hamo dede ne Keko Hüseyin idi, ne de Ali dede Hamo dede idi hepsinde ayrı bir güzellik ayrı bir kişilik ayrı mizaç yapıları vardı kuşkusuz, ama dedelerimin ve babamın hepsinin ortak özellikleri, güzellikleri vardı bunlar; dedelerinden miras olarak aldığı Eğitimleri, Ehlibeyt sevgisi, edebi erkânı ve kamillikleri ile toplumun sevgisini saygısını kazanmış olmaları idi.

Ben de Mehmet Deniz Büyükşahin olarak babam Ali dedenin vasiyeti ve taliplerimizin de isteği ve uygun görmesiyle bu yola hizmet için görev aldım Hakk Muhammed Ali yoluna rehberlerimizle taliplerimizle dostlarımızla sevenlerimizle birlikte yola yoldaş olmalıyız. Gelecek kuşaklara bu kutlu yolun güzelliklerini aktarmalıyız.

Ali dede sevgi ekti sevgi biçti, yolda yürürken bile acaba toprak incinir mi diye adımlarını atardı, bu naiflikte bir kemalet sahibi bir insandı...

Ali dedem, babam seni çok özlüyorum. Yetim bıraktın bizi hep kalbimizdesin yüreğimizdesin ve unutmayacağız seni...

.....Pir Ali Büyükşahin.....

Kolum Kanadım İdin Sen

Canımdan Bir Parça İdin

Ne Çare ki, Bırakıp Gittin

Babam, Pirim Ali Büyükşahin

Yaslandığım Dağımdın Sen

Yapayalnızım, Yoksun Sen

Baba Diyemem ki Artık Ben

Babam, Pirim Ali Büyükşahin

İncitmedin Hiç, Ama İncindin

İnciten, Elbet Bulur Belasın

Allah'ın Dostu, Güzel İnsan

Babam, Pirim Ali Büyükşahin

Üryan Hızır Evlad-ı Ali'sin

Cennet-i Ala' dır Mekanın

Ehlibeyt Komşundur Senin

Babam, Pirim Ali Büyükşahin

Özler seni Mehmet Deniz'in

Yüreğimi dağlar senin hasretin

Elbet ki Kavuşacağız, Birgün

Babam, Pirim Ali Büyükşahin

..........Deniz Büyükşahin.........

Toprağı incitmeyen güzel insan, uğurlar olsun

Toprağı incitmeyen güzel insan, toprağın seni incitmesin

Toprağı incitmeyen güzel insan, Mekanın nur olsun

Toprağı incitmeyen güzel insan, ceddin Ehlibeyt Komşun olsun...

Eğer müsaadeniz olursa Ali dedenin sevdiği birkaç deyiş okumak isterim,

Aşk. İle.....

Daha sonra konuklara lokma duası yapıldı ve lokma ikram edildi.

Editör: TE Bilisim