ADANA SES: BANKA PROMOSYONLARI YENİLENSİN!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi Cemal Paşa PTT şubesi önünde promosyon sözleşmesi güncellensin konulu basın açıklaması gerçekleştirdi.

SES Adana Şube Eşbaşkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz; "Ülkemizde son yıllarda artan enflasyon oranı, yaşanan ekonomik kriz ortamı nedeniyle sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin satın alma gücünde ciddi oranda gerileme yaşandı. Haziran 2021 öncesi birçok ilde 3-5 yıllığına imzalanan banka promosyon sözleşmeleri ile emekçilerin eline 3-5 bin TL arası ek bir gelir geçmişti. Ancak yeni dönemde yapılan banka promosyon sözleşmelerinde bu rakam 25-30 bin TL’ye kadar çıkmaktadır" dedi. 

Akyüz sözlerine şu şekilde devam etti;

Enflasyonla faiz arasında açılan makas, bankaları karlılık rekoruna doğru koştururken işçi ve emekçiler aldıkları ücretlerle ayı nasıl çıkarabilirim diye kuruş hesabı yapıyor, meyve dahi alamıyor, çocuğunu yeterli ve dengeli besleyemiyor, elektrik, su faturalarını ödeyemiyor,  karabasanlar görüyor, intiharın eşiğinden dönüyor ya da intihar ediyor.

Bizler emekçiler her geçen gün daha da yoksullaşırken, ücretlerimiz enflasyon karşısında bir mum gibi erirken seyirci olmayacağız elbette. Emeğimizin üzerinden her kim nemalanıyor ve karına kar katıyorsa biz de  hakkımız olanı istemekten geri durmayacağız. Bankaların artan bu devasa karlarında işçi ve emekçilerin kendilerine yatırılan maaş ve her türlü ücretlerinin değerlendirilmesi de etkilidir. Bu nedenle promosyonlar yenilensin diyoruz.

Hükümet bir kanun değişikliği ile 2021 Haziran ayından sonra devlet tarafından satın alınan her türlü mal ve hizmete sözleşmede olsun ya da olmasın enflasyon farkı ödemesine karar verdi. Biz biliyoruz ki ekonomik kriz koşullarında sermayeyi korumak adına almış olduğu bu kararın benzerinin emekçiler lehine de promosyon anlaşmaları için alınabilir.

Başlatmış olduğumuz imza kampanyalarıyla kamuoyu oluşturduk ve konuyu Türkiye’nin gündemine taşıyarak olumlu adımlar atılmasını sağladık. 6 dönemdir (12 yıl) yaptığı toplu sözleşmelerle emekçileri sadakaya muhtaç hale getiren yetkili sendika bu duruma da sessiz kalırken verilen mücadele ve emekçilerin baskısıyla bir çok ilde promosyon anlaşmalarında imzası olmasına rağmen halen sessiz açıklamalar ile sorumluluğunu kapatmaya çalışıyor. Emekçilerin meşru ve kolektif mücadele iradesi ile mutlaka kazanacağımızı biliyoruz.

Ocak ayında bu taleple Adana il sağlık müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü ve Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğü'ne yazı göndermiştik, olumsuz cevap almıştık. O zaman bankanın gönderdiği olumsuz cevabı bize ileten üniversite rektörlüğü, şimdi yeni bir adım atarak bankaya "ya güncelle ya da tek taraflı fesih düşünürüm" yazısı göndermiştir. Rektörlüğe bu kararından dokayı teşekkür ediyoruz, kararın bu şekilde değişmesinde kamuoyu yaratma çabalarımızın etkili olduğunu biliyor, bu yoldan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz.

Bugün imzalarımız yerlerine teslim edilirken yetkililerden hızlıca bir çözüm üretmelerini bekliyoruz. Bankalara da çağrımızdır, biz emekçilerin maaşları üzerinden sağladığınız bu kadar kara rağmen promosyonların düzeltilmesinde zorluk çıkarılması halinde tüketimden gelen gücümüzü de kullanarak boykotlar örgütleyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

KURUMLARIN PROMOSYON ANLAŞMALARINDA AŞAĞIDAKİ ÖNERİLERİMİZİ DİKKATE ALINMASINI BEKLİYORUZ:

1.         Promosyon sözleşmelerinin yenilenmesinin çıkarılacak bir kararnameyle tek bir günde çözüme kavuşacağı bilinmektedir. Bu nedenle tüm emekçiler lehine promosyon sözleşmeleri için yeniden bir düzenleme yapılmalıdır.

2.         Hükümetin memur maaş zamlarında yaptığı gibi 6 aylık enflasyon farkının promosyon sözleşmelerinde de uygulanması,

3.         Enflasyonun belli bir oranı aşması ya da olağanüstü bir enflasyon artışı durumunda promosyon sözleşmelerinin süresi dolmadan güncellenmesi,

4.         Enflasyonist dönemlerde promosyon sözleşmelerinin cezai şart olmaksızın güncellenmesi,

5.         Promosyon sözleşmelerinin süresinin 3 yılı aşmaması,

6.         Promosyon anlaşmalarında işkolundaki örgütlü yapıların tamamının sürece dahil edilmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim