"Adana Emek ve Demokrasi Güçleri olarak iktidarı halen Van sokaklarında devam eden polis ablukasını derhal kaldırmaya; sandıkta çıkan halk iradesine saygı duymaya çağıyor; demokratik kamuoyunu ve toplumsal muhalefeti yaşanan “Kayyım Zihniyetine” karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz."

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri İnönü Parkında “Kayyım Zihniyetine” karşı duyarlı olmaya davet etti.

Whatsapp Image 2024 04 03 At 1.22.50 Pm

İHD Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş tarafından okunan açıklamada şunlar vurgu yapıldı;

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediyesi başkanlığı için DEM-PARTİ’ den aday olan Abdullah Zeydan 2023 yılı Nisan ayında hakkında verilen memnu haklarının iadesi kararıyla YSK’ya başvurmuş ve Büyükşehir Belediyesi başkanı adayı olması kabul edilmiştir.

Yerel seçimlerin yapılmasına iki gün kala (29 Mart 2024 Cuma günü) mesai saatinin bitmesine 5 dakika kala (16.55 te) Adalet Bakanlığı’nın talebiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince kesinleşen memnu haklarının iadesi kararı yine aynı mahkemece ortadan kaldırılarak; seçilme hakkının gasp edildiği öğrenilmiştir.

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Van halkının yüzde 55.48 oyunu alarak Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararı hukuka aykırı bir şekilde ortadan kaldırılarak Van halkının iradesi yok sayılmıştır. Verilen bu kararın hukuken açıklanabilir bir tarafı yoktur.

 İki dönemdir Kürt halkının iradesini belediyelerine kayyım atayarak ve seçilmiş belediye eş başkanlarını tutuklayarak yok sayan iktidar, bu sefer de halkın vermediği yetkiyi yargı eliyle kararlar aldırarak kayyım zihniyetine devam yolunu seçmiştir.

Hukuki prosedürleri tamamlayan, adaylığı YSK tarafından kabul edilen Abdullah Zeydan’ın seçimlere saatler kala Adalet Bakanlığı’nın talebiyle hukuken hiçbir karşılığı olmayan gerekçelerle başkanlığının elinden alınıp mazbatanın AKP’li adaya verilmesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 21. maddesine de aykırılık teşkil etmektedir. “Herkes, doğrudan ya da serbestçe seçilmiş temsilcileri aracılığıyla ülkesinin yönetimine katılma hakkına sahiptir.” ilkesinin bu hakkın öznesinin Kürtler olduğu zaman rafa kaldırılması biz İnsan Hakları Savunucuları açısından kabul edilemezdir.

Whatsapp Image 2024 04 03 At 1.22.50 Pm (2)

Demokrasinin değer ve kurumlarının hiçe sayıldığı, devletin tüm olanaklarının iktidar partisinin hizmetine sunulduğu 31 Mart yerel seçimleri sonuçlarının açıklanmasından 24 saat bile geçmemişken Van'da Kayyım politikaları devreye sokulmuş, halk iradesi yok sayılarak demokrasiye bir darbe daha vurulmuştur.

31 Mart’ta Türkiye halkları sadece “yeter artık” dememiş, aynı zamanda “Tek Adam rejimine son” demiştir. Anayasasızlığa geçit yok demiştir. Kutuplaştırmaya, ötekileştirmeye, asimilasyona, milliyetçiliğe, savaş politikalarına hayır demiştir. Bu seçimin kaybedeni sadece iktidar bloğu/AKP+MHP değil ırkçılıktan, milliyetçilikten, savaş politikalarından, göçmen/mülteci/sığınmacı karşıtlığından, kadın düşmanlığından, emek sömürüsünden beslenen tüm kesim ve partilerdir.

Başkan Demirçalı’dan 1 Mayıs Mesajı Başkan Demirçalı’dan 1 Mayıs Mesajı

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri olarak halk iradesine saygı gösterilmesinin, seçilmiş belediye başkanının mazbatasının verilerek göreve başlamasının demokrasinin ve hukuk devletinin gereği olduğunu hatırlatıyor, her türlü baskı, haksız ve hukuksuz uygulamalar karşısında emek, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve İnsan hakları mücadelesi yürüten herkesin yanında olduğumuzu ifade ediyoruz.

Whatsapp Image 2024 04 03 At 1.21.30 Pm (1)

Yaşanan bu hukuksuzluklara ve Van halkının iradesinin gasp edilmesine yönelik halkın düzenlediği demokratik tepki ve protestolara polis şiddeti, gaz bombaları ve plastik mermi kullanılarak müdahale edilmiş çok sayıda kişi şiddet uygulanarak gözaltına alınmıştır. Polis şiddeti nedeniyle Van esnafının işyerlerini kapatmak zorunda kaldığı görülmüştür. Ayrıca DEM PARTİ Van il binası ablukaya alınarak giriş çıkışlar engellenmeye devam edilmektedir. 2016 yılından beri sokakta eylem ve etkinlik yasağı uygulanan Van ilinde sandık iradesinin gasp edilmesiyle birlikte kent adeta güvenlik güçleri ve özel harekât polislerince ablukaya alınmıştır. Van halkı kayyım siyasetine karşı her defasında en güçlü karşı duruşunu göstermiş ve kimler tarafından yönetilmek istediklerini ortaya koymuştur.

Tüm baskılara rağmen sandıkta iradesini ortaya koyan Van halkının tercihlerine saygı duymak demokratik bir hukuk devleti için zorunludur. İktidara, Yüksek Seçim Kuruluna ve yargı mercilerine çağrımızdır: 2016 yılından beri Kürt Halkının seçtiği belediye başkanlıklarını “Kayyım Zihniyeti” ile gasp etmeye son verin. Van halkının iradesinin gasp edilmesine yönelik düzenlediği demokratik tepkilere ve protestolara polis şiddeti uygulamaktan vazgeçin. Halka şiddet uygulayan ve şiddet uygulama talimatını veren yetkililer hakkında ivedi olarak işlem başlatın.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri olarak iktidarı halen Van sokaklarında devam eden polis ablukasını derhal kaldırmaya; sandıkta çıkan halk iradesine saygı duymaya çağıyor; demokratik kamuoyunu ve toplumsal muhalefeti yaşanan “Kayyım Zihniyetine” karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz.03.04.2024

KAYYIM SİYASETİNE SON VERİLSİN!

 

 

 

Editör: Haber Merkezi